”Din părinți pentru părinți”

 

Arta este definită ca o activitate care are drept scop producerea unor valori estetice. Poezia este o artă. La fel și muzica. Împletite, fac ca emoțiile să ne fie, și mai mult, stăpâne. Și, cum altfel să simțim emoție, dacă nu printr-un spectacol de muzică și poezie, un spectacol desfășurat în data de 8 octombrie, intitulat ”Din părinți pentru părinți”, susținut de Mircea Rusu Band și maestrul Dorel Vișan.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița cu sprijinul Consiliul Județean Ialomița, a avut loc la Sala Europa și aparține manifestărilor culturale cuprinse în programul Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXIX.

Mircea Rusu este cunoscut publicului din întreaga țară ca solist de muzică folk. După un succes răsunător datorat melodiilor folk, dintre care s-au remarcat: ”Omul bun şi pomul copt”, ”Iarba verde de acasă” şi ”Verde-nrourat”, acesta s-a retras o perioadă pe meleagurile natale, în comuna mureșeană Band (de la numele comunei luându-și și numele de scenă, Mircea Rusu Band). A cântat în concerte alături de cele mai importante grupuri ale timpului: Roșu și Negru, Sfinx, Iris, Holograf, iar dupa Revoluție, între 1990-1995, cunoaște cinci ani de glorie alături de trupa Compact, ca solist vocal, compozitor și textier. Albumul “Omu’ bun si pomu’ copt” s-a vândut în peste un milion de exmplare obținând Discul de Aur. Din anul 1995 a decis să revină la cariera solo.

Marele actor Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. O altă pasiune a sa este poezia – fiind autorul mai multor volume de poezie. Pentru realizările sale profesionale remarcabile, Dorel Vişan a primit numeroase premii, dintre care amintim: Premiul revistei Tribuna, premiul „Actorul anului” , Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești, Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru , Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru filmul ”Iacob” , la Festivalul European al Filmului de la Berlin a fost nominalizat la categoria ”Cel mai bun actor”, Premiul revistei Flacăra, pentru Cel mai bun actor de film, la Festivalul Filmului de la Cannes a fost nominalizat de presă pentru rolul din filmul ”Senatorul melcilor”, pentru acelaşi film primind Premiul UCIN și multe altele.

Așadar, prezența amândurora pe scenă, a reușit să producă valuri de bucurie. Emoțiile s-au simțit până-n adâncul sufletelor. Timp de două ore, în inimi a fost sărbătoare…”într-o lume total lipsită de certitudini, o lume ce se degradează într-un proces legic.” (Dorel Vişan). Spectacolul de muzică și poezie s-a încheiat cu un ropot de aplauze. Mulțumim, pe această cale, tuturor celor care s-au alăturat evenimentului!

Vali Șerban, documentarist

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved