Declarație politică a deputatului Ștefan Mușoiu în plenul Camerei Deputaților

Cabinetul Cîțu a plasat România în “clubul” țărilor în curs de dezvoltare africane

Dragi colegi! Câteva știri, care au avut mai puțină prioritate în fața tragediei pierderii, în doar o săptămână, a trei artiști importanți români, au realizat, în urmă cu puține zile, cea mai clară radiografie a incompetenței guvernamentale. Țin să vă precizez că mă voi referi strict la informațiile apărute în presă, care citează statistici realizate de organisme internaționale și naționale independente, respectiv Fondul Monetar Internațional (FMI), Eurostat și Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Fondul Monetar Internaţional a supus analizei 191 de state la nivel global, printre care se află și țara noastră, din perspectiva sprijinului direct, acordat de la bugetele de stat firmelor şi populaţiei în contextul pandemiei. Pe baza datelor de la finele lunii decembrie, dar centralizate acum rezultă că România se află pe locul 124 în lume, poziţie deloc onorantă, cu o evoluţie negativă faţă de situaţia de la mijlocul lunii septembrie, când se afla pe locul 114. Măsurile directe de sprijin, luate de guvernul PNL și decontate de la buget au însumat doar 2,3% din PIB, sub un prag de 2,5% din PIB, luat în calcul de FMI. Așadar, din cauza acestui dezinteres cras al guvernanților de dreapta, reflectat în scăderea nivelului de trai al populației și în închiderea a numeroase afaceri din toate domeniile de activitate, țara noastră a ajuns în topul rușinii și în compania statelor din Africa şi a câtorva ţări nedezvoltate din Asia. Și apropo de Asia, în timp ce România nu a prea făcut mare lucru în perioada septembrie-decembrie ca să-și protejeze economia, investitorii și populația, o serie de ţări de pe acest continent au depăşit pragul de 2,5% din PIB, devansând țara noastră, membră a Uniunii Europene.

Altă informație care trebuie să le dea multe de gândit celor de la guvernare și să-i determine să ia în sfârșit atitudine și să schimbe și ceva în bine vine dinspre Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Conform statisticilor lor, anul trecut erau radiate aproximativ 9.583 de firme. Procesul de desființare a micilor afaceri a continuat și anul acesta din cauza lipsei ajutorului de stat, atingând îngrijorătoarea cifră de aproximativ 6000. Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti, respectiv 1.503, cu un plus de 7,59% faţă de ianuarie-februarie 2020 şi în judeţele Constanţa, Timiş şi Cluj. Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice şi industria prelucrătoare.

O altă știre care nu face deloc cinste României vine de la Eurostat. Bulgaria, România şi Ungaria sunt ţările cu cele mai mici costuri ale forţei de muncă la nivelul Uniunii Europene. 6,5 euro/h primește un lucrător bulgar, 8,1 euro unul român și 9,9 euro un muncitor maghiar, în timp ce media raportată la nivelul restului statelor membre a fost anul trecut de 28,5 euro pe oră, în creştere cu 3% faţă de 2019. Este adevărat că alături de noi sunt plasate și Bulgaria și Ungaria, dar acest lucru nu trebuie să ne ofere vreo șansă să ne consolăm, ci, din contră, să îi determine pe guvernanții noștri să ia atitudine și să scoată România din spectrul sărăciei lucii care ne vulnerabilizează ca stat pentru investitori, dar și ca popor ușor de exploatat atât în țară cât și afară din cauza mâinii de lucru subevaluate și, concomitent, de-a dreptul disprețuite și exploatate peste măsură. La polul opus, potrivit aceleași cercetări, cele mai mari costuri sunt acoperite de angajatorii din Danemarca (45,8 euro), Luxemburg (42,1 euro) şi Belgia (41,1 euro). Așadar, la alții se poate pentru că se vrea cu adevărat binele populației, nu doar al camarilei guvernării nostre de dreapta! Vă mulțumesc!

Deputat Ștefan Mușoiu

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate