EDITORIAL

 

Dan Elias

Despre pace, nu despre ură!

Nu am vrut să mai scriu despre ctp. Nu am vrut! Nu mai pot face nici măcar bășcălie de oamenii aflați în suferință, ori ctp avea toate simptomele. Apoi, după ce ocupase toate studiourile tv din poziția de guru al jurnalismului țâvnos, a ajuns să scrie pe social media, printre inimioare și porumbei, dându-se drept ultimul cavaler rătăcitor al presei; în papuci și pijama. M-am făcut că nu aud prostiile haioase pe care le spunea despre tenis sau analizele semidocte despre filmele pe care le-a văzut el. S-a dorit un Leonardo da Vinci? Să fie iubit! Vouă vă place? Dacă vă place, citiți-l voi! Chiar dacă nu făcea bine, cel puțin nu făcea rău!

În ultimul timp a dat în mintea copiilor la propriu, ceea ce ar trebui să-l pună pe gânduri mai abitir decât până acum. După multă vreme, i-am citit pastila de facebook cu titlul „abatorul nemuritor!”. Doamne ferește! Ură în stare pură! Nici nu are importanță despre ce este vorba. Fiecare cuvânt este o sticlă cu benzină. Fiecare alegație, un fitil uscat gata să fie aprins. Mi-a fost greu să duc cititul până la capăt. Nici cu pistolul la tâmplă, eu nu aș fi pus cuvintele să se terfelească în halul ăsta! Sigur că subiectul este pe tema arzândă, adică evrei versus palestinieni, dar ceea ce face ctp este de grota umedă și întunecată a preistoriei. Mult mai grav decât „terorismul pelerinilor de la Iași”. Dacă îi place să șocheze, și îi place, să scrie despre sex, despre aricii de mare sau balenele cu cocoașă, nu să se alăture corului de ură ce a cuprins planeta. În ceea ce privește titlul, am fost tentat să cred că textul i-a fost scris de un adolescent care s-a bărbierit prima dată. Cum să faci apel la tragedia istorică a evreilor într-un context care privește acte de terorism ordinar! E cel puțin o blasfemie.

Credeți că de ură avem acum nevoie? Sau de înțelepciune? Pacea, doar pacea nu ne omoară copiii! Nu știu ce dracul o fi așa de greu să trăim unii cu alții! Ne apropiem de o linie roșie, peste care dacă vom trece nu mai este cale de întoarcere. Și vom trece! Vom trece pentru că suntem tot mai proști și mai manipulabili.

Aș fi vrut să vă vorbesc și despre vizita lui ciolacu în Israel, dar nu mai am chef după ctp. Nea ciolacu, viitor candidat în locul lui iohanis, s-a visat ceaușescu și s-a dus la bibi netanyahu să-i dea niște indicații. Doamne, dar multă minte îi mai trebuie! I-a dat bibi una la geoale, de cred că-l doare și acum. Pe el ca pe el, dar pe noi, că ne fac ăștia de râs în fiecare zi!?

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved