Eveline Păuna, Lamia Beligan și Maria Gheorghiu ne-au onorat și încântat cu prezența lor la Salonul Anual de Carte

 

Joi, 6 octombrie, începând cu ora 16.30, Salonul Anual de Carte a continuat cu două momente deosebite cuprinse în programul acțiunilor. Primul a constat în două lansări de carte: ”Dincolo de ferestre. (tele)nuvelă de carantihnă” și ”Muzeul vârstelor. Istoria imaginată a unei capodopere” – autor Eveline Păuna, iar cel de-al doilea moment s-a numit ”Prin poarta cuvintelor” – concert de muzică și poezie susținut de actrița Lamia Beligan și interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu.

Evenimentul, moderat de doamna Elena Balog – manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut loc în sala Arcadia din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia.

Eveline Păuna este jurnalist, specialist în comunicare și consilier cultural. A primit Bursa JTI pentru Jurnalism(2010). I s-a acordat Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România -APTR pentru Talk-Show Cultural (2014). În anul 2019, a fost distinsă cu Medalia de Aur de către Academia Internațională ”Mihai Eminescu” pentru contribuția adusă universului cultural.

Dincolo de ferestre. (tele)nuvelă de carantihnă” este o (tele)nuvelă de dragoste. ”Tele” – pentru că este despre distanță și ”nuvelă”- pentru că, în 96 de zile, se derulează o secvență din viața a două personaje din vremea pandemiei COVID-19.

Despre ”Muzeul vârstelor. Istoria imaginată a unei capodopere”, autoarea spune că e „o carte concentrată, ca o pastilă efervescentă. Ea capătă note energizante atunci când găsește mediul favorabil pentru a developa gustul pentru cercetarea domeniului fascinant al psihicului uman”. În încheiere, Eveline Păuna a mulțumit tuturor celor prezenți pentru faptul că au ales să se alăture acestei întâlniri literare și a promis că, de fiecare dată, va reveni cu drag la Slobozia.

Arta este definită ca o activitate care are drept scop producerea unor valori estetice. Poezia este o artă. La fel și muzica. Împletite, fac ca emoțiile să ne fie, și mai mult, stăpâne. Și cum altfel să simțim emoție, bucurie, dacă nu printr-un concert de muzică și poezie numit… ”Prin poarta cuvintelor”. Susținut de actrița Lamia Beligan și interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu, spectacolul s-a bucurat de un public numeros și de multe aplauze.

Lamia Beligan, fiica regretatului Radu Beligan, este actriță la Teatrul Național București A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Artă Cinematografică în 1990, la clasa lui Ion Cojar. Distinsă cu numeroase premii, spune desprea ea că ”leagă prietenii cu oamenii destul de repede”. Are această curiozitate de a-i cunoaște. Crede că ar trebui să fim mai atenţi la oamenii din jur. Într-un sens profund uman şi creştinesc.

Maria Gheorghiu este unul dintre numele de referinţă ale folkului românesc. A absolvit Şcoala de Muzică din Reşiţa – oraşul natal – unde a studiat oboiul, pianul şi vioara. A început să studieze chitara, lansându-se în muzica folk în 1984, la Cenaclul Flacăra. A colaborat cu artişti memorabili şi a efectuat turnee în țări precum Franţa, Danemarca, Norvegia, Grecia, Austria, Spania, SUA ș.a.m.d.

Prezența amândurora la Salonul Anual de Carte a făcut ca dialogul și poezia să se împletească armonios cu muzica creând valuri de sensibilitate, de senin, de frumos.

Mulțumim pentru prezență doamnei Elena Pacală – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, colegilor din bibliotecile școlare, colegilor din instituțiile de cultură și tuturor celor care au ales să se bucure de aceste clipe minunate!

Vali Șerban,

Documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved