Deschiderea oficială a Salonului Anual de Carte

Motto:

Dacă vrei să obții cheia succesului, pierde-te prin labirintul cărților și soarbe din nectarul cunoștințelor”.

Vineri, 1 octombrie, la orele prânzului, lumea cărților și-a redeschis porțile la Slobozia cu cea mai importantă manifestare culturală, tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și națională, Salonul Anual de Carte, ajuns la a XXX-a ediție.

Organizatorii, respectiv Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” și Consiliul Județean Ialomița, pun la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii.

Cel mai lung ca întindere în timp și cel mai longeviv din țară, Salonul Anual de Carte prilejuiește întâlniri cu scriitori, editori, lansări și prezentări de carte etc. și prezintă achiziția de carte de la Salonul precedent și până la momentul actual, prin cele mai reprezentative edituri din țară.

Pe panourile expoziționale sunt expuse în jur de 550 de titluri de carte de la 14 edituri reprezentative din țară.

Desfășurat pe parcursul întregii luni, Salonul Anual de Carte, s-a dovedit de fiecare dată interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat, dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai. Douăzeci și nouă de ani, douăzeci și nouă de ediții încheiate au însemnat pentru instituția noastră aproape trei decenii de promovare a cărții, ocazii de a invita personalități culturale de primă mărime, scriitori, profesori universitari, academicieni, directori de biblioteci cu activitate prodigioasă. De-a lungul celor douăzeci și nouă de ediții, artele s-au întrepătruns, literatura s-a împletit armonios cu muzica și teatrul, aducând în fața publicului numeroși oameni de cultură dintre care amintim: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alexandru Mironov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Aura Christi, Simona Popescu, Ligia Naum, Cristina Liberis, Daniela Zeca Buzura, Eveline Păuna, Maria Timuc, Ovidiu Bojor, actori ai Teatrului de Păpuși Gulliver, Doina Lavric Parghel, Maria Răducanu, Alexandra Ușurelu, Emeric Imre, Mircea Rusu, Dorel Vișan ș.a.

Evenimentul a fost deschis de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a adresat mulțumiri reprezentanților culturii ialomițene, partenerilor media, și tuturor celor care au sprijinit de-a lungul timpului această sărbătoare a cărții.

Mulțumim pentru prezență: doamnei Elena Pacală- director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, domnului Dragoș Adrian Neagu-președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, manager al Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila. De asemeni, mulțumim doamnei prof. Emilia Bălan pentru momentul artistic susținut la pian.

Potrivit tradiției, prima zi a fost dedicată scriitorilor ialomițeni, publicațiilor și editurilor ialomițene: Star Tipp, Helis, Metamorfosi.

Printre invitați amintim pe: Șerban Codrin cu volumul O sută și una de poezii, apărut la Editura Academiei Române, Titi Damian care ne-a vorbit despre Damian Stănoiu, Povestiri din Urziceni și Victoria, ultima secundă, Elena Bolânu cu volumele Noapte bună, vise plăcute! și Noapte bună, somn ușor!, Petre Ioan Crețu – Recviem pentru o roată bolnavă mintal și Banshee sau Revolta piciorului de lemn, Andreea Panait – Moșnenii Bărăganului. Istoria crucilor din piatră de la Poiana, Clementina Tudor care ne-a prezentat Pe urmele caporalului Mușat și George Pătru de Ana Amelia Dincă.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea primului număr al revistei culturale editată de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița – Printre cărți. Revista își propune să facă cunoscute cititorilor, semestrial, prin diversele rubrici, cele mai importante activități ale bibliotecii noastre și nu numai.

Salonul Anual de Carte a continuat cu Nocturna Bibliotecii, al cărei obiectiv central a fost acela de a atrage în spațiile de bibliotecă un număr cât mai mare de utilizatori și de a crea o mai bună legătură între bibliotecari și diferitele segmente de public, într-o manieră interactivă, prietenească și plină de surprize plăcute. Astfel, Secția de Împrumut pentru Adulți împreună cu doamna prof.dr. David Mihaela au organizat Clubul de Lectură unde elevii prezenți au participat la două concursuri interactive: „Cartea oarbă” și concursul de cultură generală „Cine știe, câștigă…o carte”. Momentul a continuat cu o întâlnire literară, avându-l ca invitat pe scriitorul ialomițean Șerban Codrin.

Secția de Împrumut pentru Copii a oferit micuților vizitatori povestiri și desene cu personaje din povești, antrenându-le acestora curiozitatea și atenția. Sophia Boitan, elevă a Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, ne-a încântat cu un recital vocal acompaniat de chitară .

Noaptea bibliotecii s-a încheiat cu spectacolul de muzică și poezie susținut de Ștefania Iacob și Sorin Poclitaru, urmat de momentul artistic surpriză oferit de Mircea Rusu.

Mulțumim celor care s-au alăturat evenimentului, partenerilor culturali, partenerilor media, colegilor din bibliotecile publice și școlare și tuturor iubitorilor de lectură!

Vali ȘERBAN,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved