Dialog cu Dinu Valere, primarul comunei Giurgeni

Niciodată nu se termină lucrurile de făcut și refăcut, dar ceva trebuie să rămână în urma noastră

În timp ce mulți alți primari se plâng de lipsa banilor pentru investiții, 2021 pare se că a fost unul fructuos pentru administrația publică locală din Giurgeni, mai ales din punct de vedere al iplementării proiectelor. De la asfaltare la zone de agremenet și de la iluminat public stradal modern la sistem de monitorizare video, toate au fost realizate în același an de autoritatea locală din Giurgeni condusă de primarul Dinu Valere.

Investiții majore în comuna Giurgeni

Aș putea începe cu zona de agrement pentru tineret unde am amenajat un teren mare de fotbal dotat cu tribune, nocturne, vestiare, dușuri și tot ce este nevoie. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița și cu contribuția noastră. Tot în zona aceasta am construit un parc pentru copii și am amenajat un spațiu special pentru cei care vor să desfășoare activități fizice, dotat cu elemente moderne de joacă și de fitness, inclusiv pentru persoanele cu handicap, am montat un foișor, băncuțe, mese de tenis”, ne-a declarat Dinu Valere, primarul comunei.

În completarea zonei a construit un teren multifuncțional de fotbal cu gazon sintetic la care mai are foarte puțin de lucru ca să-l finalizeze și să-l dea în folosință tinerilor. Mai trebuie montat gazonul, amenajate câteva alei și să asigure iluminatul. Obiectivul a fost realizat din surse proprii, cu bani din bugetul local. A costat circa 3 miliarde de lei, dar spune că a meritat efortul pentru că sunt copii și tineri care se adună în zonă atunci când vremea permite și aveau nevoie de un loc de agrement pentru petrecerea timpului liber unde să desfășoare diferite actvități.

Asfalt în toată comuna

Deși în foarte multe dintre localitățile rurale ale județului oamenii mai calcă încă pe drumuri de pământ sau de piatră, la Giurgeni lucrurile stau diferit. În 2021, edilul a reușit să finalizeze lucrările de asfaltare la nivelul întregii comunități.

Printr-un proiect realizat pe PNDL 2 am finalizat de asfaltat drumurile din toată localitate, astfel că avem zero kilometri de drum de piatră sau de pământ, iar zilele acestea urmează să facem recepția. Mai mult decât atât, ne-am extins în extravilan și am amenajat și o zonă pentru un viitor cartier de case pentru care am asigurat tot ceea ce înseamnă infrastructură de drum și de utilități. Nu știu în cât timp de vor ocupa acele loturi de teren, dar cei care vor alege să-și construiască o casă acolo vor beneficia de asfalt, de apă, de canalizare, de iluminat public stradal. Terenurile sunt lotizate, am amenajat prin asfaltare inclusiv o bucată din fața viitoarei curți. Am lucrat după toate normele civilizației și cele europene”, a explicat edilul Dinu Valere.

Camere video și iluminat public modern

Am înlocuit, din fonduri proprii, toate corpurile de iluminat public stradal cu unele de tip led, iar oamenii sunt extrem de încântați pentru că lumina este altfel acum. Mai mult decât atât, am înființat și un sistem de supraveghere video prin montarea a 40 de camere în punctele cele mai importante din localitate, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță, dar și pentru că, de-a lungul timpului, am primit sesizări cu privire la furturile de animale. Trebuia să fac ceva în sensul acesta, așa că am apelat la montarea unui sistem video, tot cu bani din bugetul local”, a mai spus reprezentantul administrației publice locale din Giurgeni.

Asfaltare și canalizare pentru locuitorii din IAS Giurgeni

Pentru cei care nu știu, comuna Giurgeni are și un cartier de case în fostul IAS, un loc mai izolat de restul comunei, dar pentru care, anul acesta, primarul are două mari proiecte de investiții care se referă la modernizarea sistemului de canalizare și asfaltare a străduțelor dintre blocuri. Cererile de finanțare au fost depuse inițial la Compania Națională de Investiții, dar în vâltoarea evenimentelor politice și guvernamentale de anul trecut nu s-au finanțat, așa că a ales să le redepună în cadrul programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Sunt două proiecte importante care trebuie neapărat realizate în zona aceea și pentru care voi reuși să obțin cumva sursele de finanțare. Totodată, aș vrea să reabilitez parcurile din comună cu elemente noi, trotuare pe unde se mai poate pentru că sunt anumite străzi unde lățimea drumului îmi permite. Anul trecut am mai avut o realizare eficientă pentru comunitate, și mă refer aici la construirea trotuarelor de-a lungul drumului național DN 2A, stânga/dreapta, care străbate localitatea. Cetățenii pot circula acum în condiții corespunzătoare, dar mai ales de siguranță, pentru că mulți mergeau pe marginea șoselei ceea ce a generat multiple accidente din cauza aceasta”, a conchis primarul Dinu Valere.

Tot anul trecut a modernizat grădinița și dispensarul, pe care le-a dotat cu tot ce era nevoie, iar în curtea unității de învățământ a amenajat un loc de joacă modern pentru copii.

Pot spune că 2021 a fost un an benefic pentru noi și sper ca și de acum încolo să fie la fel. În fond, acesta este rolul unui primar, să facă tot ce poate pentru comunitatea care l-a ales (…) Acum mă gândesc la proiecte sociale pentru bătrânii din localitatea noastră, prin înființarea unor căsuțe, că nu poate fi vorba despre construirea unui azil la noi. Sunt persoane vârstnice care au copiii plecați și vin destul de rar acasă, care au nevoie de ajutor în gospodărie (…) Un aspect important este și acela că aleșii locali din Consiliul Local Giurgeni și-au schimbat atitudinea, dar mai ales că oamenii sunt mulțumiți cu ceea ce am putut să fac pentru ei. Niciodată nu se termină lucrurile de făcut și refăcut, dar ceva trebuie să rămână în urma noastră, atât a mea cât și a consilierilor locali”, a mai spus edilul.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved