Două proiecte realizate prin ADI Ialomița la Cosâmbești, urmează al treilea

* Dialog cu Bogdan POPESCU, primarul comunei Cosâmbești

– Domnule Bogdan Popescu, haideți să facem o radiografie a investițiilor promovate în cele două sate ale comunei Cosâmbești în primii trei ani ai acestui mandat. Și să le luăm pe rând. Finanțări venite prin Consiliulu Județean?

– Sprijinul Consiliului Județean este constant și substanțial întotdeauna, pentru că altfel bugetul local nu ar pemite investiții de mare anvergură. Așa am putut realiza investiții majore privind alimentarea cu apă sau modernizarea drumurilor locale în mandatele anterioare. Ei, bine, o ințiativă mai mult decât lăudabilă este înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița (ADI Ialomița), atât de binevenită tuturor primăriilor din județ. Avem o foarte bună colaborare, prin Programul de Dezvoltare Județeană Locală în fiecare an reușind să promovăm investiții care au adus un plus comunităților din cele două sate. În primul exercițiu financiar, prin bani județeni și cu partea noastră de cofinanțare am asfaltat strada Salcâmilor din Cosâmbești. În exercițiul financiar 2022 am promovat, realizat și recepționat sistemul de supraveghere video în comuna Cosâmbești, fiind montate camere pe străzi în principal, dar și la rampele de gunoi. În total, 68 de camere. Astfel am asigurat problema securității cetățenilor și a celor două sate, dar ne ajută extraordinar de mult și în supravegherea modului în care sunt depozitate deșeurile menajere la cele două sate, astfel că a scăzut aproape de sută la sută depozitarea acestora în alte zone decât la rampele de gunoi. Anul acesta, în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală 2023 am depus și am semnat contractul pentru construire bibliotecă nouă în comuna Cosâmbești. Practic, vom acoperi cu acest sprijin undeva la 25 la sută din investiție, restul până la un milion trei sute din bugetul local. Bugetarea se face în doi ani fiscali. Este posibil, dacă va fi nevoie, să mai acoperim o parte din costurile lucrării prin ADI și anul viitor.

– Cât la sută din drumurile comunale le aveți asfaltate în cele două sate?

– Anul trecut am făcut recepția la drumurile asfaltate în perioada 2019-2021, în care am avut un kilometru jumătate străzi asfaltate cu bani din bugetul local și 5 kilometri prin PNDL. Pentru marea asfaltare, cum se spune, am optat pentru accesarea de fonduri de la nivel național, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Am depus cererea, a fost inclusă în program, investiția va fi finanțată. Vorbim de opt kilometri de drumuri locale asfaltate, care înseamnă practic toate străzile neasfaltate din comună.

Anul acesta, mare bătaie pentru accesarea banilor europeni veniți prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR). Câte proiecte ați reușit să depuneți?

– Prin PNRR avem două proiecte aprobate, contracte de finanțare în derulare semnate pentru Școala Gimnazială din Gimbășani și Școala Gimnazială Cosâmbești – corpul mic. Vorbim de eficientizarea energetică a clădirilor, înglobând și toate lucrările de reabilitare. Poate cineva spune că aceste reabilitări se fac prea des. Eu spun că la zece ani sunt necesare aceste lucrări dacă vrem cu adevărat să aigurăm copiilor și cadrelor didactice condiții optime pentru derularea activităților educaționale.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved