Derbedei și hahalere

 

Dan Elias

Ce țară e asta?

Nu înțeleg cum de-am ajuns aici! Ați zis să așteptăm să plece comuniștii. Apoi să mai avem puțintică răbdare și cu securiștii și copiii lor. Să-i iertăm pe turnători, preoți, profesori, ingineri, că nu au avut altă soluție. Săracii de ei! Ne-ați rugat să-i pupăm în .. tălpi pe noii capitaliști cu elefanți împăiați în sufragerie și săbii ninja la brâu, că o să vedem noi ce bine o să ne fie.. Ne-ați cerut să-i votăm pe ai voștri; ba, pe-ai voștri! Noi vă spuneam că sunt draci; voi, că sunt îngeri bronzați, deși le ieșea coada din pantaloni. Școala a ajuns o glumă, spitalele o ruletă rusească, bunicii noștri o pacoste, munca o bășcălie!

Ce țară e asta?

O doamnă cu părul alb, coborâtă parcă dintr-o pânză de Lowendal, spunea fără patimă, cu resemnarea înțeleptului care știe că răul învinge întodeauna acolo unde nu mai este suflet și educație; „Blestemat să fie cel ce i-a îmbrăcat cu haina statului! Derbedei! Derbedei! Derbedei!” Se afla în cimitirul în care tocmai era îngropat inginerul de 63 de ani ucis de doi angajați ai poliției române!

Ce pot eu să spun mai mult!

Îmi zice și mie cineva ce țară e asta!?

Am tot așteptat să vină din urmă tinerii. Tinerii educați și înțelepți care să ne arate calea cea bună. Să nu-mi spuneți că alde barna, cioloș, voiculescu sau drulă sunt cei pe care i-am visat! Ăsta să fie, oare, coșmarul acestor treizeci de ani pierduți!? Zici că sunt făcuți la copiator. Citesc toți același text trimis pe telefonul mobil de mai marele lor, mai ceva ca pe vremea lui răposatul. Dacă ei sunt îngerii, atunci să le spună cineva să se acopere cu o pălărie sau măcar cu o bască pentru că au început să le iasă cornițele. S-au lipit de scăunele ca la păcănele și nu se mai dau dezlipiți! Fraților, dacă e așa, dacă despre ei este vorba, dacă ei sunt viitorul acestei nații, dați-mi voie să mă închin, să mă stropesc cu oleacă de aghiasmă și să mă retrag în prima pădure ce-mi iese în cale.

Apropo, de pădure. Ministrul mediului a declarat cu ceva timp în urmă că pe el l-au ales oamenii, nu urșii.

Bravo, mă! Să ne trăiești o mie de ani. Chiar nu știam asta! Pă bune!?

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate