De Ziua Aviației, excursie de vis la București pentru 18 copii de la Centrul de Plasament Slobozia

Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la primul zbor militar din istoria aeronauticii românești: în dimineața zilei de 27 septembrie 1910, în timpul manevrelor militare regale desfășurate în Oltenia, Aurel Vlaicu (constructorul primului aparat de zbor din țara noastră) a efectuat un zbor de 35 de minute de la Slatina la Piatra Olt, transportând un document și făcând legătura între două comandamente ale aceluiași corp de armată.

Anul acesta, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în data de 20 iulie la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori. De la ceremonie nu au lipsit primul ministru Mihai Ciucă și ministrul apărării Vasile Dâncu, reprezentanți ai Guvenului și ai Parlamentului.

Nota bene, la inițiativa președintelui filialei Ialomița a Ligii Aviatorilor din România, din numeroasa asistență care a participat la aceste festivități au făcut parte și elevi ai centrului ce Plasament nr. 2 din Slobozia. Îl lăsăm de domnul Ion Dumitru să ne ofere câteva detalii despre această zi minunată.

Ion Dumitru: A fost o excursie minunată, care a fost posibilă prin sprijinul domnului Victor Strâmbeanu, președintele Ligii Aviatorilor din România, fost general al bazei aeriene Borcea în urmă cu 23 de ani. Au participat 18 copii de la Centrul de Plasament nr. 2 Slobozia, însoțiți de șeful centrului, domnul Titus Mănăilescu. Prima oprire a grupului nostru a fost la Monumentul Eroilor Aerului din București, acolo unde au avut loc festivitățile oficiale, în timpul cărora formaţii de aeronave de tip IAR-330, C-27J Spartan, C-130 Hercules, AN-30 şi MiG-21 LanceR au survolat Bulevardul Aviatorilor dinspre Palatul Victoria către Piaţa Charles de Gaulle. Vă dați seama cât de încântați au fost copii la aceste demonstrații! Ne-am deplasat apoi la Muzeul Satului, după care i-am plimbat pe copiii prin Parcul Herăstrău. În fine, cu sprijinul Aeroclubului Român am avut posibilitatea să vizităm Muzeul Național al Aviației Române, acolo unde ghizi ne-au fost doamna Maria Di Cesare (soția lui Ioan Di Cezare, fostul președinte al Ligii Aeriene Române, as al aviației române de vânătoare în timpul celui de-al doilea război mondial) și domnul Alexandru Bartoc, președintele Fundației Culturale Bartoc.

Nu ne vom opri la acest eveniment, vom continua să organizăm astfel de excursii și pentru alți copii din Ialomița, pentru că aviația reprezintă un mare punct de interes când vorbim de curiozitatea copiilor.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved