Rețea de alimentare cu apă finalizată și rețea de canalizare aproape de final la Ograda
– Domnule primar, haideți să vorbim despre programele de investiții și să ne referim la cele cu finanțare locală, județeană, națională sau europeană.
– În primul rând vreau să precizez că noi, în fiecare mandat, planificăm investițiile astfel încât să avem un orizont de timp mediu. Niciodată nu am promovat investiții pe timp scurt, pentru că acelea nu sunt trainice și nici nu pot fi realizate, pentru că, se știe, la noi procedurile sunt foarte complicate. Ținând cont de faptul acesta, avem în derulare în momentul de față sistemul de rețele de canalizare, care este realizat în proporție de 81 la sută. Rețea pentru toată comuna, 23,7 kilometri rețea stradală, dar și stație de epurare și stațiile de vacum. Fără racorduri. Lucrarea va fi finalizată la începutul lunii iulie. Avem de asemenea în vedere prin asocierea cu URBAN SA Slobozia depunerea unui proiect privind realizarea racordurilor la apă și branțamente la canalizare. Am finalizat anul trecut sistemul de alimentare cu apă, la fel fără branșamente. Ambele proiecte au fost finanțate prin PNLD 2. La aceste proiecte am avut și o contribuție de la bugetul local, pentru partea de proiectare, obținerea avizelo, acorduri și asistență tehnică.Valoarea celor două investiții se ridică la cinci milioane de euro. Cu siguranță, va fi un anumit segment de populație care va avea un anumit plafon. Avem trei variante: cei care vor să se racordeze mâine, achită taxa de racordare și se racordează. Vorbim de apă, pentru că nu este încă finalizată deocamdată rețeaua de canalizare. Cei care realizează un venit redus, avem răbdare să vedem ce se întâmplă în proiect. Vom vedea din cele o mie de gospodării câte vor fi finanțate. Pentru celalți, ne vom întâlni în consiliul local să stabilim cum subvenționăm, cum achităm ce ne aparține nouă pe domeniul public. Patru ani ne-am orientat spre rețelele de alimentare și canalizare. Începând de acum, ne focusăm pe asfaltarea tuturor străzilor.
Mai avem nouă kilometri de străzi din 23. Urmează să semnăm prin Programul Anghel Saligny contractul. Am semnat contractul de lucrări cu clauză suspensivă în valoare de două milioane de euro, pentru 7,5 kilometri de drumuri locale asfaltate, iar pe programul județean de dezvoltare locală mai finanțăm diferența de 2,5 kilometri.
– Proiecte prin Adi Ialomița?
– În primul exercițiu financiar am accesat un proiect privind instalarea unui sistem video, În al doilea asfalarea unor drumuri locale. În paralel, am avut în vedere îmbunătățirea structurii școlare și a actului educațional.
– Proiecte prin PNRR?
– Am depus un prim proiect care vizează îmbunătățirea eficienței energetice la școală. Tot prin PNRR, titular fiind Consiliul Județean, al proiect privind dotarea sălilor de clasă și a cabinetelor. Tot cu Consiliul Județean titular, avem depuse proiecte pentru achiziționarea unui microbuz transport elevi electric și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a sediului primăriei. În fine, un proiect la care ținem foarte mult, cu care ne aflăm însă în stadiul incipient, de analiză, este cel pentru înființarea unui parc fotovoltaic pe un teren care aparține primăriei.
Nicolae TACHE