După 30 de ani, DJ 201 intră în reabilitare

 

Președintele CJI, Marian Pavel:

Îmi cer scuze public față de cetățenii din localitățile din zonă, care au suferit în toată această perioadă, dată fiind starea jalnică a acestui drum”

Marți, 2 martie, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a semnat contractele de execuție a lucrărilor de modernizare a DJ 201, lucrări care vor fi demarate în aproximativ două săptămâni. Patru firme din Ialomița vor lucra la modernizarea celor 60 de kilometri care fac parte din DJ 201, de altfel, cel mai mare drum județean de la noi. Tronsonul despre care facem vorbire a fost împărțit în două loturi, respectiv DN 2 Coșereni-Axintele-Orezu și Buești-Ivănești-Ion Ghica-Ciulnița-Cosâmbești-Mărculești.

Traseul primului lot parcurge teritoriul administrativ al județului Ialomița din vest către est și are ca punct de plecare intersecția cu DN 2, în comuna Coșereni, la km 0+000. Drumul traversează comunele Borănești, Bărcănești, Axintele, Balaciu, Ciochina, iar punctul final este kilometrul 35+400, pe teritoriul administrativ al comunei Ciochina.

În acest caz, lucrarea este finanțată prin PNDL, iar executantul lucrării este SC Oyl Company SRL.

În ceea ce privește lotul II, care cuprinde sectorul de drum Buești-Ivănești-Ion Ghica-Ciulnița-Cosmbești-Mărculești, lucrările vor fi executate de mai multe firme, respectiv SC Drumuri și Poduri, Sc Itaro și AllConstruct Sud SRL.

Marian Pavel, la semnarea contractului – Bărcănești: „Îmi doresc ca lucrurile să intre într-o normalitate. Îmi doresc și sunt convins că vom beneficia de seriozitatea constructorului, ne dorim ca dirigintele de șantier să fie în permanență pe acest sector de drum, iar eu, împreună cu echipa tehnică, vom veni să verificăm tot timpul stadiul lucrărilor. DJ 201 este cel mai lung drum județean și cea mai bună rută ocolitoare a drumului național. Traficul poate fi decongestionat, iar drumul se poate folosi fără probleme imediat ce lucrările vor fi finalizate (…) Îmi asum toată responsabilitatea și vă spun că este anormal ca timp de 30 de ani să nu se intervină pe acest drum. Astăzi suntem aici și încercăm să facem tot ceea ce stă în putința echipei Consiliului Județean, și rugăm constructorii să respecte termenii contractuali, astfel încât această lucrare să fie predată exact așa cum spune contractul, însă nu ne-am supăra să se întâmple și mai devreme. Acest proiect este responsabilitatea Consiliului Județean, nu a primarilor din zonă. Am venit să transmitem un mesaj locuitorilor, respectiv faptul că nu primarii sunt vinovați de starea acestui drum. Ei au făcut tot ce le-a stat în putință ca acest drum să se realizeze (…) Îmi cer încă o dată scuze public față de cetățenii din Coșereni, Borănești, Bărcănești, Axintele care au suferit în toată această perioadă, dată fiind starea jalnică a acestui drum.”

Motivul pentru care Marian Pavel s-a deplasat în teritoriu pentru a parafa contractele a fost acela de a le arăta cetățenilor disponibilitatea Consiliului Județean în ceea ce înseamnă investiția care este prioritară.

Și cei doi vicepreședinți ai CJ au adus în atenție nu doar importanța drumului, ci și efortul îndelungat depus de echipa de la județ, al cărui demers a început în urmă cu circa 3 ani, având impact direct asupra locuitorilor din comunele traversate de DJ 201. Alexandru Dinu a precizat că modernizarea celui mai lung drum din Ialomița reprezintă „o normalitate”, pentru că utilizează oportunitățile comunelor vizate.

Alexandru Potor, administratorul public al județului: Suntem astăzi la un moment extrem de important pentru județ. Așa cum s-a spus, este cel mai lung drum județean care are importanță nu numai prin numărul mare de localități pe care îl străbate, dar și din punct de vedere tehnic. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l aduc în atenție este acela că petrecem mult timp cu hârtii, ca mai apoi trebuie să trecem la implementare. Din păcate, de multe ori proiecte frumoase au arătat foarte bine pe hârtie, însă nu au fost implementate corespunzător. Rolul nostru, al CJI, nu se încheie în momentul în care au fost semnate contractele pentru un proiect, ci vom avea un rol extrem de activ pe partea de implementare (…) Vom fi atenți și riguroși la tot ceea ce presupune calitatea lucrării și termenii contractuali.”

Mai trebuie spus că există o porțiune de aproximativ 10 kilometri care nu sunt cuprinși în acest proiect, pe care există probleme foarte mari, dar care nu se vor reabilita. În zona Orezu-Piersica-Bordușelu se vor face doar câteva lucrări de reparații, urmând ca reabilitarea să fie finanțată din bugetul Consiliului Județean.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește acest prim lot, lucrările se vor derula cu restricții de circulație, dar „sub trafic”.

Contract semnat și pentru tronsonul II

Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița s-au deplasat și la Buești, unde a fost semnat cel de-al doilea contract pentru tronsonul II Buești-Ivănești-Ion Ghica-Ciulnița-Cosâmbești-Mărculești.

La eveniment au fost prezenți atât funcționari din cadrul CJ, cât și constructorii și primarii comunelor traversate de acest drum, „beneficiari” ai investiției de pe DJ 201. Și de această dată, președintele Pavel și-a cerut scuze public față de cetățenii care au fost nevoiți să circule pe acest drum aflat într-o stare avansată de degradare.

Îmi asum toate înjurăturile și toate criticile (…) Semnăm acest contract pentru o lucrare care va fi efectuată în 12 luni (…) Avem o finanțare prin PNDL, benefică pentru județ, pentru că degrevează bugetul Consiliului Județean de o investiție foarte mare. Așa cum am spus și la Bărcănești, DJ 201 este ruta ocolitoare pentru DN și poate fi folosită de toți cetățenii din zonă. Voi fi prezent aici pe întreg parcurul derulării lucrărilor și voi verifica modul de implementare a proiectului, împreună cu dirigintele de șantier”, a conchis Marian Pavel, la semnarea contractului, la Buești.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved