Denisa, spaima… DSP-ului

Dupa ce timp de aproape un an și jumătate a răsturnat cu susul în jos Direcția pentru Sănătate Publică Ialomița, directorul economic Denisa Ioniță pune capac la toate, dintr-un moft (unul din multele pe care le are după pensionarea fostului director Dan Noel) luând o decizie prin care aproximativ șaptezeci de angajați ai instituției din tot județul își iau salariile cu o săptămână mai târziu decât colegii lor din țară. Pur și simplu nu a depus în Trezorerie documentele pe baza cărora să fie virați banii în contul DSP-ului în data de 11 august, adică cu trei zile mai devreme decât de obicei, pentru că așa a găsit de cuvință ministrul finanțelor să-i ajute pe bugetari, în contextul în care data de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) este zi liberă legală și guvernul a făcut punte cu week-endul. Numai că bucuria angajaților din DSP nu a durat decât o zi, până vineri săptămâna trecută, când au aflat că Denisa a mai făcut un… pocinog din cauza căruia vor avea salariul pe card abia peste o săptămână! Așa se face că toți cei care și-au programat un week-end de vis la munte sau la mare au rămas cu rezervările în buzunar, cei care se gândeau că de Ziua Adormirii Maicii Domnului vor merge la biserică să împartă câte ceva nevoiașilor le vor pune acestora pofta în cui, ca să nu mai vorbesc de faptul că mai sunt destui cei care așteaptă ziua de salariu cu sufletul la gură pentru a avea ce pune pe masă copiilor sau pentru a-și plăti facturile pentru utilități.

Haideți să vedem, punctual, cam care este fantastica și trista poveste a candidei Denisa la DSP Ialomița. Pentru aceasta, ne întoarcem puțin în timp.

* În ziua de 10 august anul trecut, directorul economic Denisa Ioniță a refuzat să semneze dosarul de salarii aferente lunii iunie 2022, motivul fiind punerea în aplicare a deciziei Curții de Conturi Ialomița nr. 22/2019 și dispoziției fostului director executiv Dan Noel din 17 februarie 2020 care stabileau clar recuperarea prejudiciului de 11.517 lei în urma încasării nelegale de către Denisa Ioniță a indemnizației de 10 la sută reprezentând activitatea de control financiar preventiv. Adică, ați înțeles, Denisa încasa o indemnizație în urma unei activități prin care… se controla singură! Așa se face că nici atunci angajații instituției nu și-au luat salariile în termen, ba mai mult, în urma agresării noului director al DSP-ului în propriul birou de către directorul economic s-a ajuns la intervenția polițiștilor solicitați la fața locului chiar de… Denisa Ioniță, care s-a dat drept victimă!

* În data de 31 mai 2022, când Lavinia Diaconu, inspectorul principal în cadrul compartimentului Resurse Umane a emis adresa privind eșalonarea reținerii sumei de 11.517 lei, Denisa Ioniță a început să țipe ca din gură de șarpe și să o insulte pe biata femeie în așa hal încât aceasta și-a cerut transferul la altă instituție.

* În iunie 2022 a intrat în colimatorul Denisei Ioniță doamna Ileanu Corbu, inspector în compartimentul achiziții publice, care a avut „tupeul” să semnaleze comportamentul discreționar al directorului economic privind încheierea contractelor de achiziție agreând doar anumite societăți în procedura de achiziții publice, solicitând oferte în nume personal. Consecința? Umilințe, amenițări, o viață de calvar pentru inspectorul de la achiziții.

* 20 iulie 2022. Directorul economic Denisa Ioniță îi solicită directorului executiv Maria Radu documentele financiar-contabile privind nota de serviviu emisă în baza deciziei Curții de Conturi, ocazie cu care o amenință pe șefa sa că nu va întocmi și depune situațiile financiare cu termen 22 iulie 2022, pretizând să-l întocmească și să-l depună directorul executiv, că tot este… economist (!!!). Informația a ajuns, firesc, la direcția economică a Ministerului Sănătății, care a intervenit și Denisa Ioniță a fost obligată să-și respecte sarcinile de serviciu, nu însă înainte de a deveni din nou agresivă în discuția cu directorul executiv.

La începutul acestei luni în birourile Ministerului Sănătății a ajuns o nouă adresă prin care se solicită o descindere la Slobozia a corpului de control al ministerului, care și ea va rămâne, bănuim noi, precum cea de dinainte, fără finalitate.Am spicuit câteva elemente din această adresă.

După o relativă liniște în instituție, Denisa Ioniță revine în forță în luna aprilie 2023, determinând-o prin coportamentul său pe Mariana Custură (consilier grad superior în compartimentul buget finanțe) să se transfere la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița. În această perioadă au fost scoase la concurs trei posturi, inclusiv cel pe care a fost doamna Mariana Custură. Nu s-a prezentat nimeni datorită faptului că orașul este mic și informațiile s-au extins, concluzionând că nimeni nu poate lucra în subordinea Denisei Ioniță. De exemplu, o doamnă de la primăria Bucu a intenționat să se transfere la DSP, dar a renunțat deoarece a fost sfătuită de cineva de la Trezorerie să renunțe deoarece va avea zile negre cu directorul economic.

În perioada recentă (2 – 7 august 2023) s-au mai transferat doi salariați în cadrul altor instituții publice: o persoană răspundea de vizele de control financiar preventiv propriu (lipsa ei conduce la blocarea investițiilor), a doua efectua plata salariilor tuturor angajaților…

Așadar, pe o perioadă de un an șapte funcționari din compartimentul în care șefă este Denisa Ioniță au plecat din instituție, dar pe posturile rămase vacanțe nu a venit nimeni sî dea concurs.

Despre relațiile doamnei Denisa cu subordonații (și nu numai) am spicuit câte ceva din sesizările salariaților care pleacă din instituție pur și simplu de spaimă că dau ochii cu Denisa Ioniță.

Are comportamente răzbunătoare, jignește salariații și întotdeauna comunicarea cu dânsa este numai sub formă scrisă. Bunăoară, după ce compartimentul de audit a constatat că încadrarea directorului economic de către fosta conducere la gradul II în loc de I este eronată și s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit, directoarea economică le-a amenințat pe salariatele din compartimentul RUNOS că nu se vor plăti salariile pentru luna iulie, fapt care, iată, s-a și întâmplat.

Florentina Soceanu, consilier principal în cadrul RUNOS, susține că întâmpină greutăți cu privire la refuzul directorului economic de a primi documentele întocmite, au loc conflicte verbale jenante, jigniri. A decis să se transfere la o altă instituție publică.

Silvina Mateescu, inspector în compartimentul secretariat, susține că încă de la angajarea sa directoarea economică a avut un compartament necorespunzător în privința relațiilor profesionale și de serviciu, în care abundă jignirile și chiar injuriile.

Silvia Bercaru, consilier superior în compoartimenul financiar-contabilitate se va transfera începând cu data de 1 septembrie 2023 la Casa Județeană de Pensii. Motivul? Nu mai suportă comportamentul abuziv al directorului economic, care duce la blocarea plăților către terți, a salariilor și pentru programele naționale.

Noua adresă către Ministerul Sănătății concluzionează: Având în vedere că Compartimentul financiar – contabilitate nu mai funcționează, acesta funcționând numai cu directorul economic și cu un consilier grad profesional principal, propunem și vă solicităm sprijinul pentru externalizarea serviciului contabilitate către o firmă de expertiză contabilă sau suspendarea directorului economic Ioniță Ileana Denisa și trecerea ei pe un post de execuție, pentru a se desfășura în condiții normale activitatea DSP Ialomița și înscrierea cu încredere la concurs a candidaților pentru funcțiile de execuție vacante din cadrul Compartimenului contabilitate, respectiv Compartimenul buget – finanțe.

Așadar, sunt acuzații grave, care se cer verificate la sânge. Dar, cine să o facă? Prefectura spune că este treaba ministerului, iar la minister aceste documente ajung la Dănuț Popa (secretar general al ministerului) și la Georgeta Bumbac (directorul economic din minister), care se fac… că plouă, ba mai mult, când au primit calificativul de la județ pentru activitatea directorului economic ca fiind nesatisfăcător, fără o minimă verificare, fără nicio întrebare i-au dat acesteia calificativul… foarte bine!

La nivel județean, la Prefectură se cunoaște de-a fir în păr situația din DSP. Se ridică din umeri: depinde de Ministerul Sănătății! Bun, și ministrul nu poate fi tras de mânecă de cineva care să-i explice atmosfera tensionată din Ialomița? Parlamentarii ialomițeni care sigur cunosc și ei problema, nu-i pot face o interpelare ministrului? Eu cred că da.

Nicolae TACHE

P.S. Despre niscaiva dosare penale în care Ioniță Ileana Denisa este parte, vom reveni într-un număr viitor.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved