După aproape un an de tatonări, proiectele administrative ale primarului Cristi Roman la Țăndărei au undă verde de la consilierii locali

Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei, a prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, principalele obiective politice și administrative pe care le are pentru acest mandat. Alături i-au stat viceprimarul Traian Mitrea (PNL) și consilierul personal al viceprimarului, Auraș Popa (ALDE).

Suntem în faţa dumneavoastră pentru a prezenta proiectul administrativ şi partea politică reprezentativă pentru Consiliul Local Ţăndărei. Din punct de vedere administrativ, principalul obiectiv a fost aprobarea proiectului de buget pe anul 2021. În intervenţiile anterioare pe care le-am avut atât în faţa dumneavoastră, cât şi în mediul online, am făcut o scurtă prezentare a acestuia, bugetul fiind împărțit pe două secțiuni, dezvoltare și funcționare. Este important de reținut că aproximativ 60 la sută sunt cheltuieli de dezvoltare şi 40 la sută cheltuieli de funcţionare, ceea ce reprezintă, spunem noi, un proiect de buget îndrăzneţ. Totalul acestuia este de 426 de miliarde de lei, o sumă care pare foarte mare, însă aici este curpinsă partea de finanţare a proiectelor europene”, a precizat Cristi Roman în deschiderea conferinței de presă.

Pe scurt, proiectele europene despre care a făcut vorbire edilul și care se vor derula pe parcursul acestui an vizează finanţarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc, în cuantum de 120 de miliarde de lei, a proiectelor europene pe mediu, precum și reabilitarea și modernizarea Parcului Ialomiţa şi dotarea cabinetului medical din Cartierul Strachina. În ceea ce privește Ambulatoriul, există posibilitatea de prelungire a proiectului pentru anul viitor, deoarece nu se poate şti încă dacă din punct de vedere al executării acest proiect de anvergură se va reuși finalizarea în 2021.

Trio administrativ

Pentru ca lucrurile să funcționeze normal și să nu se confrunte cu situații neplăcute din partea opoziției, primarul Cristi Roman a reușit să aducă la unison majoritatea consilierilor locali, majoritate care este formată din reprezentanții primelor trei partide politice aflate în opțiunea de vot a electoratului la alegerile locale de anul trecut, respectiv PSD, PNL și ALDE. Aceasta îi va asigura implementarea și dezvoltarea proiectelor pe care le are pentru comunitatea pe care o conduce.

Suntem în faţa dumneavoastră ca o echipă și vom încerca să ducem la îndeplinire propunerile tuturor formaţiunilor politice de la nivelul Consiliului Local. Vreau să înţelegem un aspect foarte important, că din acest moment nu primarul este cel care deţine supremaţia în a propune proiecte de investiţii. Nu. În acest moment există o colaborare. Deci, primarul nu este decât cel care iniţiază sau unul dintre iniţiatorii proiectelor de hotărâre. Împreună cu celelalte formaţiuni politice suntem deschişi oricărei colaborări, oricărei propuneri pertinente care să poată fi acoperită atât din punct de vedere bugetar, cât şi al documentaţiei ce trebuie întocmite în iniţierea unui proiect de hotărâre”, a conchis Roman.

Componenţa politică a CL Ţăndărei, pe care edilul o numește a fi „efervescentă”, este una dintre cele mai complexe de la nivelul judeţului Ialomiţa fiind formată din 5 consilieri PSD, 3 ALDE, 3 PNL, 3 Pro România, 2 consilieri din partea Partidului Ialomiţenilor și un consilier al Partidului Ecologist Român. Această „efervescenţă” i-a determinat şi i-a mobilizat în a găsi o structură politică de colaborare la nivelul Consiliului Local, pentru a putea să finalizeze acest proiect care reprezintă opera propunerilor tuturor formaţiunilor politice, iar la finalul acestui mandat, în 2024, să poată avea implementate, în integralitate, proiecte care au fost structurate prin prioritizare, pe fiecare domeniu de activitate al bugetului.

Am spus în campania electorală că, după ce se va finaliza acest scrutin din septembrie 2020, va urma o campanie administrativă. Iată că, astăzi, putem spune că această campanie administrativă a început! Este o campanie pe care o rupem de ceea ce a însemnat partea politică până în acest moment. În discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei, preşedinţi de partide politice, am convenit ca cei trei ani şi câteva luni care au rămas până la finalizarea acestui proiect să fie parte de administraţie constructivă. Chiar proiectul de buget al Consiliului Local a fost votat de către 16 consilieri locali. De ce s-a votat aproape în unanimitate? Pentru că înainte de a-l dezbate şi a-l vota am avut întâlniri individuale cu fiecare formaţiune politică, aspect care a dus la o construcție comună a sa. În acest buget se regăsesc ideile şi proiectele fiecăruia dintre candidaţi, ceea ce denotă o coeziune şi o colaborare în unanimitate pentru ceea ce înseamnă implementarea acestui proiect”, a conchis primarul orașului Țăndărei.

Investiții pe măsura bugetului

De ce spune primarul Roman că proiectul administrativ este unul îndrăzneţ? Pentru că, în momentul în care secţiunea de dezvoltare este mai mare decât secţiune de funcţionare, în cadrul unui buget, asta înseamnă investiţii, iar la Țăndărei chiar este nevoie de ele. Acestea au fost prioritizate pe tot ceea ce înseamnă sănătate, învăţământ, infrastructură şi partea socială.

Așa cum am spus anterior, pe partea de sănătate există două mari proiecte, respectiv finanţarea Ambulatoriului de specialitate, prin fonduri europene, şi finanţarea Secţiei de Psihiatrie din bugetul local. Dacă finanţarea Ambulatoriului se asigură integral din fonduri europene, finanţarea Secţiei de Psihiatrie este asigurată parţial din bugetul Consiliului Local, administrația locală având promisiuni din partea Consiliului Județean Ialomița că va sprijini investiția. De ce? Pentru că această secţie de psihiatrie se va adresa întregii zone de sud a judeţului Ialomiţa şi chiar întregului judeţ și atunci această sumă de 34 de miliarde de lei nu poate fi suportată în integralitate de către bugetul orașului şi va fi nevoie de parte de cofinanţare de la CJ.

Pe partea de învăţământ, administrația orășenească a vizat dotarea cabinetelor de specialitate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar în acest moment se află în plină procedură de atribuire a dotării cabinetelor şcolare de la Liceul Tehnologic Ţăndărei.

Sumele au fost în cuantum de 16 miliarde de lei şi urmează să se mai realizeze o finanţare de aproximativ 9 miliarde de lei.

Considerăm că o sumă de aproximativ 25 miliarde lei în dotarea infrastructurii şcolare reprezintă o sumă importantă şi aduce plusvaloare pentru ceea ce înseamnă actul pedagogic, actul instructiv-educativ la nivelul unităţilor şcolare. Este vorba despre dotarea cabinetelor Liceului Teoretic „Paul Georgescu”, partea de soft-uri şi de informatică, în timp ce la Liceul Tehnologic Ţăndărei vor fi dotate laboratoarele unde se desfăşoară activităţi pe partea de mecanică. Tot pe partea de infrastructură şcolară unitățile de învățământ sunt prinse în programul european de eficientizare energetică <<ELENA>>. Reabilitarea vizează anvelopare, schimbarea acoperişului acolo unde sunt probleme, înlocuirea tâmplăriei și a tot ceea ce înseamnă componente electrice în interiorul unităților de învățământ, aici fiind incluse Școala Gen. nr. 2, liceele și Primăria”, a mai spus primarul Cristi Roman.

O altă prioritate a administraţiei locale o reprezintă infrastructura rutieră, care a fost întotdeauna o problemă la nivelul oraşului Ţăndărei, însă a trebuit să se finalizeze mai întâi tot ceea ce înseamnă infrastructură edilitară, respectiv canalizare, alimentare cu apă şi gaze, ca după aceea să se intervină pe partea de infrastructură rutieră.

În bugetul pe anul 2021 există două poziţii în lista de investiţii la acest capitol, una care cuprinde un număr de 28 de străzi şi alta de 6 străzi. În total sunt 34 de străzi care vor asigura, după finalizarea lor, undeva la 94-95% din tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră la nivelul oraşului Ţăndărei.

(…) Verbal, lucrurile par foarte simple, avem finanţarea şi începem execuţia. Ar fi ideal să fie aşa! Dar greul de-acum începe, pentru că avem de parcurs toate etapele birocratice şi legale în iniţierea acestor proiecte de investiţii. Din nefericire pentru noi, durata realizării documentaţiilor se ridică la câteva luni, iar asta ar însemna că începând cu luna august, cel târziu septembrie, să avem execuţia celor 34 de străzi. (…) Extinderea reţelei de gaze nu creează un disconfort atât de mare cum creează partea de canalizare şi alimentare cu apă, iar aici lucrurile sunt de durată (…) În acest moment, UAT Ţăndărei este parte componentă într-o asociere a mai multor UAT-uri pentru fonduri europene. Însă, în paralel, avem documentaţie depusă şi prin finanţarea bugetului CL pentru un calup de străzi care au documentaţia depusă operatorului regional GDF în acest moment”, a explicat edilul.

La finalul conferinței de presă, Cristi Roman le-a mulțumit consilierilor locali pentru seriozitatea de care au dat dovadă în toată această perioadă și celor care care au aprobat bugetul: „Vreau să mulţumesc în numele autorităţii executive, în speţă Consiliului Local, pentru seriozitatea în abordarea acestui buget, faptul că 16 din 17 consilieri au votat aceste proiecte de investiţii. Asta denotă faptul că la acest moment, la nivelul CL Ţăndărei, toţi competitorii politici au înţeles că partea politică s-a finalizat şi că partea administrativă va prima până în 2024.”

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved