Doina – Tudora Spircu și lupta pentru aur

De multe ori cei care se laudă cu laurii victoriei unui sportiv uită cu timpul să mai amintească performanțele lui, să-l omagieze sau să-l popularizeze prin diferite mijloace.

Despre Doina-Tudora Spircu, fost comisar șef la Inspectoratul Județean de Poliție Ialomița, mulți nu îi cunosc adevăratele performanțe. Născută pe 24 iulie 1970 în Slobozia, a început canotajul în anul 1985 la Clubul Sportiv nr 2 Universitatea Constanța, iar în 1991 s-a transferat la clubul care i-a făurit cariera: C.S. Dinamo București.

Performanță nu poți să faci bătând din palme, ci făcând bătăi în palme. Sportiv bun sau campion nu devii după un an de muncă, ci după ani de muncă. O medalie nu o câștigi cu eforturi puține, ci după îndelungi pregătiri și antrenamente. Atunci când îți dorești ceva, când ești motivat, mergi mai departe, lupți pentru visurile tale, nu contează cât de greu obții o medalie. Iată ce declara distinsa doamnă în 2018, pe sit-ul Cancan.Ro : „Mai mult decât competiția în sine, au contat antrenamentele. Făceam antrenamente pe culoarele Lacului Snagov. Lucram, mai bine de șase ore pe zi, cu o lună repaus între antrenamente. A fost destul de dificil, dar rezultatul a fost unul care ne-a lăsat fără cuvinte”.

Și performanțele au urmat unele după altele. Anul 1988, Campionatul Mondial de la Milano, medalia de aur în proba de 4 rame cu cârmaci. Anul 1992 la Campionatul Mondial tineret de la Glasgow (Scoția), medalia de aur în proba de dublu vâsle. Anul 1995 la Campionatul Mondial de la Tampere (Finlanda), medalia de argint în proba de 8+1-seniori. Anul 1996 la Jocurile Olimpice de la Atlanta (USA), medalia de aur în proba de 8+1. Anul 1997 La Campionatul Mondial de seniori de la Aqubelette (Franța), medalia de argint în proba de 4 rame fără cârmaci. Anul 1999 la Campionatul Mondial de seniori de la Saint Cathrine (Canada), medalia de aur în proba de 8+1. Anul 2001 la Campionatul Mondial de seniori de la Lucerna (Elveția), medalia de argint în proba de 8+1. În anul 1999 devine Cetățean de Onoare al municipiului Slobozia.

Ultima participare la Jocurile Olimpice de la Sidney a fost finalizată fără succes. Atunci, Doina-Tudora Spircu a decis că a venit momentul să se retragă. În anul 2002, trece în transfer profesional la IPJ Ialomița la serviciul cabinet, iar din 2008 avansează la Seviciul Resurse Umane, unde obține gradul de Comisar de poliție, și după o perioadă de 5 ani este avansată la gradul de Comisar Șef-ofițer superior. În 2022 este avansată ca Șef biou în cadrul Seviciului Resurse Umane, iar din 4 aprilie 2023 încetează raportul de serviciu și iese la pensie cu gradul de colonel în rezervă. Chiar dacă a lucrat la acest departament, nu a reușit să pună vâsla în mâna vreunei colege, asta ca o chestiune de glumă. Pentru meritele deosebite, pe 29 aprilie 2004, la propunerea Agenției Naționale pentru Sport, Doina-Tudora Spircu, prin Decretul Prezidențial 264 a fost distinsă cu „Ordinul Meritul Sportiv –clasa I.” Și-acum, întrebarea: Ce a propus până acum diriguitorii sportului ialomițean pentru a răsplăti performanțele Doinei-Tudora Spircu? Nici măcar în cele 420 de pagini ale celor două ediții ale „Dicționarului personalităților ialomițene” nu și-a găsit locul, alături de Alin Badea – scrimă, Ion Neacșu – atletism și Tudorița Chidu –atletism. Și nici printe cele 100 de personaltăți nominalizate și premiate cu Placheta de Onoare „10 pentru Ialomița„. O canoe și o vâslă sunt prea mari să aibă loc între două coperți sau unora nu le place jazzul și altora vâslitul. Oricum, Doina-Tudora Spircu rămâne în analele sportului românesc ca o mare performeră ce a reprezentat cu cinste România și a ridicat drapelul țării la cel mai înalt nivel. Fiind alături de soțul ei, Nicu, coleg de breaslă cu 20 de titluri naționale, patru titluri balcanice, medalie de bronz la Campionatul Mondial, participant la două Olimpiade. Doi într-o barcă!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved