* Tănăsescu vrea eficientizare, nu un loc călduț * Ionel Gheorgișor, fostul șef al Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Ialomița, este noul director al Cancelariei prefectului * . Acesta este în prezent pensionar și a acceptat să-l „ajute” pe noul prefect pentru o perioadă de trei luni * De frica Covidului, Tonița Manea a plecat în… deplasare * Gheorghe Babagianu nu se ascunde… după tufișuri: Dacă mâine guvernul pică, în secunda doi trebuie să plecăm necondiționat
Joi, 4 martie, în sistem videoconferință, fără ca presa să fie invitată, a avut loc ședința de învestire a prefectului Mihai Tănăsescu și a celor doi subprefecți, Tonița Manea și Gheorghe Babagianu. Evenimentul a avut loc fără participarea jurnaliștilor pe motiv de respectare a măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19. Deși evenimentul s-ar fi putut organiza într-o sală mai mare unde să poată fi respectată distanțarea, reprezentanții Instituției Prefectului Județului Ialomița au ales să închidă ușa presei și să-i îngrădească accesul.
La insistențele câtorva jurnaliști, prefectul Mihai Tănăsescu a organizat a doua zi o conferință de presă unde a transmis că dorește o bună colaborare cu reprezentanții mass-media, dar mai ales transparență. Putem spune că s-a pornit cu stângul în ceea ce privește transparența, în condițiile în care, chiar dacă am admite că ar fi real motivul invocat de prefect, evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a USR Ialomița cu ajutorul lui Octavian Săvoiu (reprezentant Plus Ialomița) și nu pe pagina Instituției Prefectului Județului Ialomița.
Întrebat fiind de ce așa, Mihai Tănăsescu a ridicat neputincios din umeri, precizând că nu a avut acces la datele de logare la această pagină. Noi nu îl credem, dar mai contează ce credem noi!?
Cine este Mihai Tănăsescu
Prefectul Mihai Tănăsescu a absolvit Facultatea la „Spiru Haret” și un Master la SNSPA în Relații Internaționale și Integrare Europeană și a activat timp de 10 ani în mediul privat, unde a manageriat diverse activități, de la exploatarea forestieră până la prelucrarea lemnului, și a coordonat echipe formate din 30 până la 90 de oameni.
Acesta susține că a intrat în politică din dorința de a face o schimbare și pentru asta a ales USR. Despre numirea sa în funcția de prefect susține că nu a intrat pe ușa din dos, cu pile și relații, fiind doar o numire politică.
„Biroul Național al USR mi-a încredințat această funcție, eu am acceptat-o și sper să o duc cu succes la final. M-am înscris în politică în urmă cu trei ani. Am ales USR tocmai din dorința de a face o schimbare. Nu m-am așteptat niciodată că în USR vor exista la nivel județean, în 2017, doar cinci persoane. Mă așteptam să fie la fel ca în PNL sau PSD, o structură organizată, cu foarte mulți oameni, iar fiecare știe ce are de făcut. M-am trezit cu cinci persoane, iar cei din conducerea centrală mi-au propus să mă ocup de extindere organizației. Au văzut că am performat (…) Presupun că au avut încredere în competențele mele, în entuziasmul meu”, a explicat prefectul Tănăsescu.
Tănăsescu vrea eficientizare, nu un loc călduț
„Eu îmi doresc ca Instituția Prefectului să fie mult mai transparentă. Depunerea jurământului a reprezentat pentru mine un moment emoționant, care m-a responsabilizat pentru a eficientiza activitatea instituției și de a o face mult mai vizibilă. Obiectivul meu principal va fi, evident, aplicarea la nivel local a politicilor guvernamentale. Mă preocupă și o mai bună colaborare cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate și ai administrației publice locale pentru a se respecta legalitatea actelor administrative. Numirea mea în funcția de prefect al județului Ialomița sper să reprezinte o oportunitate pentru tânăra generație de a se implica în politică și în administrația publică locală și de a încerca să schimbe modul în care instituțiile publice sunt conduse”, a declarat noul prefect județului Ialomița.
Acesta a mai spus că nu a acceptat funcția pentru a-și asigura „un loc călduț” și că „în afară de voce, talent și…partid” îl recomandă faptul că este „un om onest, care își dorește să schimbe activitatea Prefecturii și a instituțiilor deconcentrate”.
„Nu am venit în Prefectură pentru un loc călduț, pentru importanța funcției sau influența pe care o pot avea. În timp veți observa că am venit strict pentru eficientizare și pentru a crea un mediu propice dezvoltării mediului privat, de unde vin și eu, și unde am activat timp de 10 ani”, a mai spus Mihai Tănăsescu.
Pentru toate acestea, prefectul a precizat că va avea nevoie de o perioadă de timp, astfel încât să-și poată creiona o imagine de ansamblu asupra problemelor existente și a identifica cele mai bune soluții.
Să mai notăm că Ionel Gheorgișor, fostul șef al Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Ialomița, este noul director al Cancelariei prefectului. Acesta este în prezent pensionar și a acceptat să-l „ajute” pe noul prefect pentru o perioadă de trei luni.
Gheorghe Babagianu nu se ascunde… după tufișuri: Dacă mâine guvernul pică, în secunda doi trebuie să plecăm necondiționat
Odată cu învestirea prefectului a avut loc depunerea jurământului și de către cei doi subprefecți, respectiv Gheorghe Babagianu și Tonița Manea. Cea de pe urmă, probabil de frica… Covidului, nu a participat la conferința de presă de a doua zi, fiind plecată în deplasare.
La conferința de presă, Babagianu a declarat că modalitatea în care a fost propus de către partid pentru ocuparea acestei funcții a fost una corectă și transparantă, reușind să obțină 19 voturi din 21. Acesta a mai spus că numirea prefecților și subprefecților pe criterii politice este mult mai corectă, fiind evitată folosirea de tertipuri, deși erau numiți tot politic.
„Am fost votat în lipsă, eu fiind plecat în concediu. Dacă eram prezent, cred că luam 21 de voturi. Hotărârea a fost transmisă la Centru, iar domnul prim ministru a ținut cont de decizia BPJ și a spus că persoanele votate au prioritate la ocuparea acestor funcții (…) Unele persoane s-au dus cu alte propuneri. Doamna Tonița Manea cred că a obținut 21 de voturi (…) Din punctul meu de vedere, numirea politică este mult mai corectă, nu cum era până acum. Dacă mâine Guvernul PNL-USR-UDMR pică, în secunda doi trebuie să plecăm necondiționat. Nu ca până acum, cu mutări, cu numiri de inspector guvernamental. Toți prefecții de până acum au fost numiți politic. Se apela la tot felul de tertipuri pentru a rămâne în Prefectură. Am venit cu toții, plecăm cu toții”, a conchis subprefectul Gheorghe Babagianu.
Subscriem. Are dreptate domnul subprefect. Așa se întâmpla în perioada interbelică în România, când nimeni nu se ascundea… după tufișuri. Ba dimpotrivă, după ce avea loc schimbarea se lăsa cu îmbrățișări și pupături.