De vorbă cu un psiholog la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

Psihologia este Ştiinţa Vieţii Mintale, atât a fenomenelor, cât şi a condiţiilor lor”. (Wiliam James)

Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a inițiat, începând cu data de 17 februarie 2021, în spațiul online, proiectul educațional ”De vorbă cu un psiholog”. Întâlnirea își propune să aducă în fața utilizatorilor și nu numai, pe doamna psiholog Toma Ana, alături de care vor fi dezbătute diferite subiecte din domeniul psihologiei.

În cadrul primei întâlniri s-a discutat despre anxietate. Anxietatea face parte din reacțiile emoționale fundamentale ale omului, la fel ca și depresia, respectiv suferința. Aceasta are ca fundament sentimentul de teamă; teama este o reacție naturală față de un pericol real, însă anxietatea este teama față de un pericol imaginar. Aceasta este definită de specialiști ca o teamă difuză, fără un obiect bine precizat. Ca și simptome putem manifesta teamă, neliniște, palpitații, uscăciunea gurii, musculatura încordată, dureri abdominale, greață, vertij și tulburări ale somnului.

Doamna psiholog a făcut cunoscut utilizatorilor modul în care anxietatea ne afectează viața socială, profesională și personală. Așadar, aceasta a mărturisit că ”În primul rând, anxietatea afectează calitatea vieții. Persoana anxioasă adoptă un comportament evitant, refuză întâlnirea cu alte persoane, ceea ce în timp duce la creșterea gradului de anxietate. Profesional, se înregistrează o scădere a performanței, individul refuză activități ce-l scot din zona de confort, iar în timp ajunge să se plafoneze. Personal, se simte neînțeles, judecat și marginalizat și preferă să se izoleze treptat”.

Întâlnirea s-a încheiat cu câteva sfaturi, dintre care amintim grija față de sănătatea noastră fizică sau grija față de sănătatea noastră emoțională și mentală. Toate aceste componente formează un întreg, iar ”calibrarea” lor duce la creșterea calității vieții și ne ajută să trăim în armonie cu noi.

Nimic nu domolește anxietatea mai repede decât acțiunea”. (Walter Anderson)

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved