Destinul nostru de mioritici

Dan Elias

 

Politica românească continua să fie un teatru de prost gust. Gargară și minciună, bășcălie și o credință nestrămutată că populația este mai proastă decât ei. Nici nu contează despre care partid vorbim. Toți gândesc la fel; „Noi știm mai bine decât ei ce trebuie făcut; există rațiuni pe care vulgul nu le pricepe.” Pentru politic, democrația, adică sistemul alegerilor libere nu este altceva decât un procedeu care îi face pe ei, din neica nimeni, dictatorii lui pește!

Dacă în teorie, guvernele lucrează pentru poporul său, în realitate ele fac jocurile stăpânilor de conjunctură, cei care le validează dictatura și le aruncă în praful mioritic doi-trei euroi. Banul bate tot!

Priviți în jur ce se întâmplă cu noi. Nea mitică buzatu, pesedist cu părul alb și revoluționar de dormitor, în buna tradiție a celor cărora li se ridică .. nivelul politic prin putere și teșcălău, ne-a dat cu principiile-n cap; „Bă! Democrația-i bună să nu vă doară capul! Să nu vă aduceți aminte că noi, ăștia aleși de voi, ne batem joc în fiecare zi de banii și de munca voastră! Asta-i viața! Așa funcționează lupta pentru o patrie minunată. Ce credeați voi? Sigur că odraslele noastre lucrează la guvern; sigur că mergem la chermeze pe malul lacurilor; sigur că la noi trag, vorba vine, cele tinere și lăptoase, iar la voi cele devreme acasă și mai coapte. Nu vă mai prefaceți că nu știți. Știți și nu faceți nimic pentru că visați să ne luați locul. Aceasta este iluzia care sfințește capitalismul biruitor.”

Băiatul lui spunea; „Eu iubesc pesedeul, dar mi-am dat demisia. Sper din tot sufletul să ajung înapoi.” Stai liniștit, băiete, că vei ajunge. Mai e un pic și se uită tot. Deja stropolitorii din presa plătită de guvern agită apele, ba că era geanta prea mica (lasă, bre, că și a lui nea buzatu era mica și ați văzut undea a ajuns!), ba că a durat prea mult flagrantul și tot așa. Suntem o nație de uituci prefăcuți. Pe cât pariem că la prima ocazie îi votăm tot pe ei!? Asta-i menirea noastră istorică, destinul nostru de mioritici ai planetei.

Vă puteți imagina câți d-ăștia sunt în acest moment pe plaiurile României? Nea buzatu a fost prins pentru că îi luase dragostea mințile, dar în general, acolo sus, sunt doar „profesioniști”.

Și până la urmă, ce mare scofală! Cât a cerut? Puțin peste valoarea a 650 de pensii medii? Dați-le dracului că și așa nu avem ce să facem cu ele! Măcar era el fericit. Doar nu credeți că fetița aia obraznică era înnebunită după bărbița argintie a lui nea mitică?


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved