Democratizarea informației. Cine câștigă: rușii și americanii, deopotrivă

Sateliţii, revirimentul spectaculos al telecomunicaţiilor și apoi internetul au făcut posibilă naşterea unei noi galaxii a comunicării şi apusul previzibil al galaxiei Gutenberg şi a tipăriturilor ca mijloc de transmitere a informaţiei. În noua galaxie informaţia vine spontan, iar individul care o accesează poate fi în acelaşi timp consumator, dar şi furnizor al ei.

La nivel mondial s-au structurat grupuri politice şi economice care o manipulează în funcţie de interesele lor şi în acest caz ajunge pe ecran nudă sau cosmetizată. Serviciile secrete s-au implicat masiv în manipularea informaţiei, dar succese remarcabile a obţinut Rusia, căreia i se datorează brexitul englez şi alegerea lui Trump la preşedinţia Statelor Unite.

Asta înseamnă că serviciile secrete ruseşti sunt mai puternice? Decât cele europene desigur. Au creat probabil în structură un departament special al dezinformării, cu fonduri şi tehnologie la discreţie.

S-a democratizat informaţia, dar şi posibilitatea ca unii să o folosească în interesul propriu. Important este ca cetăţeanul să o preia cu discernământ, dar câţi oameni sunt suficient de cultivaţi pentru a separa adevărul de fals?

Tensiunile din Ucraina generează în acest moment un război informatic virulent. Ruşii se prefac că vor să invadeze ţara vecină, iar NATO îi asigură că vor adopta sancţiuni severe dacă se va întâmpla asta. Ştim cu toţii cât de mult îi pasă lui Putin de sancţiunile americane. Declaraţia blocului vestic că nu va interveni militar în cazul unei invazii este de fapt o invitaţie pentru ruşi de a trece la fapte. Ucraina vrea în NATO? O poate face după anexarea Donbasului. Sancţiuni? Să fim serioşi. Tot bătrâna Europă la va simţi din plin: exporturi sistate, gazele blocate în conducte, fluxul petrolier deviat spre alte meridiane. Cine câştigă? Americanii şi ruşii deopotrivă. Primii îşi consolidează prezenţa în Europa, iar Putin devine mai puternic în ţara pe care o păstoreşte şi o va păstori până când tovarăşii săi din servicii îl vor trage pe linia moartă.

F.M.Ciocea

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved