Eveniment regional USR PLUS, Amara-25 septembrie 2021

 

Sâmbătă, 25 septembrie, la Amara a avut loc un eveniment regional organizat de Filiala USR PLUS Ialomița care a adus în fața membrilor prezenți cele trei echipe care candidează pentru Biroul Permanent Național, reprezentate de Dragoș Cătălin Teniță – deputat, Allen Coliban – primarul ales al Brașovului, Mihai Polițeanu – deputat, Alexandru Dimitriu – fost secretar de stat la Ministerul Justiției, Cristian Ghinea – ex-ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Cristian Seidler-deputat, ultimii doi susținându-l pe Dan Barna la președinția partidului.

În cursa pentru șefia formațiunii politice s-au înscris trei candidați, respectiv Dan Barna, Dacian Cioloș si senatorul Irineu Darău, care a obținut la alegerile câștigate de Dacian Cioloș în primul tur puțin peste 10% din voturi.

Îl susțin pe Dan Barna pentru că este liderul care a dus partidul în toate campaniile interne, a arătat că are nas de om politic cu viziune și a spus că vrea să fie un partid mare. Dan Barna a condus partidul spre fuziunea cu PLUS și cred că ar trebui să continuăm pe acest drum”, a explicat Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Îl susțin pe Dacian Cioloș pentru că a fost persoana care m-a inspirat să ies din zona de confort privată, să las toată cariera în spate și să intru în politică, dar asta nu înseamnă că nu avem în politică oameni excepționali și oricine ar fi prședinte ar face o treabă minunată (…) Noi avem de ales între bine și mai bine, iar eu cred că mai bine înseamnă Dacian Cioloș, pentru că are această anvergură care să ne permită să depășim pragul de 17% și să ne lansăm spre 30%, astfel încât, în 2024, să fim principala forță politică din România”, a transmis Alexandru Dimitriu, ex-secretar de stat la Ministerul Justiției.

A existat și un al treilea candidat, senatorul Irineu Darău, dar care a pierdut alegerile în fața lui Dacian Cioloș și care nu și-a manifestat susținerea pentru niciunul dintre cei doi candidați rămași în cursa pentru președinția partidului. Această opținune va aparține fiecărui alegător în parte.

Noi l-am sprijinit în primul tur pe senatorul Irineu Darău, pentru că am considerat că o a treia cale, o cale de echilibru, care nu este neapărat bazată pe falia ex-USR și ex-PLUS și pe care o dorim cu toții cât mai repede trecută, era opțiunea corectă. Acum, în turul al II-lea, Irineu a spus clar că nu susține în mod particular pe niciunul dintre cei doi candidați rămași în cursa pentru președinția partidului, iar îndemnul lui de vot a fost: fiecare după conștiința proprie (…) Pe de altă, parte profităm de acest context al alegerilor interne ca să vorbim despre acele lucruri de care partidul are nevoie. Considerăm că avem nevoie de curaj în felul în care ne propunem obiectivele pentru 2024, avem nevoie de curaj pentru a accepta mesajul transmis de electorat în mai multe rânduri și care a fost sub așteptările noastre și considerăm că, pentru a ajunge din nou în prim planul speranțelor și al opțiunilor electorale, care să ne permită să ajungem principala forță de guvernământ peste trei ani, avem nevoie de schimbări. În următoarea rundă vom susține candidatul care ne convinge că va putea duce acele schimbări la îndeplinire”, a precizat Allen Coliban, edilul Brașovului.

Referitor la refacerea coaliției, cei prezenți au declarat că nu există consens de reîntoarcere într-un guvern cu Florin Cîțu premier, criticând aspru cele întâmplate în ultima vreme, elemente care vor conduce mai mult spre o rupere a coaliției de guvernare.

Congresul USR PLUS care se va desfășura în 2-3 octombrie va fi în sistem hibrid, adică fizic și online, în sala de la Romexpo urmând a fi maxim 150 de persoane simultan. Acestea vor respecta măsurile de distanțare socială, vor purta mască obligatoriu și vor fi vaccinate. Astfel, în prima zi a congresului vor fi prezenți doar copreședinții USR PLUS, membrii Biroului Național, echipele care candidează la BPN și care vor susține prezentări, comisia electorală, presa și staff-ul tehnic. Cei 1200 de delegați vor veni la locație împărțiți pe fluxuri orare pentru a-și putea exercita votul. În a doua zi a congresului, pe 3 octombrie, dezbaterile pentru modificarea statutului USR PLUS vor avea loc într-o ședință exclusiv online.

Octavian Săvoiu, liderul USR PLUS Ialomița, a declarat public că organizația județeană nu susține niciun candidat și nicio echipă, dar că la alegerile Biroului Politic Național, filiala va avea 6 delegați, evitând să spună public spre care dintre cei doi candidați va înclina balanța.

La nivelul de alegere a președintelui, votul îl dau membrii. Eu, în calitate de președinte, nu am avut nicio ieșire publică a mea în care să-mi manifest susținerea față de vreunul dintre candidați. În plan personal am un vot pe care o să mi-l exprim, dar aceasta este o chestiune la nivel de membru. La nivel de conducere a organizației am încercat să păstrez un ton absolut imparțial pentru că este decizia fiecărui membru. În partea cealaltă, la alegerile Biroului Național, USR PLUS Ialomița va avea 6 delegați care vor vota conform credinței lor. Dezbaterea de azi (n.red.: 25 septembrie) a avut scopul formării unei opinii după ce se ascultă toți candidații (…) Noi ne deosebim de celalte partide prin oameni, prin membrii noștri, iar democrația pe care noi o promovăm la televizor chiar este reală (…)”, a explicat Octavian Săvoiu, președintele USR PLUS Ialomița.

Din 44.114 membri USR PLUS la nivel național cu drept de vot au votat 32.815.

Rezultatele sunt următoarele: Dacian Cioloș-46%, Dan Barna-43,9%, Irineu Darău-10,1%. Astfel, Dacian Cioloș a fost votat de 15.111 membri USR PLUS, Dan Barna a primit 14.404 voturi și Irineu Darău 3.300 de voturi. Procesul de votare continuă cu turul al doilea, care va începe în zilele următoare.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved