Deputatul Tinel Gheorghe: „Decizia CCR este un abuz constituțional fără precedent (…) S-a pronunțat din oficiu pe o HG necontestată”

La începutul acestei luni, CCR a declarat neconstituțională OUG 44/2020 privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, pe care Parlamentul a modificat-o introducând un text prin care se susține ca data alegerilor să fie stabilită prin lege organică. Parlamentul însă nu poate stabili data alegerilor locale. Deputatul liberal Tinel Gheorghe consideră că decizia Curții este „extrem de bizară” și „un abuz constituțional”, în condițiile în care nimeni nu a contestat-o.

Este extrem de bizară această decizie a Curții Contituționale în condițiile în care Ordonanța de Urgență a Guvernului nu a fost contestată de nimeni. Singura sesizare făcută a vizat textul de lege adoptat de PSD care și-a însușit organizarea alegerilor locale. Aici sunt câteva bizarerii constituționale pentru care Dorneanu&Company vor trebui să răspundă. În aceste condiții, pe Codul administrativ, se spune că Guvernul stabilește data alegerilor, dar prelungirea mandatelor se va face prin lege. Trebui să transpunem această decizie, iar Parlamentul, împreună cu Guvernul trebui să vină cu o soluție legislativă în care să pună de acord decizia CCR. Această decizie este una fără precedent, pentru că CCR nu se poate sesiza din oficiu. Este un abuz constituțional (…) și nu există nicio măsură pe care o poți lua împotriva Curții. Nu înțeleg cum va argumenta Curtea această hotărâre, care arată o loialitate transparentă față de PSD. Este mai mult decât vizibil acest aspect”, a declarat parlamentarul.

Prin avizul negativ dat, judecătorii CCR susțin că prelungirea mandatelor trebuie făcută de și prin Parlament, nu printr-o OUG. În ceea ce privește fixarea datei alegerilor locale, Parlamentul va trebui să colaboreze cu Guvernul pentru a stabili perioada cu care vor fi prelungite mandatele aleșilor locali.

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, a motivat Curtea Constituțională.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved