Dialog cu Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei

Dorința noastră este ca la sfârșitul anului 2023toate străzile în Țăndărei să fie asfaltate”

Poate ca niciodată ca în ultimii treizeci de ani orașul Țăndărei nu a fost un adevărat șantier când a venit vorba de investiții majore în ceea ce privește infrastructura, cu precădere în reabilitarea și modernizarea rețelei rutiere, reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ și al rețelei sanitare.

În anul 2020, când am preluat mandatul de primar, după o scurtă analiză a situației privind ceea ce este de făcut în perioada imediat următoare dar și pe termen mai lung, am încercat să căutăm sursele de finanțare. Le-am găsit, la nivel local și la Consiliul Județean Ialomița, acolo unde există o largă deschidere, am depistat apoi multe oportunități de accesarea a unor fonduri guvernamentale dar și europene. A urmat o perioadă de aproximativ un an și jumătate dedicată întocmirii documentațiilor și parcurgerii procedurilor legale până la aprobarea proiectelor respective, iar începutul anului 2022 a însemnat deshiderii mareului șantier de reabilitare și modernizare a orașului Țăndărei. Vorbim de patru mari proiecte, două dintre ele finalizate, două în derulare, sursele de finanțare fiind europene, guvernamentale, județean și din bugetul local”, ne-a declarat domnul Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei.

În această pagină a ziarului „Ialomița” vom avea practic întreaga imagine a acestui … șantier. Și le vom lua pe rând, după natura surselor de finanțare.

Firesc, primele proiecte care au intrat în execuție au fost cele cu finanțare locală, accentul fiind pus pe lucrările de întreținere și reparații a străzilor, trotuarelor, parcărilor în toate cartierele, dar și a lucrărilor de reparații a aleilor din cimitirele orașului, lucări în mare parte finalizate. Tot finalizat este și proiectul privind amenajarea locurilor de joacă din zona blocurilor din apropierea pieții, în curs de finalizare fiind proiectul de reparații a străzilor din zona stadionului, precum și cel privind amenajarea parcării și parcului din zona Primăriei. Tot din fonduri locale a fost finalizat proiectul “Furnizare și montaj sistem supraveghere video pentru zonele principale ale orașului: primărie, dispensarul uman din cartierul Strachina, sala de cultură multifuncțională, biblioteca și centrul de zi pentru persoane varstnice.

Când vine vorba de finanțare din fonduri județene, remarcabil este faptul că în ultimii trei ani a fost exploatată la maxim oportunitatea de a încheia parteneriate cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, acolo unde ponderea acestor fonduri este suportată de Consiliul Județean Ialomița, completată cu resurse din fonduri locale.

Două proiecte au fost deja finalizate: primul a fost pentru achiziționarea unui mini încărcător cu accesorii diverse, al doilea pentru extinderea sistemului de supraveghere video în întregul oraș Țăndărei. În fine, un al treilea proiect, cel privind modernizarea trotuarelor pe străzile 1 Decembrie și Căprioarei, este în curs de derulare.

Cel mai important proiect cu finanțare guvernamentală și aflat în acest moment în curs de contractare în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” este cel privind modernizarea unui număr de 27 de străzi din orașulu Țăndărei. „Sigur, atunci când lucrările de execuție pentru acest proiect vor începe, disconforul în oraș nu va fi unul de neglijat, dar în final toate aceste străzi vor da o altă față Țăndăreilor, ca să nu mai vorbim de condiții optime oferite unei circulații normale pe raza orașului nostru”, a declarat Cristi Roman.

Două proiecte depuse la Administrația Fondului de Mediu înseamnă alți bani veniți din fonduri naționale. Primul, „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei pentru primăria orașului Tăndărei, judetul Ialomita” se află în stadiul de contractare, al doilea, “Eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public din Orașul Țandărei Ialomita“, se află în evaluare. Tot în evaluare, dar la Compania Națională de Investiții, este depus un proiect care este menit să ducă la împlinirea unui vis mai vechi al țăndărenilor: construirea unei noi case de cultură în orașul Țăndărei.

Lista obiectivelor de investiții în care au fost sau vor fi atrași bani europeni în dezvoltarea orașului Țăndărei este lungă. Le vom lua pe rând, în funcție de stadiul proiectelor.

Proiecte finalizate:

* Dotare dispensar cartier Strachina (finanțare AFIR, prin PNDR 2014-2020)

Proiecte în curs de derulare:

* “Extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului integrat – Spital Orășenesc Țăndarei”. Este un proiect finanțat în proporție de 90 la sută din fonduri europene prin ADR Sud Muntenia, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro.

* Țandarei, mereu alături de comunitate!” (finanțare P.O.C.U.)

* “Amenajare parc mare – str. Aleea Stadionului” (AFIR, prin PNDR 2014-2020 )

Proiecte în stadiu de proiect:

* “Eficientizare energetică clădire Școala gimnazială “Spiru Haret” (ADR Sud Muntenia ( PDRSM 2021-2027)

* “Eficientizare energetică clădire Școala gimnazială nr. 1 – Liceul Tehnologic” (ADR Sud Muntenia)

* “Eficientizare energetică clădire Liceul Tehnologic” (ADR Sud Muntenia)

* “Eficientizare energetică clădire Liceul Teoretic „Paul Georgescu” (ADR Sud Muntenia)

Proiecte de perspectivă:

* Construire corp nou de clădire pentru Liceul Teoretic „Paul Georgescu”

Printre proiectele de perspectivă să spunem că au fost depuse trei proiecte pentru finanțare prin PNRR și unul (privind înființarea unui câmp fotovoltaic) pe Programul Operațional Infrastructură Mare.

Obiectivele noastre pentru 2023 vizează accesarea de proiecte prin PNRR, finalizarea proiectelor aflate în derulare pe partea de infrastructură rutieră, crearea infrastructurii edilitare privind alimentarea cu gaze, canalizare, apă și infrastructura rutieră. Dorința noastră este ca la sfârșitul anului toate străzile în Țăndărei să fie asfaltate”, a concluzionat domnul primar Cristi Roman.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved