Doamnei Draga, cu dragoste!

Atunci ne-a unit teatrul, acum ne unesc amintirile

Nu am crezut ca poate fi atat de greu sa descriu in cateva cuvinte ce reprezinta doamna Draga Olteanu Matei si ce a reprezentat “Teatrul Vostru” pentru mine. Atatea amintiri, emotii trecute si prezente… altii ar putea scrie despre asta o carte.

Draga Olteanu Matei a fost pentru mine intruchiparea Norocului. Ea mi-a indeplinit visul de a fi, macar pentru o perioada, actrita. Am trait clipe deosebite alaturi de ea, nu doar in salile de spectacol, ci mai ales in momentele petrecute “intre noi”. Imi amintesc perfect… o mana de oameni, asezati la o masa, cu bucate alese, pregatite de ea special pentru noi, topiti la auzul povestilor sale. De-as putea sa dau timpul acum inapoi…

Doamna Draga nu m-a format atunci doar ca actor. Mi-a dat puterea de a crede in mine si mi-a aratat ce inseamna sa fii om. A fost un model de cum sa-ti traiesti viata curat, sincer, de cum sa-ti iubesti aproapele, sa ai un tel pentru care sa muncesti istovitor si totusi sa-ti placa.

A dat nastere unei familii minunate, “Teatrul Vostru”, care de-a lungul anilor a prins radacini puternice. Drept urmare, am ramas prieteni. Cat mai radeam… Fiecare intalnire era un prilej de bucurie. Desi obositi dupa serviciu, uneori satui, la final de repetitii, cumva, am fi putut sa o luam de la capat.

Atunci ne-a unit teatrul, acum ne unesc amintirile, dar pentru totdeauna ne va uni doamna Draga Olteanu Matei…

Nicoleta MUNTEANU

Bonn, Germania

Draga Olteanu – Matei și trupa Teatrul Vostru

Dacă m-aș pricepe, aș scrie un roman despre ceea ce a însemnat pentru mine Draga Olteanu-Matei și trupa Teatrul Vostru. O să mă opresc doar la două evenimente care descriu atât omul cât și profesionistul Draga Olteanu-Matei și frumusețea umană a colegilor/fraților mei.

Știam că este plecată la București, noi trebuia să jucăm la Bicaz, sala plină ochi. Mă sună: „Cum ați ajuns? Scena e pregătită, voi sunteți pregătiți? Să fiți atenți la recuzită să fie la îndemână, să susțineți, să nu vă lăsați în bălării, fiți atenți să nu scăpați sala, Radu să bage voce că are, tu să fii atentă la coadă (aveam rochie cu trenă)! Cum e vremea la Bicaz, aici e soare cu dinți, hai, copii, la treabă?!”

La un moment dat vine colegul Radu și-mi spune: „Sidonie, mie mi se pare că am văzut-o pe doamna”. Zic, ai vedenii, acum am vorbit cu ea, e în București, ne-a dat instrucțiunile și pa, hai la treabă!

Începe spectacolul, emoții cât casa, iepurașul, vânătorul și pușca în locul ăla pe care nu-l bate soarele, jucăm și jucăm, iar la un moment dat îl văd cu coada ochiului pe Florin (șoferul doamnei Draga și parte cu trup și suflet din trupă) disperat în culise, gesticulând și șoptind vorbit: „Ridicați, nu se aude în spate, Radu nu se aude, ridicați!”

O fracțiune de secundă de șoc. Am înlemnit. Draga era în ultimul rând, unde stătea la fiecare spectacol.

Al doilea eveniment este despre colegii, frații mei în primul rând.

La puțin timp după premiera cu „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, un bun prieten de-al meu a plecat la stele. Avea 33 de ani și lăsase o soție și o fetiță de 7 ani. Cum o înmormântare costă mult, eu eram cam dărâmată și m-au văzut, le-am povestit. Rezultatul a fost peste așteptările mele: toți colegii, în frunte cu Doamna, au acceptat să jucăm un spectacol în urma căruia toate remunerațiile actorilor și regizoarei le-am donat soției prietenului meu. Fără s-o cunoască.

Așa este (pentru mine este) doamna Draga: un munte de dragoste, de umanitate, o profesionistă desăvârșită (nu am vreme să povestesc cât ne freca pentru un cuvânt, o intonație, un pas), un profesor dedicat și un prieten de nădejde.

De câțiva ani ne-am împrăștiat, care prin lume, care prin alte lumi, dar am rămas aceeași familie mare, cu frați – Radu, Vali, Ciprian, Viorel, Doru, Costache, domnul Luca și surori – Letiția, Nicoleta și Crenguța, iar părinți ne-au fost Draga Olteanu-Matei și Ionel Matei.

Și, în timp ce scriam textul ăsta, mi-am dat seama de ceva: Draga Olteanu-Matei, Draga O.M., Draga OM.

Sidonia GROZAVU

Bruxelles, Belgia

A pus în noi o parte din ea

E greu sa pui in cuvinte una dintre cele mai frumoase experiente din viata. Doamna Draga si Teatrul Vostru au fost pentru mine acel moment cand ai impresia ca esti intr-un vis, te ciupesti putin si realizezi ca nu visezi. Imi amintesc primele repetitii, primii pasi pe scena si vocea doamnei noastre, severa dar calda in acelasi timp, dand sfaturi despre ce trebuie facut si cum trebuie facut. Am absorbit fiecare cuvant ca o floare care are avea mare nevoie de apa. Doamna Draga a fost seva trupei si am fost atat de norocoasa sa fiu acolo pentru cat s-a putut.

Cu totii am stiut ca aceasta experienta este de nepretuit. Sa inveti de la doamna Draga, sa ii fii in preajma si nu doar sa o admiri la televizor… sa iti spuna ea: ‘’Bravo! Ati facut treaba buna!’’ era ca si cum te aflai in fata unei sali pline care te aplauda stand in picioare. A pus in noi o parte din ea, din sufletul ei si pentru mine acea parte reprezinta acea bucatica lipsa care ma face acum sa ma simt completa.

Crenguța ONIȘORU

Sioux Falls, Dakota de Sud, USA

Măi, copii! Pe mine mă cheamă Draga Olteanu MATEI”

Inteleptii spun ca atunci cand te afli prea aproape de un munte nu-i mai vezi inaltimea. Despre doamna Draga si despre cat a fost de mare, ne vom da seama nu azi, ci de maine incolo, cand vom sesiza cat de mare e golul ramas.

Imi amintesc si acum prima repetitie cu ceea ce urma sa devina “Teatrul Vostru”, teatrul dumneaei. Primele cuvinte ale ei au fost atunci: “mai copii, pe mine ma cheama Draga Olteanu Matei”, rostind raspicat numele Matei. De atunci nu am mai uitat niciodata ca pe doamna o cheama MATEI.

Doamna Draga si cu domnul Matei erau ca un vapor legat de o ancora. Intr-o lume in care a luptat cu atata pasiune, domnul Matei era ancora care o tinea si in care ea gasea sprijin. Aveau o relatie atat de frumoasa incat de multe ori la repetitii trageam cu ochiul in sala unde se aflau ei. Atat de mult respect si atata dragoste rar ti-e dat sa vezi intr-o familie.

Doamna Matei era roman. Era un roman care fara sa urasca ceea ce este strain, iubea ceea ce este romanesc. Iubea comedia romaneasca, iubea autorii romani, muzica romaneasca, oamenii simpli, iubea Romania. Intr-adevar, in felul ei vulcanic, uneori incomod. Dragostea doamnei Draga nu era foarte comoda. Era atat de sincera, atat de profunda si atat de bine intentionata, incat te lasa fara replica. Doamna Draga era omul care nu putea trece pe langa un colt de masa stramb si sa nu-l indrepte, era omul care nu putea sa suporte sa vada o nedreptate, era omul care iubea cu toata fiinta si care se dedica cu toata fiinta. Asta insemna, in toate detaliile.

E greu sa vorbesti la acest moment despre doamna Draga. Noi am fi vrut sa ramana aici. Fiecare dintre noi. Unii au cunoscut-o mai putin, altii mai mult, dar toti am fi vrut-o langa noi. Eu cred ca doamna isi merita linistea, merita intalnirea cu domnul Ionel Matei si cred ca acolo undeva zambeste si isi aminteste cu drag de fiecare dintre noi. “

Radu Costin

Piatra Neamt, Teatrul Vostru

Fake news

Zilele trecute doamna Draga (ce m-ar fugări c-o domnesc!) a plecat la stele. Ne-a reunit pe toți pe un grup de whatsapp, pentru că eu și două dintre surori suntem plecate din țară. Și văd pe unele canale de știri următoarele: “îndrăgita actriță s-a născut la Piatra Neamț”, “îndrăgita actriță și-a trăit ultimii ani în sărăcie, din mila prietenilor”, “îndrăgita actriță a fost internată la Spitalul din Piatra Neamț doar cu o zi înaintea tragediei” (incendiul îngrozitor în care au pierit arâția oameni). Lasând la o parte stilul clișeistic al reporterilor de teren și al jurnaliștilor în general, vreau să clarific unele lucruri:

  1. Doamna Draga Olteanu-Matei NU a fost internată la spitalul din Piatra Neamț, ci inițial voiau să o ducă la spitalul din Roman, pentru că cel din Piatra este rezervat doar bolnavilor Covid, dar pentru că starea i s-a agravat au redirecționat spre Iași;
  2. Doamna Draga Olteanu-Matei NU s-a născut la Piatra Neamț, Prima Tv, ci în București. Cu o minimă căutare pe Goagăl ați fi știut;
  3. Doamna Draga Olteanu-Matei NU și-a trăit ultimii ani în sărăcie și NU a trăit din mila prietenilor, Realitatea Tv! Nu ar fi acceptat niciodată așa ceva!

Acestea fiind spuse, vă mulțumesc pentru atenție! #primatv, #realitateaplus, #antenastars.

Sidonia GROZAVU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved