Eminescu -Om, Geniu și Poet divin

* Spectacol extraordinar susținut de compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan

Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

George Călinescu

Cu prilejul comemorării a 133 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru național, Mihai Eminescu, Consiliul Județean Ialomița prin Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița și Centrul Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia, în parteneriat cu Asociația Culturală FEED BACK din Iași, au organizat un spectacol extraordinar intitulat ”Eminescu – om, geniu și poet divin”, susținut de compozitorul EUGEN DOGA și actorul DOREL VIȘAN.

Evenimentul, care a reflectat personalitatea eminesciană din triplă perspectivă: om, geniu şi poet divin, a avut loc miercuri, 15 iunie, la Sala ”EUROPA” a Consiliului Județean Ialomița.

Marii artiști au urcat pe scenă în aplauzele publicului, recitalul dedicat lui Eminescu contopindu-se într-un armonios dialog de poezie și muzică. Alături de distinșii invitați s-au mai aflat Patricia Iacob, Ştefana Mihai, Ruxandra Martin şi Diana Mertic, componente ale cvartetului de coarde Essenza Quartet.

Eugen Doga este autorul unui număr foarte mare de lucrări. Cântece și romanțe, balet și operă, muzică pentru filme și muzica pentru piese de teatru, coruri și cvartete. Alchimia expresiei muzicii sale constă în studierea istoriei și culturii diferitelor națiuni, ore în şir de muncă în arhivele de muzică, întâlniri cu oamenii, călătorii și concerte, un interes deosebit pentru fiecare persoană, pentru tot ce se întâmplă in jur. Toate acestea, în mod misterios, sunt prefăcute în melodii şi armonii, ce pasionează inimile a milioane de oameni. Frumoasele sale melodii de o puritate și claritate incomparabilă, ca și cum ar pluti în aer, aruncă lumina sa de argint pe orizontul spiritualității omului, vindecând sufletul, dăruindu-i aripi de zbor.

Născut în 1937, în satul Mocra, în Republica Moldova, Eugen Doga a studiat la clasa de violoncel la Școala de Muzică din Chișinău. Din 1957 lucrează alături de orchestra de la radio și începe să compună muzică. Își face debutul în lumea filmului în anul 1967, când scrie muzica pentru pelicula „Se caută un paznic“, filmat la studioul „Moldova-Film“. A scris muzica pentru circa 200 de filme, fie de acțiune, fie de dragoste. Eugen Doga este autorul coloanei sonore pentru desenele animate „Maria, Mirabela“ , „Valentin și Valentina“, „Binecuvântată fie femeia“ sau „Singuraticilor li se acordă cămin“. Printre proiectele sale de succes menționăm colaborarea cu regizorul Emil Loteanu, alături de care a scris muzica pentru filmele „Lăutarii“, „O șatră urcă la cer”(sau ”Șatra”) – care a avut peste 64,9 milioane de spectatori și a obținut circa 30 de premii internaționale, sau „Gingașa și tandra mea fiară“. Celebrul vals, denumit chiar după film, i-a adus faima la nivel mondial, devenind un adevărat cult. Masterpiece-ul a fost interpretat la deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice „Moscova-1980“ și a Jocurilor Olimpice „Soci-2014“. Pe lângă muzică de film, Eugen Doga a scris și muzica baletelor „Luceafărul“ (Visele stelare ale prințesei), „Venancia“ (Grimasele carnavalului), „Regina Margo“, opera „Dialoguri de dragoste“, peste o sută de lucrări instrumentale și corale, 6 cvartete, muzică pentru 13 piese de teatru și emisiuni de radio, dar și sute de cântece și romanțe, circa 70 de valsuri, creații pentru diferite instrumente muzicale sau muzică pentru copii. Stilul geniului Doga este inconfundabil, muzica remarcându-se prin melodicitate, emoție, expresivitate și claritate. A concertat cu pasiune în Uniunea Sovietică, Rusia, Moldova, România, Republica Cehă și a avut recitaluri la Paris, Montreal, Viena, New York, Lisabona, Polonia, Bulgaria, China, Nicaragua, Cuba, Tailanda, Serbia, Elveția, Argentina și Canada. Despre Eugen Doga au fost scrise cărți, au fost realizate filmate și documentare, iar 2007 și 2017 au fost declarați în Republica Moldova ,,Anul lui Eugen Doga“. Pentru producția “Gingaşa şi tandra fiară” a scris celebrul său vals, ale cărui acorduri s-au făcut auzite în toată lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”. Eugen Doga a fascinat milioane de oameni din întreaga lume cu muzica sa şi continuă să fascineze şi astăzi.

Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri în teatru, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. O altă pasiune a sa este poezia – fiind autorul mai multor volume de poezie. Dorel Vişan a fost văzut pe marile ecrane în numeroase filme dintre care amintim: ”Tănase Scatiu”, ”Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” , ”Bietul Ioanide” ,”Năpasta”, Pădureanca”, ”Moromeții” ,”Senatorul melcilor”, ”Dincolo de America” și multe altele.

Pe cei doi creatori de valori i-a reunit dragostea pentru Eminescu, recunoștința și dorința de a pune în valoare dimensiunea spirituală a operei geniului poeziei românești.

Marele actor Dorel Vișan a început recitalul cu poezia istorică „Umbra lui Istrate Dabija-voievod”,urmată de „Venere și Madonă”, „Mortua est”, trecând prin poezia socială – „Epigonii”, ajungând la teatru – „Monologul lui Luca Arbore”, pentru că, susține artistul, puțină lume știe că Eminescu a scris teatru. Poezia marelui înveșnicit s-a îmbinat armonios cu celebrele creații ale compozitorului Eugen Doga „Balada”, „Adaggio și Rondo”, „Intermezzo”, „Sonet” și încheind cu renumitul și mult apreciatul „Gramofon”, artiștii fiind aplaudați în nenumărate rânduri de publicul spectator.

În cadrul spectacolului, domnul Silvian Ciupercă, consilier în cadrul Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Ialomița, a oferit celor doi invitați Plachete de Onoare însoțite de alese gânduri de mulțumire și prețuire.

Regalul literar-muzical inspirat din creația eminesciană a creat valuri de emoție și a stârnit ropote de aplauze, unul dintre spectatori mărturisind că ”n-a mai trait de mult timp atâta emoție…”.

La final, invitații alături de reprezentanții instituțiilor organizatoare (Elena Balog- manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu, Clementina Tudor – manager al Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia, Filomena Corbu – președinte Asociației Culturale Feed Back) au oferit un gest reverențios publicului spectator, mulțumidu-le pentru faptul că au ales să se alăture acestui spectacol grandios.

Adresăm alese mulțumiri domnului Marian Pavel – președinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Silvian Ciupercă – consilier în cadrul Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Ialomița, domnului Adrian Ionescu – secretar general al județului Ialomița, domnului Gabriel Mușat – viceprimar al Municipiului Slobozia. De asemenea, mulțumim colegilor din instituțiile de cultură, colegilor din bibliotecile județene Brăila și Călărași, partenerilor media, colaboratorilor și tuturor celor care au ales să să simtă, să se bucure, să trăiască!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved