Despre Mary Florance Potts și fierul de călcat cu mâner detașabil

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Despre Mary Florance Potts și fierul de călcat cu mâner detașabil

Apariția fierului de călcat rufe a reprezentat un progres important, însă o problemă majoră pentru femei o constituia încălzirea accentuată a mânerului. De aceea, găsirea unor soluții de utilizare mai ușoară a fierului de călcat a fost o preocupare constantă atât a producătorilor, cât și a utilizatorilor acestor obiecte. Astfel că, pe la 1870, o femeie a fost cea care a inventat un fier de călcat cu mâner de lemn detașabil. Aceasta a fost Mary Florance Potts și este foarte cunoscută în grupurile de anticari şi colecţionari de fiare de călcat.

Ea s-a născut în Ottumwa, Iowa, pe 1 noiembrie 1850. La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu Joseph Hunt Potts, care era cu 17 ani mai bătrân decât ea, de la care a moștenit, după moartea acestuia, o fabrică de produse optice. Ea este cea care, încă de la 19 ani, a început să facă îmbunătățiri și a brevetat un fier de călcat cu mâner de lemn detașabil, care să ușureze munca femeilor care se ocupau cu călcatul/finisatul textilelor, ţesături brute ori articole de vestimentaţie.

Modelul ei de fier de călcat a vizat menţinerea rece a mânerului fierului de călcat, prin detaşarea acestuia şi conceperea unui corp de fier greu, cu două capete ascuţite, menite ca fierul să fie mai uşor mânuit printre cutele rufăriei, pe două direcţii opuse. De asemenea, brevetul ei explica şi felul în care corpul fierului păstra căldura un timp mai mare, prin faptul că avea în componență materiale cu conductibilitate termică, cum ar fi: ipsosul, cimentul sau lutul. Brevetul ei a fost patentat, cu nr. US Patent 113448, în Statele Unite ale Americii, la 4 aprilie 1871, şi modelul ei de fier de călcat cu mâner detașabil a fost preluat de fabricile de profil atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în Europa.

Muzeograf,

Fănica Gherghe

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved