„Diversitate și unicitate în arealul ialomițean al Dunării”

 

 

Dunărea, Dunărea, se vede Dunărea, să alergăm spre Dunăre, uite ce aproape-i fluviul, uite-i malurile și apa…”

(Ștefan Bănulescu, ”Masa cu oglinzi)

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.

Dunărea prezintă o importanță deosebită pentru țările riverane, atât pentru navigație, producția de energie hidroelectrică, sau piscicultură, cât și pentru furnizarea de apă pentru industrie, agricultură și pentru populație, deservind circa 80 de milioane de oameni din această regiune. Totodată reprezintă și habitat pentru fauna acvatică și terestră.

Din cauza majorităţii restricţiilor privind adunările publice din întregul bazin al Dunării, aflate încă în vigoare ca urmare a pandemiei globale COVID-19, sărbătorile din 2021 ale Zilei internaţionale a Dunării s-au mutat marea majoritate în mediul online, ca şi anul trecut. În 2020, Ziua Internaţională a Dunării a avut ca temă „#DiscoverDanube online!”. În 2021, Ziua Internaţională a Dunării are ca motto „Descoperiţi Dunărea!”.

De-a lungul istoriei, Dunărea a cunoscut mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino. Napoleon Bonaparte considera că Dunărea este „Regele fluviilor din Europa”, iar Herodot din Halicarnas scria într-una din lucrările sale : „Între fluviile care au renume şi care sunt navigabile când vii de la mare este şi Istrul…”.
Cu acest prilej, Muzeul Județean Ialomița în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, sub coordonarea Consiliului Județean Ialomița, au organizat acțiunea culturală ”Ziua Dunării”, care face parte din proiectul
„Diversitate și unicitate în arealul ialomițean al Dunării”. Evenimentul a avut loc la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci” din comuna Giurgeni.

În cadrul conferinței au fost expuse volume din colecțiile bibliotecii despre Dunăre și au fost suținute următoarele comunicări: ”Dunărea de la izvoare la vărsare”, prezentată de bibliotecar Mariana Năstase, ,,Ștefan Bănulescu – scriitor al Dunării”, prezentată de bibliotecar Ecaterina Florea, ”Resursele Dunării de-a lungul istoriei”, prezentată de către Florin Vlad, Cătălin Bem, Simona Munteanu și Radu Coman, reprezentanți ai Muzeului Județean Ialomița.

Finalul a aparținut doamnei Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a mulțumit tuturor pentru prezență și Muzeului Județean Ialomița pentru frumoasele colaborări în programul activităților culturale.

Au fost alături de noi și le mulțumim: dna Elena Pacală, director al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, scriitori ialomițeni – Ilie Comănița și Gheorghe Dobre.

Din ce depărtări coboară și cât a luptat Dunărea ca să strabată-ncoace! A trebuit să spintece munții, să-și sape albia în piatră de-a curmezișul Carpaților. A bătut și “Porțile de Fier” s-au deschis în fața puterii eterne a valurilor ei. E plin locul acesta de amintiri străvechi. Pe-aici au curs, acum optsprezece veacuri, legiunile romane, menite a răsădi un popor nou în câmpiile pustiite ale Daciei. Se văd și astăzi căpătâile podului, care a făcut nepieritor numele lui Apolodor din Damasc, ieșind din valuri, ca doua brațe de gigant întinse spre cer”. (Alexandru Vlahuta, România Pitorească).

Dunărea este „cea mai mare comoara cu care natura a înzestrat țara noastra – România” (Grigore Antipa).

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved