Dialog cu Elena Gabriela Zaharia, primarul comunei Gheorghe Lazăr

Vizăm alte proiecte de mare anvergură, pentru că de acum avem experiență

Gheorghe Lazăr, o așezare ialomițeană în care opt ani înaintea alegerii ca primar a Elenei Gabriela Zaharia nu s-a întâmplat nimic remarcabil. Desigur, nu se pot ivi minuni peste noapte. Dar, semnele schimbării sunt acum, după trei ani din primul mandat, mai mult decât vizibile. Despre cei trei ani dar și despre perspectivele următorilor ani, într-un dialog cu actualul… gospodar al comunei.

– În urmă cu doi ani, aveați gânduri mari privind viitorul comunei. Multe din ele porneau din nevoi stringente pentru o comunitate care, dacă este să ne întoarcem în timp, merita mai mult. Haideți, doamna primar, să facem o radiografie a ultimilor ani și să vorbim de proiectele inițiate și de stadiul lor. Să începem cu cele finațate din bugetul local și să continuăm apoi cu cele finanțate prin sprijinul Consiliului Județean.

– Știm bine, fondurile din bugetul local sunt insuficiente pentru orice localitate rurală din Ialomița când vine vorba de investiții majore. Totuși, am reușit câte ceva. Așa a apărut acest frumos loc de joacă pentru copii din parcul din centrul comunei, un spațiu rezervat însă și adulților, părinți sau bunici, care au posibilitate să facă și ei mișcare cât se joacă copii, apelând la aparatele din dotare. Un alt proiect a vizat înlocuirea gardului de la școală, dar și reabilitarea trotuarului din fața acestuia. În fine, la cerința consilierilor locali dar și a cetățenilor, în 2021 au fost alocati bani din bugetul local pentru construirea unei capele la biserică. Este acum o investiție bine primită de săteni. Cât privește fondurile venite prin bugetul județean, nu ne putem văita. Avem o bună colaborare cu Consiliul Județean, cu domnul președinte Marian Pavel. Am făcut tot posibiliul să venim cu proiecte viabile, care să treacă de condițiile impuse de programele respective. Așa s-a întâmplat în 2021, când prin ADI Ialomița am reușit implementarea unui proiect de mare interes pentru comunitate, un proiect privind înlocuirea conductei principale de alimentare cu apă, dar și montarea apometrelor și hidranților pe întreaga rețea. A fost un proiect în parteneriat, cu un milion trei sute contribuție de la bugetul local și cu trei milioane lei contribuție Consiliul Județean. Anul acesta, tot prin ADI am depus un proiect privind amenajarea unui teren de sport multifuncțional sintetic, în zona Stadionului, cu finanțare trei milioane de la consiliul județean și diferența de la bugetul local. Tot prin consiliul județean, cu finanțare de la bugetul național prin Programul “Anghel Saligny” am semnat și vom scoate la licitație proiectul pentru înființarea rețelei de canalizare. inclusiv stația de epurare.

– Pe ce distanță?

– Pe toată raza comunei.

Asfaltarea străzilor?

– Tot pe Programul Anghel Saligny, avem proiect pe CNI care urmează a fi semnat. Tot pe CNI avem proiect de reabilitare și modernizare a căminului cultural și reabilitare – modenizare dispensar uman. Amândouă investițiile sunt scoase deja la licitație, așteptăm demararea lucrărilor de execuție. În fine, pentru reabilitarea școlii avem contract de eficientizare energetică semnat prin APM din 2021. Este licitat și ne apucăm de treabă.

– O mare oportunitate, accesarea proiectelor cu finanțare europeană prin PNRR. Câte proiecte ați reușit să depuneți?

Patru proiecte. Avem un prim proiect privind instalare camere de supraveghere pentru toată comuna. Un alt proiect este amenajarea unei piste de biciclete pe trei kilometri și jumătate dus – întors, în interiorul comunei. Vom lega mai multe instituții, primăria, biserica, căminul cultural, stadionul, terenul sintetic și școala. Avem un avantaj, sunt străzi largi, nu impietează cu nimic amenajarea acestei piste. În același proiect, sunt stațiile de reîncărcare autoturisme electrice. Tot prin PNRR avem GIS-ul, proiect de cadastrare a comunei, un mare beneficiu pentru locuitorii comunei, pentru că în momentul în care introducem în baza de date acest program ne vom duce pe fiecare în parte și vom vedea ce suprafață are, la ce distanțe, ce vecini are și, în mod deosebit, vor scade enorm cheltuielile pe care trebuia să le suporte orice cetățean pentru întocmirea unei cărți funciare.

– În perspectiva anilor ce vor veni?

– Vom urmări orice oportunitate, fie din fonduri județene, naționale sau europene și, cum de acum avem experiență, cu siguranță vom întocmi proiecte care să treacă de furcile caudine ale aprobării unor proiecte de mare anvergură.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved