De Paște, cangur la tavă

Dupa o perioadă lungă de post, după doi ani de restricții din cauza pandemiei, Paștele va fi întâmpinat ca o izbăvire, ca o izbândă a luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului, a primăverii asupra iernii. Buniciisau părintii noștri nu-și închipuiau problema postului rezolvată numai prin abținerea de la mâncare si aveau grija să nu vorbească mult sau urât, să nu se sfădească și să nu supere pe aproap ele său.

Conform unei credinte larg răspândite la noi, în noaptea Învierii se deschide Raiul și se închide Iadul. A pleca cu lumina de la biserică și a intra în cluburi si discoteci, unde jocurile nebunesti de lumini si destrăbălarea îți reflectă iadul, constituie o blasfemie. Și la noi în Ialomița, dar mai ales pe Litoral, tinerii au plecat anii trecuți din biserici în cluburi printre paharele cu băuturi scumpe, unde petrecăreții au ciocnit câte un ou roșu. Unele cluburi au amplasat cuști cu iepuri în apropierea ringului de dans. Patronii se foloseau de animale vii speculând simbolul iepurașului pascal. Acum ai prilejul să vezi tinere fete în biserică cu bustul gol și fusta suspendată până la bikini.

Duminică serbăm Paștele, Învierea Domnului. Să vedem cum îl întâmpinăm. Nu doar carnea golește buzunarele, ci și legumele sau pâinea. Mergeți în piața din Slobozia și cumpărați roșii trufandale cu 25 lei kilogramul. Sunt și pentru bulion, cu 16 lei kg. Franzela de 300 grame s-a scumpit de două ori doar în ultima lună, iar legumicultorii (sau, mă rog, samsarii) cer pentru noile legume chiar și cu 40 la sută mai mult față de anul trecut. Carnea de miel a ajuns la 40 de lei kg, iar la market, că e ambalată, 5.99 suta de grame. Căpățâna se vinde separat, cu memoria oii – 22lei kg. Și tot la market cumperi 300 grame pulpă de cangur și după ce o mănânci ai posibilitatea de a sări peste mese.

Guvernul a discutat discuții despre scăderea TVA la alimente sau reducerea accizei la carburanți, măsuri care până acum au rămas doar vorbe. Numeroși români au fost loviți în paralel cu inflația (care a depășit cifra 10) și cu creșterea dobânzilor. Și gata, guvernul a hotărât să acorde persoanelor vulnerabile 2500 lei la două luni sub formă de vouchere pentru procurarea de alimente. Adică să cumpere de 4 lei pe zi, dar de la 1 iunie, dacă ne aprobă Comisia Europeană. La noi ca la nimeni. Promitem marea cu sarea și așteptăm avizul de la Bruxelles.

Mergeți la Înviere, luați Pască și Lumină. Lumină fără accize și factură dublă. Hristos a Înviat !

Nichita Stanescu cădea în genunci pe pietrele părăsite ale Mănăstirii Putna și striga: “Ma mut in lup/ Sfanta Maica Putna/ tu biserica de piatra/ care ai nascut din mainile doua/ ale lui Stefan cel Mare/ care statea in genunchi si cu ochii la cer….// De durere, de singuratate/ de grija pentru tara… iata-ma , vin la tine/ cu tristetile ciorchine/ cu privirile sublime/ cu vorbirile haine/ si cu oasele mulțime/ ca să mă iubești pe mine/ care una sunt cu tine“

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved