Toți proprietarii de apartamente au intrat în panica debranșărilor de la rețeaua de distribuție a gazelor întrucât Distrigaz Sud invocând prevederile articolului 142 din Ordinul 2 din 18 ianuarie 2023 impune instalarea unor detectoare de gaze la scările de bloc fără aerisire.
Unii administratori de asociații susțin că practica este abuzivă, alții execută indicațiile. O firmă de prestări servicii încheie un contract cu asociația de proprietri pentru montarea detectoarelor de gaz cu sau fără comision. În același timp, se încearcă prin diverse metode să lămurească proprietarii că dacă nu sunt de acord să monteze detectoare vor avea pe conștiință toți locatarii care vor rămâne fără gaz pe termen nelimitat. Oamenii mai slabi cedează.
Este interesant că timp de 22 de ani nu s-a impus acest lucru. În schimb, aberația pornește de la faptul că nu asociația are contract cu Distrigaz, ci proprietarul apartamentului. La asociație se plătește doar factura. Mulți nu plătesc factura la asociație, dar acum li se impune acest lucru. De ce din doi în doi ani nu facem verificarea tehnică, tot prin asciație? Și de ce eu, la fiecare zece ani, trebuie să plătesc 900 de lei pentru verificarea instalației din apartament și montarea unui detector cu electrovalvă ? În schimb, țevile care trec pe sub scări nu sunt verificate de nimeni timp de 22 de ani și nu au avut detector până acum? Nu se știe că la un cutremur major scările se prăbușesc primele și atunci vă luați țevile acasă? De ce eu am detector de gaze, alături de alți trei locatari, iar alți 16 ignoră această obligație? Asta ne trebuie, detector la scară ? Dacă explodează un apartament distruge și detectorul de la scară. De ce, în primul rând, nu obligați, conform legii, mai întâi să-și pună toți detector în apartament și după aceea, cu drag, punem și la scară. Logic, nu?
Încă nu v-ați lămurit că cele mai multe accidente cu explozii puternice au loc în apartamente și nu pe scări? După tragedia de la „Colectiv” a apărut Ordinul ANRE Nr. 179/2015 pentru aprobarea procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale care prevede că detectoarele de gaz sunt obligatorii în orice locuință cu aparate pe gaz. Refuzul de a instala detectoarele poate lăsa cetățenii fără gaze dar și cu amendă cuprinsă între 2000 și 4000 de lei. De ce nu verificați, tot prin asociație, sau căutați în evidențe pe cei care au detectoare că v-au trimis dovada instalării așa cum ați cerut. Deci, restul de la care nu aveți dovada sunt pasibili de amendă sau întreruperea gazului. Respectați, mai întâi legea, nu prin afișare la bloc de amenințări cu întrerupera gazului și întrerupeți mai întâi gazul celor care de 22 de ani nu au detectoare. Nu băgați în aceeași oală tot blocul! Degeaba instalați la bloc detector dacă Ghiță și Costică de la etajul doi nu au detectoare în apartament. Așa e normal !
Totuși, există o sugestie pentru cei care nu au detectoare în apartament: să scoată aragazul și centrala pe hol fiindcă sunt protejati cu 1750 de lei (proștii au plătit câte 900 lei). Voi plăti cu drag și 1750 de lei, atunci când toți vor avea detectoare în apartament. Nu e normal să nu vă intereseze dacă explodează un apartament. Ce dacă bubuie un apartament, avem detector la scară. Tăiați gazul și să vedem ce spune instanța! Dacă nu avem dreptate, mergem la detectorul de minciuni.
P.S. Și, pentru final, o întrebare șugubeață și nu prea: Dacă instalația de gaze de pe scară este proprietatea noastră, o putem vinde? Sau, eventual, s-o închiriem la District Gaz, că tot se plimbă gazul vostru pe conducta noastră!
Gheorghe Marinel