Senatorul Marian Pavel, președintele PSD Ialomița și candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița spune că proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere stau bine doar la capitolul comunicare. Pe teren starea drumurilor este proastă, deși există finanțare pentru modernizarea a 223 de km de drumuri județene din totalul de 507 km aflați în administrarea CJ Ialomița. Pavel propune o viziune economică asupra lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, care ar trebui să aibă ca finalitate transformarea județului într-un nod pentru transporturile de mărfuri.
Doar 2,12% din lucrările finanțabile au fost finalizate!
Marian Pavel spune că modernizarea infrastructurii rutiere este una din prioritățile mandatului său. Deși aproape jumătate din drumurile aflate în administrarea CJ au finanțare pentru lucrări de modernizare, pe teren nu s-a întâmplat mare lucru:
Cred că ialomițenii au dreptul să cunoască adevărul despre infrastructura rutieră a județului. Ca să știm unde vrem să ajungem trebuie să știm de unde plecăm. Am văzut că pe bannerele electorale stăm bine la acest capitol. Adevărul este însă altul.
Guvernul PSD a alocat prin programul PNDL o finanțare de 204,9 milioane de lei pentru 98,5 km de drumuri. Prin Programul Operațional Regional (POR ) 2014-2020 Consiliul Județean a reușit să atragă 248,5 milioane de lei pentru modernizarea a 96,9 km de drumuri. Din bugetul propriu s-a reușit alocarea a 59 de milioane de lei pentru numai 10 km din rețea. Însumate, valoarea lucrărilor pentru care există finanțare este de 512,5 milioane de lei pentru 223 de kilometri de rețea rutieră.
Implementarea lasă însă de dorit. Din cele 10 proiecte cu finanțare asigurată s-au finalizat doar două și anume o porțiune de 4,73 km din drumul Mărculești – Bucu și podul de la Dridu. Practic, dacă ne referim strict la drumuri județene, CJ Ialomița a finalizat doar 2,12% din lucrările pentru care a avut bani alocați. Politic vorbind aceasta realitate nu poate fi pusă în pasivul PSD, care a asigurat surse de finanțare consistentă. Și mai trebuie spus că la începutul mandatului 2016-2020 colegul nostru, dl Silvian Ciupercă a lăsat în visteria CJ suma de aproximativ 700 de milioane de lei și toate cele 10 proiecte despre care am vorbit puse pe hârtie. Aceasta este realitatea astăzi și de aici voi pleca eu dacă alegătorii îmi vor încredința mandatul.
Viziunea lui Marian Pavel: Eficiență economică, planificare, sustenabilitate
În viziunea candidatului PSD este nevoie de un set de principii aplicat asupra investițiilor în infrastructura județului. Nu este suficient să ai finanțare dacă îți bați joc de bani și nu urmărești maximizarea acestor investiții din punct de vedere al efectului asupra economiei locale, spune Marian Pavel:
Vin la Consiliul Județean cu un set de principii care să guverneze programul de investiții în infrastructura județului. Ialomița are toate datele să devină un nod important pentru transporturi dar pentru asta este nevoie de o gândire managerială.
Ne dorim ca Ialomița să fie zona din România unde se întâmplă cele mai multe lucruri. Să fie teritoriul unde se fac cele mai mari, importante și numeroase investiții din țară, pe termen mediu și lung. Deținem o concentrație de investiții de infrastructură mare – drumuri expres, drumuri de legătură cu autostrăzile, legături cu fluviale- motiv pentru care considerăm că Ialomița poate avea cea mai ofertantă soluție pentru antreprenorii din țară Regiunea București-Ilfov, Regiunea Sud-Muntenia și Regiunea Sud-Est. Avem capacitate de a implementa proiecte pentru infrastructură, iar pentru asta propunem următoarele principii:
- Eficiența economică: sistemul de transport trebuie să fie eficient în ce privește operațiunile de transport și utilizatorii acestuia. În mod specific, beneficiile sistemului de transport ar trebui să depășească costurile.
- Sustenabilitate: acest concept include sustenabilitatea financiară, economică și de mediu. Modurile de transport așa numite durabile – feroviar, transport cu autobuzul – care sunt mai eficiente energetic și cu un grad mai scăzut de emisii trebuie dezvoltate în mod prioritar
- Siguranța: investițiile în transporturi ar trebui să producă un sistem de transport mai sigur.
- Dubla utilizare a infrastructurii de transport: Construcția sau dezvoltarea infrastructurii de transport trebuie să asigure permanent, în toate condițiile meteorologice, asigurarea procesului de transport atât pentru pasageri și mărfuri cât și pentru mobilitatea și transportul echipamentelor aferente acesteia.
- Impactul asupra mediului: sistemul de transport nu trebuie să aibă un impact negativ asupra mediului