“Eu zic că trebuie să scoatem în evidență importanța Zilei Romilor și nu manelizarea, așa cum se discută de colo colo”
Pentru că în ultimele două săptămâni în mass media locală dar mai ales pe canalele de socializare s-au iscat ample dezbateri (unele duse până la extremism) asupra organizării la Slobozia a unui festival al… manelelor, l-am abordat pe domnul Leonida Mandache, președinte al Partidei Romilor Ialomița și vicepreședinte al Partidei Romilor la nivel național, pentru a purta un dialog asupra evenimentului care se va desfășura în zilele de 11, 12 și 13 august în incinta fostului Poligon din Slobozia.
Leonida Mandache: Noi, Ziua Romilor Ialomițeni o serbăm de câțiva ani, suntem la a noua ediție acum. Că am făcut-o local, în anumite comunități ale romilor, asta este altceva. Am căutat ca în fiecare comuniate, în fiecare an să mergem acolo și să marcăm Ziua Romilor Ialomițeni. Câteodată mai restrânsă, alteori, cum de data aceasta o facem, puțin mai de amploare.
– Putem vorbi de un festival în care să fie antrenat tot județul?
– Putem vorbi de un festival, având în vedere că se va desfășura pe o perioadă de trei zile, de pe 11 agust până pe 13 august, inclusiv. Tocmai aici este confuzia, pentru că în loc să discutăm despre Ziua Romilor Ialomițeni cum putem discuta despre Zilele Orașului Slobozia, nu știu, Urziceni sau Fetești, noi ne-am gândit că este bine ca și noi romii să avem ziua noastră, căreia să-i dedicăm importanța necesară. Și atunci, împreună cu colegii mei, am hotărât să facem acest festival, tocmai acum, când este sărbătoarea Ziua Romilor Ialomițeni. Acțiunea în sine? În fiecare zi vom începe cu orele 14, cu artiștii invitați vom începe la ora 18 și vom termina la ora 24. Printre artiști avem, este adevărat, și maneliști, dar avem și lăutari cu muzică autentică, veche, cum este Ionică Minune, cum este George Udilă, Neluță Neagu și așa mai departe, avem și muzică populară, cum ar fi Ionuț Dolănescu, Ansamblul Doina Bărăganului, care din câte știu, nu cântă manele. Este normal să fim pe placul tuturor celor care vor veni la sărbătoarea noastră. Noi nu vrem, ca să ne înțelegem, să dedicam ziua aceasta doar pentru romi, pentru că atâta timp cât am dorit să avem ca parteneri Consiliul Județean Ialomița și Primăria Slobozia înseamnă din start că dorința noastră este să facem ceva cultural, ceva care să fie plăcut pentru toată lumea, Pornind de aici, eu zic că trebuie să scoatem în evidență importanța Zilei Romilor și nu manelizarea, așa cum se discută de colo colo. Nu este adevărat! Într-adevăr, la acest festival avem și artiști șmaneliști, dar și lăutari, autentici…
– Revin și vă întreb: veți valorifica și talentele locale, tarafurile din județ, soliști de muzică lăutărească…
– Am căutat să se regăsească și ei, pentru că la urma urmelor este Ziua Romilor Ialomițeni. Așadar, se vor regăsi în festival și lăutarii noștri vechi. Am căutat să avem printre invitați cam din toate laturile muzicale. Avem și muzică ușoară, prin Alex Velea, un interpret foarte cunoscut. Și de aici am vrut noi să scoatem în evidență că nu facem festivalul doar pentru romi, să se înțeleagă odată pentru totdeauna, iar cei cărora le vor place manele, sau muzică ușoară, muzică lăutărească sau muzică popluară românească, au poarta deschisă și pot veni. Ceilalți, cărora nu le place, au libertatea să rămână acasă, să-și vadă de treaba lor. Este simplu ca bună ziua!
În dialogul meu cu domnul Leonida Mandache intervine domnul Ion Sandu, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomița: “Muzica lăutărească este specifică romilor. Dacă ar fi fost să fie un spectacol decicat exclusiv romilor, vă asigur că în sufletul meu preferam muzica lăutărească, un gen muzical unic în Europa și în lume, este o creație a instrumentiștilor romi de acum circa trei sute de ani. Maneaua nu este un gen muzical creat de romi, nu este un gen muzical țigănesc. Dar, haideți să nu fim ipocriți. Maneaua va uni în stare de spirit pe toți cei prezenți acolo, indiferent de apartenența etnică. Trebuie să recunoaștem că pe ritmurile manelelor dansează vedetele, dansează oameni simpli, politicieni și foarte mulți intelectuali. Numai că presa, îndrăznesc să-i sun de scandal, minimalizează o astfel de manifestare, incită de fapt la critici și abordări cu caracter rasist, discriminatoriu, în stare de orbire dacă vreți, spirituală, sufletească, în sensul că omit faptul că pe meleagurile astea ialomițene romii sunt o realitate prezentă, vie, de sute de ani… Nu e nimic anacronic că Slobozia va găzdui o astfel de manifestare muzicală, o manifestare a bucuriei, mai ales că ne aflăm în preajma unei mari sărbători creștine, o manifestare până la urmă a bucuriei, Învierea Maicii Domnului. Bine, înțelegem de ce sunt astfel de opinii, dar este de datoria noastră să demonstrăm micimea abordării acestui subiect.
Leonida Mandache: Știți ce abordare mi-aș dori eu din ceea ce facem noi în județul Ialomița! O abordare laudativă să zic, trebuie să ni se aducă laude, pentru că ceea ce facem noi în Slobozia este cel mai mare festival dedicat romilor de după revoluție. Iar presa noastră, oamenii noștri politici, ar trebui să fie alături de noi, să ne sprijine, să iasă lucrurile peste așteptările noastre, încât să demonstrăm că în județul Ialomița se poate organiza un astfel de eveniment, care să aibă ecouri și în alte județe. De ce nu vine cineva să îmi spună: domnule, te felicităm pentru curajul pe care-l ai? Sau să mă întrebe: domnule, dar de ce se face aici și nu se face la Iași, un județ mare, la Constanța, la Cluj, în oricare alt județ? În calitatea mea de vicepreședinte al Partidei Romilor la nivel național m-am zbătut și l-am asigurat pe președintele nostru Nicolae Păun că noi putem să organizpm bine un astfel de eveniment. Am mai avut experiențe de acestea, dar evenimente desfășurate pe o zi, care au fost reușite, întotdeauna au început frumos și s-au terminat frumos. Adică în liniște, cu oameni cărora li se vedea pe chipul bucuria, care au trăit cu intensitate momentele acestea. Eu consider că noi, ca reprezentanți ai acestei etnii, suntem datori să facem un astfel de eveniment măcar o dată pe an.
– Rămâneți la aceeași locație?
– Da, rămânem la aceeași locație, la Poligon. Am avut o întâlnire cu reprezentanții județului, la care au luat parte domnul prefect, domnul primar Soare, autoritățile de la poliție sau jandarmerie, am discutat să punem la punct toate actele necesare în vederea unei bune desfășurări a manifestării, avem o firmă calificată în domeniu pentru organizarea unor astfel de evenimente, adică nu ne jucăm, suntem responsabili în ceea ce facem și cred că nu suntem cu nimic mai prejos decât la o sărbătoare a unei comune, a unui oraș. Când există posibilitate și ambiție, plus mai multă voință, eu cred că putem să facem un astfel de eveniment, care să fie plăcut atât pentru romi, dar și pentru cetățenii care nu sunt de etnie romă. În plus, va exista pe timpul celor trei zile amplasat aici un parc de distracții foarte bine dotat, în așa fel încât să se bucure și copiii.
Nicolae TACHE