Dispensarul din Sudiți, la un pas de inaugurare

Lucrările la dispensarul medical din comuna Sudiți sunt aproape gata. Se fac ultimele retușuri și se pregătește locația pentru a-și primi pacienții în cele mai bune condiții și cu cele mai bune dotări. Tot aici, administrația publică locală a înființat și un cabinet stomatologic.

De la ecograf până la concentratoare de oxigen și fotolii rulante pentru persoanele cu handicap, dispensarul are acum aproape toate dotările necesare unui punct medical modern.

Lucrările sunt aproape gata, dotarea a fost și ea făcută. Pentru că aici ne-au mai rămas niște bani, am reușit să facem economii în urma organizării licitației, am putut să achiziționăm 4 concentratoare de oxigen pentru persoanele din localitatea noastră care au nevoie acasă. Ne-am gândit că vor fi și situații de urgență, dată fiind și perioada aceasta pandemică pe care o traversăm de 2 ani. Înainte să facem achiziția am discutat cu medicul nostru din localitate cu care am stabilit că este nevoie de achiziția aparatelor de oxigen și a unor fotolii rulante pentru persoanele cu handicap (…) Avem foarte multe dotări pentru un dispensar medical rural. Avem și un cabinet stomatologic, căutăm medic acum și sperăm să găsim unul”, a explicat Vasile Șincan, primarul comunei Sudiți.

Pe parcursul anului trecut, autoritățile locale au reușit să asfalteze și o stradă de interes local, să doteze Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență cu un tractor și câteva utilaje și să depună alte câteva proiecte de investiții pentru localitate.

În cadrul unui proiect derulat prin AFIR am finalizat lucrările de asfaltare pe strada Înv. Tingire Gheorghe, am făcut recepția și am primit și banii de la Agenție pe ultima sută de metri, exact în ultimele zile ale anului trecut, bani de care acum dispunem în buget. De asemenea, mai avem în lucru o stradă pentru care am obținut, anul trecut, o finanțare de la ADI Ialomița și pe care urmează să se toarne al doilea strat de asfalt. Este cea mai joasă stradă din sat și aici am întâmpinat câteva probleme, pentru că în zona aceasta au fost și săpăturile pentru canalizare și necesită să turnăm al doilea strat (…) Tot prin ADI Ialomița am mai implementat un proiect pe SVSU, în cadrul căruia am achiziționat un tractor și câteva utilaje care ne sunt utile în buna desfășurare a lucrărilor din comună, respectiv o lamă de zăpadă, o remorcă și o cositoare”, a mai spus edilul localității.

În derulare se află și proiectul de canalizare, totodată fiind demarate lucrările și la stația de epurare. De asemenea, pe DC7, drum de legătură între localitatea și Mănăstirea Sudiți-satul Frățilești, se lucrează la asfaltare, aceasta fiind o realizare importantă a autorităților locale întrucât drumul facilitează accesul localnicilor către Mănăstire.

Primarul Șincan susține că într-o comunitate care vrea să se dezvolte, tot timpul este câte ceva de făcut și nu se poate mulțumi cu puțin, de aceea continuă să identifice măsuri și surse de finanțare pentru proiecte noi de modernizare a drumurilor, dar și pentru alte investiții de interes pentru comunitate.

Am depus pe PNI „Anghel Saligny” un proiect de asfaltare în vederea reabilitării tuturor străzilor din localitate, străzi pentru care am reușit să întocmim și cărțile funciare, un aspect foarte important dat fiind faptul că am fost blocați la proiectele pe CNI unde erau cerute (…) Mai avem depus la CNI un proiect pentru modernizarea și dotarea Căminului Cultural, plus că ne dorim să construim, în centrul comunei, un parc pentru copii. Acum lucrăm la partea de proiectare și încercăm să identificăm finanțare. Dacă nu găsim o sursă externă, tot îl vom construi cu bani de la bugetul local”, a explicat edilul.

Din punct de vedere administrativ susține că a fost un an destul de greu, „dar ne-am mișcat, ne-am descurcat cum am putut mai bine”. Obiectivul pentru anul acesta este de a finaliza proiectul privind rețeaua de canalizare pe care, ulterior, să-l atribuie Urban SA, dacă s-ar putea împreună cu serviciul de apă care este concesionat RAJA SA pentru o perioadă de 49 de ani.

Ca să fi avut toți un preț unitar și fără să fi avut prea mari probleme, ideal ar fi fost să fi existat acest operator regional, Urban SA, încă de la început. Dar noi, aici la Sudiți, avem apa dată la RAJA pentru o perioadă de 49 de ani (…) În momentul în care finalizăm canalizarea, sperăm să găsim o soluție și pentru apă ca să ne îndreptăm cu cele două servicii către Urban. Este foarte dificilă situația aceasta, oamenii sunt nemulțumiți de preț, dar nu am prea multe soluții momentan”, a conchis primarul Vasiule Șincan.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved