Alexandru Arșinel are peste 60 de ani de activitate în lumea teatrului românesc și până de curând ocupa funcția de consilier artistic al Teatrului Constantin Tănase din București. Asta pentru că primarul capitalei, Nicușor Dan a refuzat prelungirea contractului de muncă al artistului. Umilirea marelui actor pare similară cu povestea de mai jos.
Pe Ion Neacșu l-am cunoscut și remarcat încă din anii 1972, când își purta pașii în Tipografia din Slobozia între zețărie, linotip, legătorie, stereotipie și plane și, după ce expira aburul plumbului din literele lui Guttenberg, alerga repede pe dig sau la stadion pentru a se descătușa, astfel că în scurt timp să performeze cu sportivii lui pe plan local, județean, național și internațional: devenise profesor și antrenor de renume în atletism.
L-am reîntâlnit recent, „ pus pe fugă”. Adică:
– Hai, repede domnule Marinel. Întreabă-mă scurt că mă așteaptă stadionul
– Păi, ce mai faci?
– Păi, nu știi că între junioratul de la Dinamo și Steaua, când în cătănie am obținut titlul național la 600 de metri, asta a făcut ca odată ce am fost lăsat pe pista de la vatră, m-am dedicat total atletismului?
– Știu asta – îi răspund -, am mai scris despre succesele tale, obținute de Corina Gârbea și Tudorița Chidu, ambele maestre emerite ale sportului, prin meritul tău, Meritul Sportiv cu care ai fost decorat de președintele țării, merit care s-a transformat în Antrenor Emerit. Ai fost la Sevilla și Tokio, ești Cetățean de Onoare al Sloboziei, numit „Personalitate a județului Ialomița”,posesor al plachetei „10 pentru Ialomița”, ești nominalizat în „Cartea de Aur” a atletismului românesc, ai instruit și antrenat zeci de generații de copii, ai adus zeci și zeci de medalii, ai urcat zeci de ialomițeni pe cele mai înalte podiumuri. Ești cunoscut ca unul din cei mai buni antrenori ai atletismului românesc și acum, când mintea și experiența de pedagog și antrenor încă pot fi puse în valoare, se pune întrebarea: De ce? De ce Mircea Lucescu încă poate antrena și Ion Neacșu nu?
– Comparația nu poate avea loc, dar problema se pune că e vorba de cam aceeași vârste, pentru că, la fel ca la Arșinel, cei care au pixul în mână au decis. Antrenorul Ion Neacșu poate antrena, dar îl încadrăm pe post de îngrijitor.
Da, conform fișei postului, ar trebui să îngrijească pista de atletism, să taie iarba și buruienile din rădăcina birocrației și a umilinței produse adevăratelor valori. Ion Neacșu își face în continuare meseria și atunci când va mai scoate un campion, cum ar suna vocea crainicului când va anunța că acesta a fost antrenat de îngrijitorul Ion Neacșu? Cu toată umilința, va bate iar recorduri, primind aplauze la timpul prezent cu efecte speciale. Energia îi este constantă: unitate, crez și faptă. În rest, ignoră situația creată !
Gheorghe Marinel