De vorbă cu un psiholog la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

Noi suntem ceea ce cunoaștem, ceea ce simțim. A cunoaște ceva înseamnă a te identifica cu acel ceva. A cunoaște iubirea înseamnă să iubești; a cunoaște divinitatea înseamnă să devii divin. Autocunoașterea înseamnă realizare, cunoașterea înseamnă să fii”.

Osho

Miercuri, 26 mai, în cadrul proiectului educațional ”De vorbă cu un psiholog”, a avut loc la Sala de Lectură, Presă și Legislație a bibliotecii cea de-a doua întâlnire cu doamna psiholog Toma Ana. Întâlnirea a avut ca temă de dezbatere: cunoașterea și valoarea personală.

Întrebată de doamna bibliotecar Năstase Mariana ce înseamnă cunoașterea și cum este privită ea, doamna psiholog a răspuns: ”Din punct de vedere psihologic, cunoașterea înseamnă eu pot. În momentul în care avem cunoaștere, avem încredere în forțele proprii și simțim că putem să facem față oricărei situații noi apărute în viața noastră. La baza stimei de sine sunt trei piloni: eu știu, eu pot, eu vreau. Cunoașterea – eu pot – joacă un rol important în viața noastră, de aceea este important să ne încurajăm cunoscuții, copiii să-și dezvolte această cunoaștere, pentru că în felul acesta ei vor învăța să trăiască mai ușor, mai simplu. Cunoașterea este un proces care implică acțiune individuală și ține foarte mult de curajul de a experimenta”.

Doamna psiholog Toma Ana a încheiat discuția cu următoarea concluzie: ”Consider că este important pentru fiecare dintre noi să știm ce ne dorim în viață. Să avem un moment de introspecție, să vedem unde suntem, unde vrem să ajungem, care este drumul pe care vrem să-l parcurgem astfel încât, dacă știm exact unde suntem și unde vrem să ajungem, vom acționa cu hotărâre, cu pasiune, vom începe să trăim cu sens.”

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved