Proiect al DGSAPC Ialomița finanțat prin CJ Ialomița la Urziceni
Implementat în municipiul Urziceni de Consiliul Județean Ialomița prin Direcția Generală de Asistență şi Protectia Copilului Ialomița, proiectul „Paşi spre viltor: 2 case tip familial şi centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru copii și părinți” este finalizat și va fi recepționat, cel mai târziu, la sfârșitul lunii martie. Dincolo de datele din documentația proiectului în sine, dintr-un dialog cu Raluca Romaniuc …. am intrat și în posesia informațiilor privind ultima etapă a proiectului.
Scurte informații privind descrierea proiectului
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 -2020 rezervat dezvoltării infrastrucuturii de sănătate și sociale prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere precum și a trecerii de la serviciile socializate la serviciile prestate din colectivitățile locale.
Bugetul total al proiectului este de 5.792.499 lei, din care nerambursabil eligibil 4.497.792 lei, contribuția Consiliului Județean eligibilă fiind de 91791 lei și neeligibilă 1.202.915 lei.
Obiectivul general al proiectului
Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale în județul Ialomița. Principalul obiectiv urmărit prin promovaresa acestei investiții de către DGASPC Ialomița este legat de “umanizarea” insitituțiilor și formularea unei oferte educaționale cât mai apropiată de căldura mediului familial, favorizantă pentru reintegrarea copiilor în familia naturală sau lărgită. De asemenea, creșterea și dezvoltarea minorilor într-un mediu de tip familial oferă multe avantaje pprivind dobândirea deprinderilor de viață independentă și ajută la înstruirea temeinică a copiilor, care vor avea prilejul de a-și pregăti temele școlare într-un spațiu mai intim, sub îndrumarea mai apropiată a personalului.
Obiectivele specifice ale proiectului
* Înființarea a două case de tip familial în municipiul Urziceni;
* Înființarea unui centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru copii și părinți în municipiul Urziceni;
* Prevenirea instituționalizării copiilor aflați în situație de risc din municipiul Urziceni și localitățile limitrofe;
* Îngrijirea unui număr de opt copii din centrul care urmează să se închidă într-un mediu familial;
* Creșterea numărului de copii protejați în căsute de tip familial cu 24.
Cel târziu în luna aprilie, căsuțele și centrul de zi vor fi deschise
* dialog cu Raluca Romaniuc, consilier în cadrul serviciului de evaluare complexă copii
– Care este stadiul lucrărilor, acum, la mijlocul lunii februarie?
Raluca Romaniuc: Construcțiile sunt finalizate, urmează să ne facă constructorul adresa de finalizare, după care vom face demersurile pentru recepție. Vorbim în primul rând de două case de tip familial, în care vor fi găzduiți 22 de copii, ce vor fi preluați din două centre rezidențiale de tip vechi, care se vor închide.
– Ambele din Urziceni?
Raluca Romaniuc: Nu, unul din Urziceni și unul din Slobozia. Inițial, au fost prevăzute doar pentru copiii din centrul Urziceni, dar când au început lucrările s-au sistat intrările în acest centru și, pentru că au împlinit 18 ani au mai ieșit copii din sistem, astfel că au mai rămas doar opt copii. Este o obligativitate să închidem centrele vechi, așa că s-au încetat intrările și în centrul de la Slobozia, iar noul centru este alternativă la cele două centre.
– Câteva detalii privind Centrul de zi pentru consiliere și sprijin pentru copii și părinți.
Raluca Romaniuc: Acest centru este destinat copiilor aflați în situație de risc din comunitate, cu un scop precis, acela de a preveni instituționalizarea lor. Motivația este una nobilă, aceea de a reduce numărul copiilor instituționalizați, să rămână mai mult în familie, iar cei care ajung în instituții să beneficieze de o atmosferă de tip familial, pentru că de aceea se promovează șifinanțează construirea acestor căsuțe de tip familial.
– Personalul acestui centru?
Raluca Romaniuc: În cadrul acestui centru vor activa un psiholog, educatori și un asistent social.
– Când se preconizează a se intra în activitatea propriuzisă, atât în în căsuțe cât și în centru de zi?
Raluca Romaniuc: Cel târziu în luna aprilie a acestui an. Imediat după recepție și după licențierea și obținerea autorizațiilor de funcționare.
– Înainte de Paști?
Raluca Romaniuc: Eu așa sper!
Nicolae TACHE