După doi ani de întrerupere (pandemia, bat-o vina!), s-a reluat sărbătoarea „Zilele comunei Sfântul Gheorghe”

Luni, 25 ianuarie, au fost organizate (după doi ani de întrerupere cauzată de pandemie) „Zilele comunei Sfântul Gheorghe”.

Dis de dimineață, sătenii din comună au luat calea bisericilor din satele Malu și Sfântul Gheorghe pentru a participa la slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit în fiecare an la 23 aprilie, dar anul acesta amânată cu două zile. Motivul îl aflăm dintr-un comunicat al Patriarhiei Române, prin vocea arhimandritului Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală: „Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El. Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt.”

După amiază, pe scena Căminului Cultural din Malu sărbătoarea a continuat cu un spectacol de excepție, dar și cu două momente sensibile pentru cei vârstnici dar și pentru cei mici.

Mai întâi, au fost premiați elevii cu rezultate deosebite la concursurile organizate de Școala Gimnazială Malu la secțiunile pictură și poezie religioasă.

După aceea, a venit un moment cu adevărat emoționant: au fost sărbătorite familiile care anul acesta au împlinit sau vor împlini cincizeci de ani de la căsătorie, dar nu au fost uitate nici familiile care anul acesta au împlinit 51 sau 52 de ani de la căsătorie, cupluri care nu au putut să se bucure de un astfel de eveniment în anii 2020 și 2021.

Spectacolul în sine a fost unul pe măsura evenimentului. Și, nota bene, au lipsit… manelele. „Da, am considerat că tinerii și vârstnicii din comuna noastră au nevoie și de o altfel de muzică, nu numai de manele, cum se poartă în alte locuri”, ni s-a destăinuit primarul Mădălin Teculescu.

Respect pentru această inițiativă, domnule primar, și chiar dacă mulți din concetățenii dumneavoastră nu s-au înghesuit să rupă ușile căminului cultural din Malu, nu are de ce să vă pară rău, pentru că toți cei prezenți au avut parte de un spectacol de calitate. Da, au urcat pe scenă Trupa Kreativ Slobozia, Trupa Omnia – Marius și Teodora, solistul Augustin Angel, folk-istul Puiu Crețu (ialomițean de-al nostru care, iată, îmbătrânește pe scenă) și, ca o încununare a evenimentului, artistul folk Mircea Vintilă, cel care începând din anii ‘70 a încântat cu piesele sale mai multe generații de români.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved