Comuna Gheorghe Lazăr iese din… lâncezeală
După opt ani în care se spune că Marian Buzea a fost primarul comunei Gheorghe Lazăr, în urmă cu mai bine de un an de zile lăzărenii au hotărât la urnele de vot că nu se mai poate merge cu lâncezeala și că au nevoie de cineva cu inițiativă și mână forte în a le conduce destinele.
Așa că, după numărarea voturilor au răsuflat ușurați când au aflat numele noului edil: Elena Gabriela Zaharia, candidat din partea ALDE Ialomița. Haideți să vedem, într-un scurt dialog cu doamna primar, cam ce s-a schimbat în administrația locală din octombrie anul trecut până în prezent.
„Nu îmi place să fiu… șeful”
– Știu, doamna primar, că în perioada de dinaintea alegerilor nu ați avut contact cu administrația locală, nici măcar cu politica, erați administrator al unei societăți comerciale. Mari diferențe între administrarea unei firme și cea a unei comune?
– Diferențe foarte mari nu sunt, pentru că dacă îți dorești să faci ceva care să rămână în urma ta și într-un caz și în celălalt trebuie să pui suflet. Celelalte vin de la sine. Așa poți face ca inițiativele pe care le ai să devină reale. Da, este o mică diferență, în sensul că volumul de muncă este mai mare, responsabilitățile sunt mai mari…
– Probabil că și mentalitățile sunt altele dacă ne gândim la statutul diferit al celor cu care ați lucrat față de cel al funcționarilor din administrația publică…
– Și în privat și în administrația publică nu trebuie să fii… șef. Trebuie doar să colaborezi și să duci lucrurile pe făgașul normal. În momentul în care consideri că ești șef (nu prea îmi place termenul acesta) trebuie să pătrunzi în mintea fiecăruia, să-i faci pe toți să înțeleagă că totul se realizează împreună, nimeni nu este deasupra cuiva sau sub altineva. Ca viziune și ca principiu, probabil că Dumnezeu te-a pus acolo unde îți este locul, acolo unde trebuie.
Canalizarea și asfaltarea, prioritățile actualului mandat de primar
– Cu ce gânduri ați pornit la drum, doamna primar?
– Înainte de a-mi începe mandatul, de atunci când am decis să candiez, am avut două lucruri în minte: sănătatea (și asta înseamnă apa la robinetele lăzărenilor) și educația…
– Bănuiesc că, totuși ați găsit ceva aici, ceva proiecte pe care să le duceți mai departe și să să le finalizați…
– În derulare (bine, l-am depus pe 27 decembrie, anul trecut) am găsit proiectul de asociere cu alte localități învecinate privind introducerea gazelor și în comuna noastră. În rest, nimic.
– Nu întâmplător v-am pus această întrebare, ci pentru că… mi-a suflat cineva la ureche că în urmă cu un an fișetul rezervat proiectelor era gol iar acum este plin!
– Ei! Nu chiar plin, dar poate că în următorii trei ani va deveni neîncăpător. Pentru început, am depus prin ADI Ialomița un proiect privind înlocuire conductă principală alimentare cu apă, inlcusiv branșări individuale la gospodăriile din comună. Este un proiect făcut la nivel local, de mine și de consilierii locali, din bugetul local și contribuția Consiliului Județean prin ADI Ialomița.
– Costuri minime, să înțeleg?
– Da, costuri minime: trei sute de mii lei de la ADI Ialomița și cam tot atât cofinanțarea noastră.
– Alte proiecte?
– Avem pe masă în lucru două proiecte depuse pe „Anghel Saligny”…
– Au viitor aceste proiecte, pentru că, văd, toată lumea le așteaptă ca pe pâinea caldă, dar nu mai vin?
– Eu ca primar mi-am făcut datoria și tot ce a depins de mine și de consiliul local am făcut. De acum, cu Dumnezeu înainte! Sper ca cei de sus să înțeleagă că aceste proiecte sunt în folosul locuitorilor din Gheorghe Lazăr, nu în folosul primarului de Gheorghe Lazăr, oricare ar fi el.
– Despre ce proiecte vorbim?
– Proiectul privind canalizarea și asfaltarea pe străzile din Gheorghe Lazăr.
– Multe alte comunne din județ au terminat cu… marea asfaltare, adică toate străzile au fost asfaltate. La Gheorghe Lazăr?
– Mai avem aproximativ 16 kilometri de străzi neasfaltate. Este adevărat, studiul de fezabilitate pentru cei 16 kilometriu l-am găsit aici, după care tot ce înseamnă avize, documente întocmite sau cărți funciare le-am întocmit noi și dosarul este aproape complet. Cam aceeași situație și la canalizare.
– Spuneați că ați găsit în fișet acel proiect de asociere cu alte localități învecinate privind introducerea gazelor și în comuna Gheorghe Lazăr. Ce șanse sunt ca acest proiect să fie repus pe tapet, să fie aprobat și finanțat în viitorul imediat apropiat?
– Nu sunt șanse.
– De ce?
– În prima fază a fost respins. Dar, aș prefera să vorbim despre acest subiect puțin mai târziu, poate…
– Poate le vine mintea cea de pe urmă guvernanților noștri?
– Nu, doar mă gândesc că proiectul este pus pe Anghel Saligny și poate acest program, spre beneficiul a mii de comunități din țară, va primi undă verde.
„Când vine vorba de sport, vreau performanță la Gheorghe Lazăr”
– Vorbiți-mi și despre ambiția asta a doumneavoastră, ca la cele două echipe de fotbal din Gheorghe Lazăr (una în Liga 4 și una în Liga 5), să evolueze doar tineri din comună, nu jucători (unii de peste 30 de ani), veniți aiurea din alte localități din județ sau din țară. Cel puțin așa mi-a spus Gigel Stoica.
– Așa și este. Atâta timp cât văd dorința elevilor și tinerilor din comuna noastră să joace în echipa nostră, nu pot accepta ca un copil născut și crescut în comuna Gheorghe Lazăr să stea pe marginea terenului ca simplu spectator, să-i urmărească jucând, vorba dumneavoastră, pe unii veniți de aiurea, iar el să jinduiască la un post într-una din cele două echipe ale noastre.
Și ei au șanse să crească, și ei vor avea reușite, doar că, trebuie să avem răbdare.
– Și aveți răbdare?
– Da, avem. Proiectul nostru este pentru câțiva ani buni de acum încolo, nu doar pentru ediția viitoare de campionat județean.
– Vorbiți de o pepinieră proprie de fotbaliști. Credeți că școala poate face parte din acest proiect?
– Cu siguranță că școala din Gheorghe Lazăr va fi impicată în acest proiect. Eu asta îmi și doresc, dar acum, cu pandemia aceasta…
– Dincolo de pandemie, să vorbim de o situație normală.
– Da, de un an de zile am o legătură strânsă și o colaborare fructuoasă cu cadrele didactice. Cu siguranță, așa cum văd eu acest proiect, vom vorbi cât de curând și de alte sporturi la nivel local, nu numai despre fotbal. Bunăoară, voi avea discuții cu elevii, nu neapărat cu profesorii, despre ce sport doresc ei să practice în Gheorghe Lazăr. Eu personal îmi doresc și alte sporturi la care să aibă acces copiii și tinerii noștri. De ce nu handbal, de ce nu chiar baschet sau tenis. Într-un cuvânt, când vine vorba de sport, vreau performanță la Gheorghe Lazăr.
– Vă gândiți și la o reabilitare a bazei sportive?
– Cu siguranță vom aduce îmbunătățiri.
Pentru că vorbim practic de înființarea unui club sportiv, cu echipe înscrise în campionatul județean atât la seniori cât și la juniori, dar și de formarea unor grupe de copii pentru toate vârstele.
„Nu am făcut și nu voi face politică. Eu fac administrație”
– O ultimă întrebare. Sunteți primar ALDE, care nu mai are reprezentare în forul județean. De-a lungul ultimului an, ați avut ptobleme în relația cu Consiliul Județean?
– Nu. Domnul președinte Marian Pavel nu a ținut niciodată cont, nu neapărat în cazul meu, de faptul că reprezint altă formațiune politică. Din câte am observat, la nivel județean nu a ținut niciodată cont că un primar face parte din PSD sau nu, i-a tratat pe toți cu aceeași măsură…
– Nu cum a făcut Guvernul Câțu, care la ultima repartizare a banilor aflați la dispoziția primului ministru v-a tăiat de pe listă!
– Hmmm! Da, nu am primit nimic. Am solicitat și noi o anumită sumă, dar am primit… zero bani.
– Apropo! Credeți că-și are loc politica în administrația publică? În sensul că aflat la putere șuntezi un primar de la alt partid, îl favorizezi pe al tău?
– Normal nu este, mai ales pentru mine, care vă spun sincer că nu am făcut și nu voi face politică. Eu fac administrație. Am ajuns aici din dorința de a ajuta comunitatea din Gheorghe Lazăr. Altceva nu mă interesează în mod deosebit. Iată de ce cred că relația primarilor din județ cu Consiliul Județean este un exemplu de bună practică, pentru că, de fapt, atunci când vrei să nedreptățești un primar de altă coloratură politică, nedreptățești și alegătorii care te-au votat pe tine, cel care într-un moment sau altul deții frâiele puterii, drept pentru care în timp ai mult de pierdut și tu.
Nicolae TACHE