Două vaci, amenda primită de doi borăneșteni care au aruncat cadavre de animale la platforma de gunoi

 

Am  primit de la D.S.V.S.A. Ialomița următorul comunicat de presă:

Având în vedere adresa Inspectoratului de Poliție a Judetului Ialomita, prin care ne este adus la cunoșțiință faptul că în data de 21.04.2022, urmare a unei sesizări primite, reprezentantii Garzii Naționale de Mediu și ai IPJ Ialomita – Biroul Protectia Animalelor s-au deplasat la platforma de gunoi a localității Borănești, județul Ialomița, unde au constatat că există aruncate subproduse de origine animală (piei ovine, masa gastro-intestinală, cadavre) de către persoane necunoscute, vă comunicăm următoarele :

– urmare a verificărilor în Baza Națională de Date, reprezentanții D.S.V.S.A. Ialomița au constatat că crotaliile găsite la platforma de gunoi au fost aplicate animalelor din exploatațiile a doi proprietari din localitatea Borănești și un proprietar din localitatea Pogoanele, județul Buzău.

– în cazul celor doi proprietari din judetul Ialomița au fost întocmite note de control și aplicate sancțiuni conform HG 984/2005 cu amendă în cuantum de 4.800 lei.

– prin adresa nr.9926/28.04.2022 a fost notificată D.S.V.S.A Buzău pentru a verificarea celor identificate și ulterior să ne comunice rezultatul și măsurile dispuse.

Un scurt comentariu. Borăneștenii noștri, băieți isteți își spun ei, n-au distrus crotaliile de la urechile animaleoor înainte de a le arunca la groapa de gunoi. Așa că, sarcină ușoară pentru organele de control ale DSVSA Ialomița privind rezolvarea sesizării. Și, totuși, nu ne abținem să nu constatăm că sancțiunea este una extrem de nesemnificativă față de gravitatea faptelor: o amendă care se ridică la aproximativ două vaci din șeptelul celor doi proprietari. Mai rămâne de văzut dacă și cel de-al treilea împricinat, de fel din Pogoanele județul Buzău, va fi amendat, cum se poate altfel decât cu aceeași sumă, pentru că așa prevede legea. Asta depinde, desigur, de DSVSA Buzău, care poate sau nu poate să dea curs notificării primite.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved