* Traian Stelian este primarul orașului Căzănești din 2020. Nu este la primul mandat, a învățat să facă administrație în toți anii pe care și i-a petrecut în Primărie. A fost viceprimar în perioada 2008-2012, primar în mandatul 2012-2016 și din nou viceprimar în perioada 2016-2020. Într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu câteva zile, Traian Stelian a vorbit despre proiectele de investiții pe care le are pentru orașul Căzănești, dar și despre suișurile și coborâșurile din administrație, mai ales în contextul vremurilor pe care le traversăm. Nu s-a plâns, dar pare că nici prea bine nu-i e!
Totul pentru a ridica (cu adevărat) Căzăneștiul la rang de oraș
– Domnule primar, sunteți de foarte mulți ani în fruntea orașului Căzănești. Ați fost în două rânduri viceprimar și acum sunteți a doua oară ales primar. Cum este să faci administrație într-un oraș căruia mulți îi blamează statutul?
– Un lucru este cert: nu este ușor să faci administrație, mai ales că ultimii doi ani au fost destul de dificili. Ca să se miște lucrurile trebuie să te zbați. Ca să te dezvolți trebuie să cauți surse de finanțare, trebuie să depui proiecte, să identifici soluții. Oamenii au nevoie de condiții de trai decente, au nevoie de infrastructură, de utilități, au nevoie ca localitatea în care trăiesc să se ridice la standardele de oraș. Iar noi depunem eforturi considerabile în acest sens. Facem tot ce ține de noi ca să ne dezvoltăm, însă sunt și situații care depind de factori externi, situații pe care nu le putem controla. Cetățenii se uită la ce faci și este important să faci ca să rămână ceva în urma ta.
– Ce ați reușit să faceți, concret, pentru locuitorii orașului Căzănești?
– De-a lungul timpului au fost multe lucruri, însă referitor la această perioadă de când am câștigat ultimele alegeri, lista cu proiecte cuprinde investiții finalizate sau în curs de derulare (…) La începutul mandatului am preluat câteva astfel de lucrări de investiții, și mă refer aici la cele de canalizare și la stația de epurare. Rețeaua de canalizare este realizată în proporție de 85 la sută, restul este în curs de execuție, respectiv lucrările de subtraversare, aceasta fiind varianta optimă ținând cont că la noi terenul este nisipos și există pericol de accidentare. În ceea ce privește stadiul lucrărilor la stația de epurare, acestea sunt executate în procent de 60 la sută. Cele două investiții sunt realizate cu fonduri europene, dar proiectele aparțin societății RAJA Constanța, cota noastră de cofinanțare fiind de 2 la sută. (…) Aceste lucrări au fost monitorizate îndeaproape de mine, zilnic facem verificări.
– Ați încheiat asfaltarea la nivelul orașului?
– Anul trecut am finalizat proiectul de asfaltare existent la nivel de UAT Căzănești, proiect pe care l-am preluat de la fostul primar. Lucrările au fost de remediere a drumurilor pe care s-a executat canalizarea și mă refer la străzile Eternității, Gârlei, Stadionului, Pompieri și Bentului. (…) Mai avem de asfaltat aproximativ 25 la sută din localitate, motiv pentru care am depus un proiect în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, unde sperăm să primim finanțarea pentru a finaliza acest capitol.
– Care este stadiul proiectului privind construirea unui dispensar nou?
– Proiectul care vizează demolarea, proiectarea și construirea unui dispensar uman a fost depus la Compania Națională de Investiții, dar o să începem demersurile cu bani proprii, pentru că la sfârșitul anului am primit o sumă considerabilă din partea Consiliului Județean Ialomița, ca urmare a rectificării bugetare făcute. Am venit și noi în completare cu o altă sumă și sperăm ca până la sfârșitul anului să demarăm lucrările. (…) Avem un dispensar care este construit după anul 1800, dar care nu dispune de standardele unui dispensar medical modern din niciun punct de vedere. Acest proiect a fost în atenția mea și în mandatul 2012-2016, însă nu am avut susținerea Consiliului Local de la vremea aceea. Demersurile au fost deja demarate și sper ca până la finalul mandatului meu acest dispensar să fie construit. Clădirea va fi în aceeași locație. Pentru continuarea activității cabinetelor medicale care funcționează în actuala incintă, cel stomatologic și cel al medicului de familie, am obținut toate acordurile și avizele necesare mutării lor în incinta internatului care a aparținut fostei grădinițe. Avem la dispoziție acel spațiu și împreună cu Consiliul Local am decis să le mutăm aici, dar înainte a trebuit să aducem spațiul la anumite standarde pentru a primi avizul DSP. În maxim două luni, acestea pot funcționa în condiții mai bune în noua locație. În ședința Consiliului Local de luna aceasta voi supune aprobării consilierilor locali, din nou, indicatorii tehnico-economici însoțiți de deviz pentru Studiul de Fezabilitate.
– Ce veți face cu spațiul din fosta grădiniță dacă cele două cabinete vor fi mutate în dispensarul nou?
– Nu s-a luat încă o decizie privind destinația, însă o parte din acel spațiu va fi de folos cabinetului medical școlar.
Stadionul va intra în reabilitare
– Alți colegi de-ai dumneavoastră au modernizat Căminul Cultural, au făcut investiții în unitățile de învățământ, au amenajat locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport. La Căzănești cum stau lucrurile?
– Avem și noi un proiect care vizează Casa de Cultură a orașului Căzănești și care privește proiectarea și execuția de lucrări de consolidare/extindere și amenajare a acesteia. Locația actuală are nevoie de multe îmbunătățiri, pornind de la partea de utilități. Mai avem și o sală de sport pe care ne-o dorim reabilitată în întregime, de la înlocuirea acoperișului, anvelopare, până la tâmplărie nouă și tot ce ține de partea de amenajări interioare, motiv pentru care căutăm soluții de finanțaare. Vom face un prim pas și vom depune proiectul tot în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Pentru tinerii din localitate m-am gândit că ar fi benefică o reabilitare a stadionului și amenajarea unor vestiare, sens în care am demarat partea de documentație și startul va fi dat cu finanțare de la bugetul local. Pentru că ați adus în discuție unitățile de învățământ, vă pot spune că avem deja o grădiniță modernă realizată în mandatul meu anterior, atunci când am mai fost primar. În ceea ce privește școala veche și aici există un proiect de reabilitare/consolidare/extindere, precum și înființarea unui teren de sport în cadrul Liceului Tehnologic, în prezent școală profesională. Aștept să semnez contractul de finanțare prin POR. Fiind școală veche, este și monument istoric, suntem nevoiți să păstrăm arhitectura, însă aici vom muta biblioteca orășenească, clubul pensionarilor și vom înființa un muzeu. În spatele clădirii va fi un spațiu verde, cu o scenă în aer liber pentru evenimente artistice. Nici cei mai mici nu au fost uitați. În lista de investiții de anul acesta am prins un loc de joacă având ca locație zona blocurilor.
– Ce șanse sunt să realizați toate aceste proiecte despre care mi-ați vorbit? Aveți asigurată cota de cofinanțare, aveți aceste posibilități bugetare?
– Da. Bugetul local este destul de generos, am primit bani și de la Consiliul Județean Ialomița și nu vom întâmpina probleme din punct de vedere al asigurării cotei noastre de cofinanțare. Ideea este să ni se aprobe proiectele și să ajungem să semnăm contractele de finanțare pentru a putea da drumul lucrărilor. Să știți că la nivel de UAT Căzănești sunt și proiecte mai mici, care rezolvă problemele oamenilor de zi cu zi și mă refer aici la extinderea iluminatului public care cuprinde o stradă omisă la întocmirea documentației inițiale, mai avem un proiect tehnic pentru semnalizarea rutieră în localitate și montarea de limitatoare de viteză, investiție care se va realiza pe străzile unde s-a finalizat asfaltarea. Și pentru că tot am readus în discuție subiectul privind asfaltarea, intenționez să restricționez accesul tirurilor pe străzile interioare ale orașului și să amenajăm o parcare la periferia Căzăneștiului. Locația va fi monitorizată video și va fi iluminată corespunzător, dar detaliile vor fi stabilite ulterior. Mai mult decât atât, am finalizat sistemul de monitorizare video în cadrul căruia au fost montate 84 de camere dintre care 6 sunt conectate la panouri fotovoltatice, două în cimitir și două la platforma de gunoi.
Vrea nu vrea, Căzăneștiul rămâne alături de RAJA Constanța
– Cei de la RAJA Constanța ne-au spus că la nivelul UAT Căzănești derulează un proiect de modernizare a stației de tratare a apei, problema fiind mult mai delicată ținând cont că 60 la sută din această rețea este pe o conductă metalică. Aș vrea să vă întreb, de ce RAJA Constanța și nu Urban SA Slobozia?
– Pentru că Fetești, Țăndărei, Căzănești, Dridu și Fierbinți fac parte din ADI Apă-Canal Constanța și toate proiectele sunt derulate de RAJA Constanța. Vrem nu vrem, râmânem alături de RAJA Constanța. Nu putem să ne rupem de aici, altfel ar trebui să suportăm toate cheltuielile investiționale făcute și nu avem atâția bani. Prețul pe metrul cub de apă este acum de 5,23 lei. Am purtat discuții cu conducerea Consiliului Județean, am fi vrut să aderăm, dar s-a înțeles situația și nu se poate.
Petronela MOROIANU