De la Arcul de Triumf în Dubai

Am Așteptat cu emoție să văd parada organizată la București cu prilejul zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. La ora 11, când a început parada, Vodafone încă ne ținea în ceață, emisia fiind întreruptă de la ora 8 din motive de… avarie în județul Ialomița. Asta pentru că nu mai era viscol și pentru că ne-a mărit tariful la abonament. Am fost anunțați de un robot inteligent că emisia se reia în jurul orei 14. Așa că a trebuit să-l văd supărat și pe domnul Iohannis pe internet, mai mic, dar l-am văzut.

Ca de obicei, Imnul Național ne deșteaptă cu mâna președintelui pe inimă ca apoi să treacă în fugă Garda de Onoare cu un „Bună Ziua” fără un zâmbet și gata, trebuie să mângâie o panglică a coroanei adusă de doi soldați și depusă la poalele Arcului de Triumf. Coroană mângâiată cu o mână fără mănușă, cealaltă fiind ocupată pentru momentul de reculegere. Așezat între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, a urmărit parada fără să scoată un cuvânt. 2400 de soldați români la care s-au adăugat și alții din 7 țări membre NATO au defilat împreună cu tehnica militară modernă achiziționată cu bani grei, trecând învingătoare pe sub Arcul de Triumf. Academicianul Dinu C. Giurescu spunea că pe sub Arcul de Triumf trec trupele când se întorc învingătoare dintr-un război. Asta e la noi: De e pace de-i război, noi ne triumfăm pe… sub arc. Nu am înțeles de ce președintele nu și-a luat și soția la paradă, probabil a rămas acasă să împartă pachete cu mâncare oamenilor săraci, crezând că urma exemplul soției președintelui din Ecuador care face mereu de Ziua Națională un astfel de gest. Parada a fost ireproșabilă, ostașii și-au făcut pe deplin datoria. Peste 100 de mii de oameni au stat aliniați și au așteptat ca președintele, în final, să… se scalde în mulțime. Aiurea! Și-a pus o pălărie în cap ca a celor cu care cântă Viorica de la Clejani, a dat mâna cu Ciucă, Ciolacu și Ministrul Apărării și a tăiat-o la Cotroceni să se schimbe.

La ora 14 avea loc o ceremonie. În costum negru s-a așezat la pupitru să citească foile așezate ulterior. Ca de obicei, gesticula fără niciun rost, apoi când făcea o pauză cu cititul silabisit și apăsat își învârtea verigheta să nu… ruginească de emoție. A pus un accent permanent pe cuvintele rostite despre unirea tuturor românilor pentru propășirea României, el care participă mai mult la unirea altora prin vizite permanente, el care timp de 9 ani a dezbinat poporul român. El care nu avea pe buze decât „Ciuma roșie” și să dispară Pe..See.. De. El, care în 9 ani de mandat nu a apărut o dată la un post de televiziune, care nu a mers niciodată într-un sat sau comună. Își plimbă soția pentru a-și etala luxul. Cu ce tupeu mergi în Zanzibar, primă doamnă, unde copiii merg desculți la școală, unde venitul unui om de rând este de 150 de dolari lunar și tu apari în fața lor cu geantă de 10.000 de euro, curea de 800 euro și pantofi de 2000 de euro? Sfidare, tupeu și aroganță!

Și acum, mergem în Dubai la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice! După ce a rezolvat problemele climei din țara noastră (pârtiile de schi sunt funcționabile că a dat Dumnezeu zăpadă), acum rezolvă problemele climatice mondiale. Și, bineînțeles că a luat-o și pe doamna Carmen, care iar chiulește de la catedră. Credeți că va spune ce a făcut în Dubai după ce a ținut un speech de 3 minute? Așa cum a tăcut după Africa, așa va tace și acum. Oricum, televiziunile au fost puse la punct, nu mai transmit nimic din Dubai, așa cum au făcut cu vizita de panaramă din Africa. Mai are de stat pe fotoliul de la Cotroceni încă un an și mai are multe țări de vizitat. Asta și-au dorit românii, pe unul care vrea, care poate, care tace și face, el competentul, profesorul, neamțul, seriosul, calmul, muncitorul, el care ne spunea la sfârștul primului mandat că o mare realizare a fost blocarea „capturării României de către PSD” punând bazele „României normale” iar în al doilea mandat va construi „România normală” alături de PNL. Și a construit-o cu vizite turistice și deblocarea PSD de la capturarea României. A adus PSD-ul la guvernare, alături de PNL, că alfel se alegea praful. Ha, ha, ha ! Am citat din competența sa. Ghinion. Televiziunile ca în ficare an au inventat fel și fel de așa zise spectacole Kitsch, într-o Românie educată, dar… eșuată. La Antena 3, Marcel Pavel pe post de Ștefan cel Mare cânta „Of, ce dor, ce chin și jale pe la casa dumitale”! Care casă din cele șapte?

Și pentru că a vorbit Iohannis de unire ni s-a amintit că opoziția nu a fost invitată la Cotroceni. La România Tv, până nu a trebuit să ne dea câteva imagini de la o înmormântere și să ne spună că un copil de 12 ani a căzut de la etajul 5 nu s-au lăsat. Fostul ministru de interne, Traian Igaș, ca în fiecare an la Pecica în județul Arad, ne-a uns ecranele televizoarelor cu untură să aibă ce linge și amărâții. Aceleași stacane de țuică și vin în mâinile abonaților permanenți, aceleași ligheane cu jumări, același batal jumulit de carne cu coastele lăsate în proțap, aceleași ceaune cu mămăligă și aceleși melodii râgâite: „Noi suntem români, noi suntem români!”. Apoi ni-s-au prezentat zeci de târguri. Toată România a fost scăldată în fasole cu cârnați și ciolan să putem și noi să ne dăm aere. Șunci, hălci întregi de carne, cârnați, tobă, afumături, șorici, coaste împletite. Ciolanul, dominantul fasoliadei, ciolanul după care tânjesc mulți, știm noi cine, cei cu comisioane de la asfaltări, borduri și piste pentru biciclete.

S-a spart postul! Dar, vine Crăciunul, apoi Anul Nou și Iohannis trântește un mesaj de începem să ne rugăm să nu crească prețurile, să fie liniște și pace.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved