Dezbaterea publică a proiectului de buget general al CJ Ialomița pe anul 2023

Săptămâna trecută, Consiliul Județean Ialomița a supus dezbaterii publice proiectul de buget pe anul 2023. Prezentarea datelor și informațiilor din buget au fost furnizate participanților de către vicepreședinții Consiliilui Județean, respectiv Cătălin Grigore și Alexandru Dinu, Adrian Ionescu, secretar al Consiliului Județean Ialomița și de doamna Mihaela Moroianu, director economic.

SONY DSC

Bugetul general al Consiliului Județean este de 630.306 mii lei. El este structurat pe secțiunea de funcționare în procent de 27,48 la sută (necesar finanțării cheltuielilor pentru aparatul de specialitate și instituțiilor subordonate Consiliului Județean Ialomița) și pe secțiunea de dezvoltare în procent de 72,52 la sută, necesar realizării investițiilor noi și în derulare din cele zece programe prioritare stabilite pentru anul în curs.

Și în 2023 cele mai mari sume sunt direcționate către domeniul dezvoltarea, modernizarea și reabilitatea infrastructurii de transport rutier. Am reținut câteva dintre aceste proiecte, unele în derulare, altele în faza incipientă.

– Modernizare drum județean Buești-Ivănești-Ion Ghica-Ciulnița-Cosâmbești-Mărculești;

– Modernizare drum județean Coșereni-Axintele-Orezu;

Modernizare drum județean limită județul Călărași-Albești-Andrășești-Gheorghe-Crunți-Reviga-Cocora-Cocora-limită județul Buzău;

– Modernizare drum județean limită județ Călărași-intersecție cu DJ 201 (Mărculești); intersecție cu DN 2A (Bucu)-Scânteia-intersecție cu DN21;

modernizare drum județean intersecție cu DJ 213A (Mărculești) – intersecție cu DJ 212; DJ 212- intersecție cu DJ 201- intersecție cu DN2A (Țăndărei);

– Modernizare drum județean tronson Orezu-Piersica-Bordușelu;

– Reabilitare podurilor peste râul Ialomița la Țăndărei, la Bucu și la Fierbinți și dublarea acestuia cu o structură independentă, a podului peste canal de irigații la Movilița, a podului peste râul Prahova la Adâncata;

– Lucrări de modernizare/reabilitare drum modernizat de asfalt-strada Unității, comuna Alexeni, acces Aerodrom Alexeni;

– Modernizare și reabilitare drum județean limită județ Brăia-Luciu-Mihail Kokălniceanu-Lăcusteni-Platonești-Movila-Fetești.

Alte patru mari proiecte cu finanțare europeană și în cadrul PNDL prevăd reabilitarea, dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe, construire bloc operator și modernizarea incintei Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Consiliul Județean Ialomița va aloca și în 2023 fonduri pentru finanțarea proiectelor unităților administrativ-teritoriale prin ADI Ialomița, precum și pentru proiectele ONG-urilor și pentru susținerea sportului de masă și de performanță, pentru programul Dezvoltarea Capacității Administrative, dar și planuri strategice pentru dezvoltare durabilă, din care reținem în mod special actualizarea planului județean de gestionare a deșeurilor în județul Ialomița.
La capitolul cultură, continuă derularea celor două proiecte prin POR și unul cu finanțare din bugetul local al județului, respectiv reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey, restaurarea și conservarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia și reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Orașul de Floci”.

Să mai reținem că sunt prevăzute în buget sume pentru continuarea programelor derulate prin ADI Ialomița (11.531 mii lei), parteneriate/asocieri cu UAT-uri pentru dezvoltare (2.000 mii lei), finanțare culte religioase (1.000 mii lei), susținere organizații nonguvernamentale-învățământ (100 mii lei), susținere organizații nonguvernamentale-sănătate (50 mii lei), susținere organizații nonguvernamentale-cultură (100 mii lei), susținere organizații nonguvernamentale-mediu (50 mii lei), susținere organizații nonguvernamentale-sport (200 mii lei), susținere programe „Sport de masă” și „Sport de performanță” (7.500 mii lei), susținere programe tineret (200 mii lei), susținere creștere natalitate (2.000 mii lei).

Proiectul bugetului propriu al Județului Ialomița pe anul 2023 va fi supus votului consilierilor județeni în ședința ordinară programată la sfârșitul acestei luni.

SONY DSC

Prezentă la dezbatere, deputatul de Ialomița Laluca Dumitrescu a declarat: Bugetul pentru Ialomița reflectă angajamentele mandatului 2020-2024! Sumele propuse vor permite echipei administrative și politice a președintelui Marian Pavel să susțină dezvoltarea unitară a comunităților ialomițene și să asigure cetățenilor accesul la un trai decent și servicii de calitate. Nota bene, bugetul pentru anul în curs permite accesarea unor sume substanțiale din fonduri europene pentru investițiile aflate în derulare, care se ridică la 173 de milioane de lei. Dacă adăugăm aici și cele 168 de milioane de lei de la Bugetul de stat, obținem o sumă consistentă care poate asigura dezvoltarea Ialomiței atât la nivel administrativ cât și la nivel economic. Consider că e un an bugetar bun, în pofida problemelor naționale și regionale cu care se confruntă România.”

SONY DSC


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved