De la piatră la puf

Dan ELIAS

Toate tipurile de informații pe care le primim prin limbaj sunt manipulatorii. Toate. De aceea istoria este mai aproape de literatură, iar discursului politic îi stă mai bine în comedia dellarte. Oricât ai încerca să transmiți un mesaj obiectiv, cuvintele își fac treaba lor, aceea de a transforma realitatea într-o convenție.

Așa se petrec lucrurile într-un limbaj de bună credință. Când chiar dorim să-l influențăm pe interlocutor, alterăm informația în scopul pe care ni-l propunem și maximizăm efectul printr-o repetare obsesivă. Amintiți-vă de „mantre”, „incantații”, „rugăciunile” creștine sau chiar declarațiile de dragoste. Filosofia populară a definit și a exemplificat manipularea; „Când doi oameni îți spun că ești beat, te duci și te culci.” Sigur că lucrurile nu sunt așa de simple și poate de aceea a trebuit inventată și o știință a manipulării. Singura noastră posibilitate de apărare o reprezintă volumul de cunoștințe și valori, dublat de nivelul cultural.

Deja v-am plictisit. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară!

Știrile false au existat dintodeauna. Ele au fost definite ca fiind răul suprem doar în momentul în care „stăpânii lumii” au hotărât că tot ce nu este conform filosofiei lor este „fake news”. Priviți ce se întâmplă în jurul nostru în ultimul timp. Pandemii de „aviară”, „porcină” și „umană” exact în conformitate cu „cerințele davos”. Sigur că nu este o întâmplare. Când îi auzi pe titularii adevărurilor absolute vorbind despre „amprenta de carbon” și posibilitatea de a ne supravechea peste tot, zi și noapte, spui, ori că este o mare oportunitate de manipulare, ori că este o cretinitate. Depinde de nivelul nostru de protecție intelectuală. Apoi, războiul din ucraina. Atâtea minciuni trase la șablon și multiplicate prin mii de guri, că uneori ți se face și rușine de rușinea lor. Nu ai voie să spui decât „invazie ilegală și neprovocată”, altfel ești putinist, așa cum dincolo, trebuie să spui „operațiune specială” ca să nu te împuște. Când tu, conform unui titan al presei americane, ai planificat aruncarea în aer a conductelor ce aprovizionau cu gaz ieftin europa, înainte de declanșarea războiului și difuzezi „informația” că „partizani ucraineni” au efectuat operațiunea cu ce au găsit prin casă, un submarin, un elicopter și alte alea, te faci de râs. Asta nu mai este presă, e balamuc. Poate chiar sfârșitul presei, așa cum o știam. Și oricum; nici o minciună nu devine adevăr prin repetare.

Presa este principalul vehicul de manipulare. Pentru asta este plătită. Presa, nu jurnaliștii. Cu jurnaliștii este mai greu! Nu intru în amănunte, dar povestea are o istorie veche.

Nu m-aș fi aventurat în acest domeniu, dacă nu auzeam cu urechile mele doi „fake news”-iști de geniu. Unul este tănase stamule, penelist din mamă-n fiu (glumesc), care se face de râs cu o detașare demnă de o cauză mai bună. El îl justifică pe manelistul nostru președinte, referitor la avionul cu fundițe și clopoței, când nici-un om cu scaun la cap nu ar putea să o facă. În locul umilinței și al slugărniciei de a-l apăra pe „răsfățel”, mai bine ne povestea despre împerecherea liberalismului cu social-democrația; cine-i mama, cine-i tata și ce limbă va vorbi „pruncul”. Și când mă gândesc că stamule este coferențiar la ASE, mi se rupe sufletul!

Cel de-al doilea este „profesorul!” Pe numele lui de scenă, marius pieleanu. Nu știu dacă este membru psd, dar dragostea lui pentru ciolacu te face să te gândești la tot felul de lucruri! „Ce bine i-ar sta ca președinte!” – spunea el la un moment dat. Iubirea îți poate lua mințile și îl înțeleg. Dar să spui slugarnic și sentențios că simpatizanții unui alt partid sunt români „cu o educație precară” este o mizerie impardonabilă. Dragostea are și ea o limită! Poate ar trebui să-și ia împreună o cameră la un hotel și să se liniștească. Nu dragostea lui pentru ciolacu este problema, ci nesimțirea de a se crede axiologul .. vieții și nerușinarea de a ne ține predici răsuflate și jignitoare.

Dar, după cum vă spuneam, depinde doar de voi să vă lăsați sau nu manipulați de acești neica-nimeni.

P.S. Avionul lui klaus? Expresia cea mai elocventă a manelismului social și politic. Dovada parvenitismului provincial și a prostului gust. (De unde să înțeleagă klaus câtă noblețe aveau ciorapii găuriți ai Regelui Charles!) Apropo! La o „Românie educată” nu ne-ar fi trebuit și un președinte educat!? Parafrazând o replică dintr-un film celebru, l-aș întreba ce-i califică pe el și pe ea să arunce cu banii ca un nabab. Puțin obraz, așa! Să vă ia avionul de la Sibiu, din poartă, ca la nuntă!? Pentru președinție nu există curte de conturi sau control parlamentar? Vom afla vreodată ce mănâncă, cine-i toarnă în pahar, cine-i leagă șireturile sau îi ține paltonul? Dragă clasă politică! E rușinos! Sau nu mai suntem o republică și nu știm noi!?

Stând pe fotoliile din living-ul aeronavei, îi spunea probabil nevestei; „Vezi dragă? După ce mi-am rupt curul pe piatra tare și rece a Mesei Tăcerii”, iată în ce puf îl țin acum!”

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved