Eugen Tocileanu, primul și singurul primar al Sărățenilor de la câștigarea statutului de comună

 

 

 

Eugen Tocileanu este primar al comunei Sărățeni de 4 mandate, ceea ce înseamnă 16 ani dedicați cetățeanului. O vorbă din popor spune că „omul sfințește locul”, iar primarul Tocileanu l-a sfințit aș acum a știut el mai bine: iubind oamenii, apreciindu-i pentru ceea ce sunt și respectându-i pe fiecare în parte. La rândul său, s-a dovedit a fi iubit, apreciat și respectat de toți cei care i-au oferit încredere atâția ani și cărora li s-a dedicat tot timpul pentru a le face viața mai ușoară.

Este simplu, este modest și l-ai putea asculta ore în șir vorbind despre oamenii locului, despre administrație, despre investițiile făcute și despre planurile de viitor. Haideți să stăm de vorbă cu domnia sa.

 • Domnule primar, ați încheiat și mandatul acesta, al patrulea. Sunt 16 ani de administrație publică locală în slujba cetățeanului. Cum au fost?

 • Am fost conștient încă de la începutul primului meu mandat și sunt conștient și astăzi că primarul, reprezentantul administrației publice locale, are obligația să propună comunității proiecte de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, care să respecte principiile unei dezvoltări durabile, ținând cont de resursele aflate la dispoziția acesteia. Administraţia, după părerea mea, nu este o chestiune uşoară, dar asta nu înseamnă că mă plâng că e greu. Este o chestiune căreia trebuie să-i acorzi importanţă zi de zi. Iar lucrurile care se fac într-o comunitate, pe care eu o consider o familie mai mare, trebuie prioritizate şi cronologizate în funcţie de mai multe criterii. Unul dintre ele ar fi latura financiară. Un alt criteriu se referă la eligibilitate. Când vorbim de infrastructura unei comune, chiar şi aşa mică precum Sărăţeni, investițiile trebuie cronologizate. Din acest punct de vedere vreau să fiu pragmatic, pentru că toate investițiile trebuie să înceapă cu infrastructura subterană. Întâi săpăm sub pământ, tragem toate țevile și apoi asfaltăm. Niciodată invers.

 • Ce ați reușit să faceți pentru comunitatea dumneavoastră în toți acești ani? Puteți să faceți o retrospectivă a tuturor investițiilor derulate în cele patru mandate?

 • Sunt foarte multe proiecte derulate de noi, dar încerc să vi le sintetizez și să le amintesc pe cele mai importante. Așadar, să încep cu infrastructura subterană pe care am finalizat-o în cea mai mare parte și mă refer aici la apă și canalizare, alimentarea cu gaz fiind unul dintre proiectele mele viitoare. Acest proiect îndrăzneţ, legat de infrastructură, care înseamnă apă, canal şi staţie de epurare, este început din 2006 ca documentaţie. În 2009-2011 au fost lansate licitaţiile şi am demarat lucrările. Din cauza lipsei de fonduri am avut câţiva ani de zile în care nu s-a lucrat efectiv. Dar acum, când vorbim, avem apă potabilă la peste 90-95 la sută din gospodării. Canalizarea este terminată sută la sută, staţia de epurare în procent de 98 la sută şi se lucrează în continuare. Avem promisiunea constructorului că până la finele anului 2020 va fi pusă în funcţiune. În paralel cu aceste proiecte am lucrat la documentaţiile pentru asfaltarea de străzi şi nu numai. În primă fază am avut pietruiri, am avut îngrijirea drumurilor pentru a le face practicabile.

 • Apoi am început să identificăm surse de finanţare guvernamentale şi non guvernamentale, europene şi prin Asociații Intercomunitare, prin care am reuşit să finalizăm două proiecte de asfaltare ce însumează 14 km de asfalt. Unul este pe PNDL 1, altul pe PNDL 2. Proiectul derulat prin PNDL 2 are partea de carosabil finalizată în proporţie de 90 la sută. Lucrăm în prezent la finisări, la şanţuri, podeţe, marcaje pe şosea, plus semnele de circulaţie. Avem promisiunea constructorului că până la sfârșitul anului 2020, proiectul va fi gata.

 • Se pare că cele mai importante proiecte pentru o comunitate rurală au fost realizate. Evident că și oamenii trebuie să fie mulțumiți.

 • Eu cred că sunt, poate mai puțin cei pe strada cărora nu am asfaltat, dar și aici vom demara lucrările. Nici o stradă nu va rămâne neasfaltată. Avem 14 km de drumuri de interes local modernizați dintr-un total de 21 de km. Dar și aici avem documentația gata, sperăm să obținem banii și să trecem la asfaltarea celor 7 km de străzi rămase neasfaltate. Pentru mine este clar că oamenii trebuie să aibă cele mai bune condiții de trai. Mulți dintre ei sunt în vârstă și nu pot „înota” prin noroaie. Nicicum nu mai putem vorbi de drumuri pietruite în secolul XXI. Avem nevoie de asfalt pe toate străzile și vom asfalta, asta este clar.

 • Ce puteți să-mi spuneți despre investițiile făcute în unitățile de învățământ? În primul rând, mai aveți copii care merg la grădiniță, la școală?

 • Avem 46 de copii care merg la grădiniţa, iar la scoală 62 de copii în clasele primare (I-IV) și 48 de copii în clasele gimnaziale (V-VIII). Educaţia reprezintă o chestiune foarte importantă pentru mine, la fel cum sunt și condițiile în care învață acești copii. Astfel, am făcut o reabilitare generală a şcolii din comuna noastră. A fost efectuată modernizarea şi reabilitarea întregii clădiri, la interior şi exterior cu lucrări care au vizat înlocuirea şarpantei, anvelopare, gresie, faianţă, ferestre și uși, etc. Încă de când am venit la Primărie, toate instituţiile, în decurs de câțiva ani, au fost dotate cu centrale termice. Nu numai şcoala, ci şi grădiniţa, dispensarul, căminul cultural și Primăria.

 • Absolut tot ce se numeşte instituţie publică este dotată încă de la al doilea mandat al meu cu aceste utilităţi. Nu mai vorbim de apă şi de toate celelalte. Acum ne vom racorda şi la canalizare, imediat ce vom da drumul la staţia de epurare. Avem o şcoală și grădiniţa care funcţionează în cadrul şcolii. Dar, mai nou, începând din toamna anului 2020, clasele V-VIII se vor muta de la Balaciu la Sărăţeni. Avem proiect pe grădiniţă care a eşuat acum trei ani. L-am depus iar la CNI (Compania Naţională de Investiţii) şi este posibil ca din toamna acestui an să începem lucrările la clădirea nouă, unde vor fi trei grupe de câte 20 de copii. Tot legat de învăţământ, a fost realizat un grup sanitar modern în curtea şcolii, cu un tunel de acces spre acesta, pentru că infrastructura şcolii nu a permis să facem un grup sanitar în interiorul şcolii.

 • Pentru că tot vorbim despre copii, există în Sărățeni spații amenajate unde aceștia să poată desfășura activități recreative, unde se pot juca?

 • Vreau să vă spun încă de la început că tot ce a fost și este legat de şcoală, de copii în general, mie mi-a stârnit un real interes și am încercat să identific, împreună cu colegii formule prin care să amenajăm locuri de joacă și parcuri pentru tineri și copii. Chiar aici, în centru, avem un parc foarte mare și foarte frumos. Comuna noastră este ca arhitectură de tip „rază de soare”, chiar aceasta este denumirea tehnică. Toate străzile duc la acest frumos centru, cu parcul în mijlocul lui. Locația are o dublă utilitate: jumătate este pentru partea de agrement a copiilor, având spaţii verzi și elemente de joacă, iar cealaltă jumătate este dedicată activităţilor sportive.

 • În mijlocul acestui parc se află Biserica „Sfântul Nicolae”.

 • Alături de acest parc avem stadionul din comună care și el a „suferit” intervenții. Suprafața de joc a fost reamenajata, porțile (barele) au fost înlocuite, s-au construit tribune mici cu circa 200 de locuri, cabine pentru rezervele echipelor, antrenorilor, oficialităţile care au dreptul să stea în preajma echipei pe timpul desfăşurării activităţii sportive. Am intervenit la casa fotbalistului prin reabilitarea acesteia (interior și exterior), dotarea cu energie electrică, apă curentă, dușuri și mobilier. Deci, am lucrat cât am putut de mult și în această direcție.

 • Ce alte investiții de interes pentru comunitate ați mai derulat în toată această perioadă?

 • Foarte multe investiții s-au făcut în toți acești ani, pentru că lucrurile niciodată nu se termină. Într-o comunitate tot timpul este câte ceva de făcut. Un proiect derulat relativ recent a vizat reabilitarea iluminatului public stradal, o investiție care a prevăzut montarea a 350 de lămpi LED de 36W cu o durată de viață de o sută de mii de ore, pe toate străzile localității. Contribuția noastră în acest proiect a fost mică, iar durata de realizare a proiectului a fost de doar câteva luni. Pentru că în localitatea noastră media de vârstă a locuitorilor este crescută erau necesare un dispensar și o farmacie. Avem un medic de familie care vine și consultă pacienții, iar acestea sunt aspecte foarte importante pentru o comunitate rurală mai ales. O altă investiție este Halta CFR care a fost făcută cu sprijinul oamenilor din comunitate. Fiecare și-a adus aportul pentru ridicarea clădirii pe vechiul amplasament, astfel că navetiștii dispun acum de condiții decente.

 • Cum stați cu intabularea terenurilor, un subiect care interesează pe toată lumea?

 • În comuna Sărăţeni tot terenul extravilan are carte funciară, iar acum poate intra în circuitul civil, astfel că omul poate să facă orice vrea cu acest teren. Nu a fost o muncă uşoară. Am avut 6-7 sectoare cadastrale, iar firma care a câştigat licitaţia şi-a făcut treaba foarte bine, în opinia mea. Au predat lucrările la Direcţia Judeţeană de Cadastru unde au fost verificate, corectate, adaptate cu legislaţia în vigoare. Astăzi avem terminat tot ceea ce înseamnă carte funciară pentru terenul extravilan. Islazul l-am preluat prin protocol de la „comuna mamă”, Balaciu. Nu avea document oficial de proprietate, așa că am întreprins toate demersurile pentru obţinerea ordinului prefectului. Islazul este foarte important pentru crescătorii de animale din comuna noastră, pentru că l-au închiriat, păşunează animalele acolo şi pot beneficia de subvenţiile europene. Un bun care nu are carte funciară, nu are documente, nu poate fi folosit la APIA ca şi infrastructură locală. Nu este eligibil dacă nu are carte funciară. Am făcut eforturi pe o perioadă îndelungată, dar am reuşit şi de vreo trei ani de zile avem carte funciară. Crescătorii de animale au închiriat islazul sută la sută, îl pășunează și îl îngrijesc.

 • Ce proiecte aveți în curs de derulare, dar și în vedere pentru viitor?

 • Sunt multe! Continuăm cu asfaltarea, așa cum v-am spus la început, pentru că mai avem șapte kilometri de drumuri neasfaltate, avem în plan proiectul de alimentare cu gaz al comunei. Odată cu finalizarea acestor cărţi funciare apare şi oportunitatea de a construi anumite obiective, cu finanţări naţionale, europene și locale. Avem depuse deja două proiecte: o sală de sport şi un mini teren de handbal-tenis care va fi realizat undeva în capătul terenului de fotbal. Am depus documentaţiile, aşteptăm să vedem lista sinteză şi dacă documentaţia mai trebuie completată, ca să pornim la treabă. Intenţionăm în viitorul foarte apropiat să facem un foişor dotat cu internet, tot în parcul din centrul comunei, fiindcă văd cum copii din zilele noastre sunt foarte informaţi, foarte conectaţi la noile tehnologii. Avem în plan construirea grădiniței, proiect care a fost declarat eligibil și finanțabil. De data aceasta vom primi banii pentru că proiectul a fost depus la CNI și până în toamnă este posibil să demarăm acest obiectiv.

 • Domnule primar, ați avut și aveți în vedere foarte multe proiecte care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Vă puteți acorda o notă pentru toți acești ani de administrație cât v-ați aflat în fruntea comunității?

 • N-aș putea să-mi acord o notă, pentru că s-ar putea să greșesc. Eu las cetățenii să mă evalueze și cred că procentele obținute la toate alegerile la care am participat pot fi considerate note date de cetățenii care m-au ales. Pentru mine a contat foarte mult să am continuitate, mai ales cu echipa cu care am pornit la drum. Mai mult decât atât, cetățenii trebuie să știe că ne dorim să continuăm împreună, să fim o echipă și să reușim să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus pentru viitor.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved