Săptămâna trecută, joi 25 august, a fost recepționat primul tronson modernizat din drumul județean DJ 201. Traseul parcurge teritoriul administrativ al județului Ialomița din vest către est și are ca punct de plecare intersecția cu DN2, în comuna Coșereni. Drumul traversează comunele Borănești, Bărcănești, Axintele, iar punctul final este km 35+400, pe teritoriul administrativ al comunei Ciochina. Lucrarea a fost executată de către firma Oyl Company Holding AG Slobozia.
Proiectul a fost finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală și bugetul județului Ialomița, demarat în martie trecut și realizat într-o perioadă de 18 luni.
La inaugurarea drumului au fost prezenți Marian Pavel (președintele CJ Ialomița), Cătălin Grigore și Alexandru Dinu (vicepreședinții CJ Ialomița), Alexandru Potor (administratorul public al județului), Adrian Ionescu (secretarul județului), Marin Constantin (prefectul județului), primarii comunelor Coșereni, Borănești, Bărcănești și Axintele, reprezentanți ai CJ Ialomița implicați în proiect, reprezentantul constrcutorului și mass media locală.
Am reținut câteva intervenții.
Marian Pavel: Când ne-am întâlnit în primăvara anului trecut în fața primăriei din Bărcănești am spus că într-un an de zile o să avem un drum practicabil, o să avem o centură la ceea ce înseamnă DN2A, care își va dovedi în timp utilitatea. Sunt peste zece mii de oameni din aceste comune care sunt beneficiarii direcți ai acestei investiții, poate cea mai importantă pentru că vom vorbi în final, după executarea celorlalte două tronsoane, de cel mai lung drum județean modernizat în ultima vreme. Vreau să felicit constructorul, a lucrat exemplar, eu aveam de la început garanția că așa se va înâmpla.
Alexandru Potor: Câteva detalii tehnice. 35 de kilometri de drum modernizat prin acest proiect. Lucrările realizate au vizat: modernizarea părții carosabile pe o distanță de 35 de kilometri, executare trotuare pe o lungime de 14.300 m, 258 podețe, amenajare 19 stații de autobuz, realizarea a 873 accese la proprietăți, amenajarea drumurilor laterale neclasificate, 71.919 metri șanțuri de pământ și, partea cea mai dificilă a lucrării, executarea zidurilor de sprijin din beton armat pentru asigurarea stabilității talazului existent, aici la locul unde ne aflăm noi acum. Ne bucurăm că am reușit finalizarea proiectului într-un timp relativ scurt în condițiile cunoscute privind creșterea prețurilor la materiile prime, vorbim de un drum, se folosește foarte mult bitum, asfalt. A fost un efort conjugat din partea proiectanților, constructorului și a Consiliului Județean pentru a ajunge în stadiul acesta.
Cătălin Grigore: Iată-ne la doi ani de când am predat amplasamentul aici și eu mă bucur că și de această dată Consiliul Județean demonstrează că acolo unde este seriozitate și există competență atât din partea echipei noastre cât și a constructorului nu se întâmplă decât lucruri bune, indiferent de sursa de finanțare, în cazul acesta o sursă națională și cu resurse serioase puse la bătaie de Consiliul Județean.
Alexandru Dinu: Este foarte important că într-un timp foarte scurt, doi ani de zile, de când sunt și eu la Consiliul Județean, am asistat la o dezvoltare a rețelei rutiere în Ialomița, în special drumurile județene, dar și cele locale, cu un efort colosal, lucru care duce la o bună circulație pe drumurile din județul Ialomița.
Marin Constantin: Iată că guvernul își face treaba, acele mult criticate programe naționale dau rezultate și eu cred că dacă nu existau multe din comunitățile noastre nu erau astăzi la stadiul în care sunt, lucruri care erau mult rămase în urmă s-au rezolvat, și nu vorbim doar de drumuri, ci și de alimentare cu apă, canalizare și multe alte investiții. Aici avem un drum bun, bine făcut și de care vor beneficia toți locuitorii județului. Încă o dată fac precizarea: guvernul și-a făcut datoria.
Grigore Tudor, primarul comunei Axintele: Dacă pentru noi până astăzi era un vis, iată că acest drum care pornește de la Coșereni, trece prin Borănești, Bărcănești, Axintele și se oprește la Orezu a devenit o realitate și vreau să mulțumesc aici Consiliului Județean și Guvernului României, pentru că era foarte important acest drum pentru cetățenii din comunitatea noastră, important pentru cei zece mii de locuitori care pleacă spre diferite firme unde lucrează și drumul era imptracticabil, important și pentru alți beneficiari care pot folosi acest drum care scurtează distanțele către Slobozia, fără să mai facă acel ocol pe la Coșereni și Urziceni.
Și ceilalți primari ai comunelor prin care trece acest drum județean acum modernizat au ținut să mulțumească Consiliului Județean pentru această investiție, precum și constructorului, care a dus la bun sfârșit această lucrare într-un timp atât de scurt.
Nicolae TACHE