Dialog cu Mihai Valeriu, primarul comunei Movila

 

An de an am promovat investiții de mare interes pentru movileni

– Domnule primar, haideți să facem o radiografie a investițiilor promovate în Movila pe parcursul ultimilor trei ani, specificând și sursele de finanțare.

– Prin finanțare județeană am promovat și implementat câteva investiții care au adus un plus în viața de zi cu zi a movilenilor. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița și cu partea noastră de cofinanțare am reușit să modernizăm iluminatul public pe toată raza comunei, o lucrare în urma căreia au fost montate lămpi mici consumatoare de energie, astfel că au scăzut enorm costurile pentru acest serviciu public. Tot prin ADI, acum doi ani am modernizat trotuarele pe câteva străzi. În fine, pentru acest an intenționăm să depunem un proiect pentru amenajarea unui teren de sport multifuncțional în apropierea stadionului, procedurile fiind întârziate din cauza cărții funciare, problemă rezolvată însă între timp. Proiecte majore am promovat prin accesarea unor programe naționale de investiții. Bunăoară, prin Programul Anghel Saligny am modernizat trei kilometri de de asfalt pe DC6…

– Modernizare, nu turnare asfalt pentru prima dată?

– Modernizare, pentru că noi avem deja asfaltată toată rețeau de drumuri în interiorul comunei. A mai rămas un km pe DC 7 (spre fostul CAP) și modernizare doi kilometri spre Sudiți, parte a drumului arondat comunei noastre. Ce aparține de Sudiți, vor veni ei cu modernizare și se va face legătura între cele două comune. Tot pe Programul Anghel Saligny avem proiect extindere racorduri canaliazare spre Școala Specială și realizare racorduri către fiecare gospodărie.

– O mare oportunitate, investițiile prin PNRR…

– Am depus patru proiecte. Digitalizarea Planului Urbanistic General (un mare beneficiu pentru toți cei care-și întocmesc cărți funciare), instalarea a 60 de camere de luat vederi în comună (care se vor adăuga celor 18 deja existente) și alte două proiecte care au ca obiect modernizarea și reabilitarea termică a clădirilor școlii și grădiniței.

– În comparație cu mandatele trecute, au existat mai multe oportunități?

– Nu neapărat, pentru că investiții la noi s-au făcut an de an. Am avut în anii precedenți două lucrări mari pe finanțări naționale: am turnat 8 kilometri de asfalt (anul trecut s-a finalizat lucrarea) și am realizat canalizarea aproape în întregime, fără racordurile de care am amintit. Pe fonduri europene am avut doar un proiect, prin Gal: achiziționarea unui tractor cu șase piese în dotare.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved