Editura UZPR și Compania Teatrală Vouă la Salonul Anual de Carte

Manifestările culturale dedicate Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXXII, au continuat cu lansări și prezentări de carte, urmate de un spectacol de divertisment. Astfel, ziua de 19 octombrie, a început la ora 13.00, în foaierul Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița, cu noutăți editoriale apărute la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Evenimentul, moderat de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a debutat cu lansarea primei cărți, ”Potirul cu grâu”, scrisă de Tudor Amza.

Înainte de discursul autorului, au vorbit despre recenta publicație criticul literar Ică Sălișteanu și scriitoarea Florentina Loredana Dalian. Așadar, Ică Sălișteanu a declarat: ”nu cred că titlul cărții, Potirul cu grâu, este întâmplător, ci este mai degrabă rodul unei lămuriri lăuntrice, a unei dezvăluiri a spiritului său profund creștin, fiindcă potirul cu grâu ne lămurește absconsul sensului tainei al unui sacrament menit să ne facă să înțelegem mai bine euharistia, cuminecătura, frângerea pâinii. Poeziile lui Tudor Amza sunt adevărate spovedanii. Cam tot ce se întâmplă în câmpie, poetului Amza i se întâmplă în suflet”.

În continuare, Florentina Loredana Dalian a mărturisit că ”a citit această carte ca pe o călătorie inversă în timp pe care poetul matur o face rememorându-și amintirile, plecând din prezent spre un trecut din ce în ce mai îndepărtat, plimbându-se pe cărările copilăriei, așa cum își intitulează una dintre poezii, copilărie pe care o identifică printr-o superbă metaforă cu un poem sfințit, păstrat într-un altar”.

Un alt moment emoționant l-a constituit intervenția telefonică a doamnei conferențiar dr. Otilia Sîrbu, originară din Slobozia, prin care și-a manifestat aprecierea pentru această sărbătoare a cărții, felicitându-l atât pe autorul cărții cât și pe cei prezenți. Aceasta a mai completat spunând că ”poezia aceasta pe care domnul profesor Amza o construiește în jurul sufletului său nu este o poezie numai a câmpiei, ci este o poezie dedicată simbolurilor sale”.

În încheiere, scriitorul Amza Tudor a mulțumit tuturor pentru clipele minunate petrecute la Slobozia, un loc unde revine, ori de câte ori are ocazia, cu mare drag.

Prezentă în sală, doamna Elena Pacală, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, a subliniat importanța acestor manifestări culturale printr-o alocuțiune adresată tuturor celor prezenți.

Cea de-a doua lansare le-a avut ca invitate pe jurnalistele Eveline Păuna și Teodora Marin, care au vorbit despre volumul ”Povestea unui jurnalist. Ion Marin. 7 ani de neuitare”, publicată în memoria jurnalistului, tatălui, soțului, profesorului, liderului… ION MARIN.

Am scris pentru Ion Marin nu doar o carte, ci și câteva postări. Și deseori m-am surprins gândindu-mă la Domnul Decan cu ambiție profesională. Cartea pe care o veți citi cuprinde ”Povestea unui jurnalist – Ion Marin” și alte câteva consemnări impuse de vremuri”, a afirmat Eveline Păuna în cadrul întâlnirii.

Cei care l-au cunoscut pe omul și profesorul Ion Marin, prieteni, vecini și ale cunoștințe, au depănat amintiri povestind întâmplări care i-au adus împreună sau i-au îndepărat.

Adrian Fetecău, actorul, omul de radio, cel mai cunoscut comentator sportiv, fondatorul celui mai longeviv grup umoristic din Romania, Grupul Vouă, a încheiat seria lansărilor de carte cu volumul scris ”în tensiunea năucitoare a acelor clipe de izolare” și anume ”Naiv, Nervos, Năuc în izolare. Jurnalul primelor două săptămâni de lockdown”. De asemenea, acesta a mai vorbit și despre cartea fiicei sale, Irina Fetecău, intitulată Mărirea și decăderea sportului românesc”.

Seara, începând cu ora 17.00 , a urmat spectacolul mult așteptat de ialomițeni, ”Umor …ca la carte”, oferit de Grupul Umoristic Vouă, fondat în 1982 de Adrian Fetecău. Pe lângă momentele vesele și recitalurile de muzică, spectacolul promovează cartea și lectura în rândul tinerilor, unul dintre refrenele cântate sunând cam așa: știu că n-ai timp/ știm noi rețeta/ lasă telefonul, lasă tableta/ nu de tot, măcar puțin/ cititul nu-i un chin! Spectacolul s-a încheiat cu un ropot de aplauze, cu zâmbete și veselie.

Mulțumim pentru prezență domnului Marian Pavel, președinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Adrian Ionescu, secretar general al Consiliului Județean Ialomița, doamnei Elena Pacală, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, scriitorilor ialomițeni, jurnaliștilor, elevilor, cadrelor didactice și tuturor celor care s-au alăturat evenimentului!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved