Cele două partituri antagonice cu care se trișează România
Dragi colegi,
Guvernarea de dreapta falsează în cel mai deplorabil mod în fața decidenților europeni. Una spune în UE și alta face acasă. Sau și mai concret, ajustează angajamentele luate la nivel european în funcție de interesele sale meschine pe care le derulează în țară strict în avantajul clientelei sale de partid.
Și pentru că nu vreau să fiu acuzat de afirmații politicianiste ieftine, specifice dreptei, vă voi da ca exemplu Declarația de la Porto. În fața celorlalte țări ale Uniunii, delegația României a mimat nu doar un interes crescut, ci și acceptarea totală, mai ales că acest document este, dincolo de tonul generic, abstract și idealist al unei UE care își asumă mereu ambiții maximale, soluții inclusive și direcții generoase, unul de sorginte preponderent creștin-democrată. Dar acasă, aici în România, Guvernul Cîțu s-a trezit de-a dreptul amnezic față de angajamentele asumate la Porto și le-a recomandat reprezentanților României din Parlamentul European dintr-un nou exces de putere să adopte o atitudine anti-europeană, împotriva adoptării salariului minim european, în totală contradicție cu hotărârea Senatului României, care este o autoritate superioară Guvernului. Așadar, adio pentru declarația de la Porto din partea Cabinetului Cîțu, deși aceasta a fost semnată chiar de președintele Klaus Iohannis.
Nu îmi pierd timpul și energia lansându-mă în speculații privind unele posibile fracturi decizionale evidente între cele două palate, respectiv Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, accentuate în special de luptele intestine pentru supremație din PNL, numai că faptele premierului și ale șefului statului ne conduc în direcția respectivă.
Pe mine, în calitatea mea de român, apoi de cetățean european și de președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, mă preocupă activ faptul că în timp ce Uniunea Europeană și-a propus salarii echitabile, mai multe locuri de muncă de calitate, securitate socială suplimentară, reducerea inegalităților, combaterea sărăciei, eliminarea discriminărilor, protejarea persoanelor cu dizabilități și a celor fără adăpost, toate conjugate cu o tranziție lină, dar nu și lentă, către economia verde și digitalizare, Bucureștiul vrea să fenteze mersul firesc către un progres atât de necesar dezvoltării României! Textul adoptat în Portugalia definește Europa ca pe un continent al „coeziunii sociale și al prosperității”, în care e loc de muncă și viață tot mai bună pentru toți, de la tinerii care intră mai greu pe piața muncii și din cauza perturbărilor pandemice, la șomerii de lungă durată și la persoanele vârstnice, tot mai numeroase, ca urmare a unei vieți prelungite datorită progreselor medicinei și a unui sistem de pensii catalogat, de cele mai multe ori, drept nesustenabil.
În completarea observațiilor mele, în România, din păcate, concluziile acestei reuniuni au trecut aproape neobservate, având în vedere importanța lor pentru milioane de cetățeni. Poate și de aici actuala putere încearcă să tragă beneficii nejustificate și să treacă peste adoptarea unor măsuri sociale, care să facă sustenabil atât viitorul României cât și pe cel european pe care ni le dorim cu toții și mai bune și mai clare. Poate… Însă această probabilitate pe care ne forțează să o acceptăm guvernanții noștri printr-o tăcere jignitoare deși vidul decizional ne va afecta grav viața pe termen mediu și lung și contravine chiar și principiilor de bază ale Uniunii Europene, respectiv combaterea discriminării, asigurarea unui nivel decent al pensiilor, echitatea și egalitatea. În Planul Național de Redresare și Reziliență, Cabinetului Cîțu ocultează unele măsuri care contravin direcțiilor europene, instituind plafonarea pensiilor și a salariilor, creșterea vârstei de pensionare, impunerea de noi taxe și impozite etc., deci exact încă o dovadă că ceea ce și-au asumat în Portugalia nu vor implementa în țară niciodată!
Potrivit Declarației de la Porto, adoptată la reuniunea informală a șefilor de stat și de guverne europene, citez – “pilonul european al drepturilor sociale este un element fundamental al redresării. (…) Dimensiunea socială, dialogul social și implicarea activă a partenerilor sociali au constituit întotdeauna componente centrale ale unei economii sociale de piață cu grad ridicat de competitivitate. Angajamentul nostru privind unitatea și solidaritatea implică, de asemenea, asigurarea egalității de șanse pentru toți și a faptului că nimeni nu este lăsat în urmă”.
Așadar, din nou, acest dialog cu românii a fost desființat înainte să fie inițiat de guvernul nostru de dreapta. Numai PSD și PES Activists au avut inițiativa să le facă vocile și doleanțele românilor auzite direct de către conducerea Uniunii. În antiteză față de deschiderea PSD, prin strategiile toxice luate de Palatul Victoria împotriva românilor se generează nu doar noi premise dezastruoase, ci și afectarea imaginii Uniunii Europene. Trebuie să ne opunem unor astfel de erori politicianiste interne de dreapta, care ar putea avea urmări grave și să impunem strategia europeană prin redefinirea tuturor politicilor noastre publice astfel încât și viitorul României să fie unul literalmente social.