Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a vizitat Complexul Hotelier „Ialomița” din stațiunea balneoclimaterică Amara pentru a anunța reluarea activităților de tratament balnear în hotelurile și bazele de tratament care aparțin T.B.R.C.M SA (Societății Comerciale de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă).
Acesta a anunțat că sejurul unui bilet de tratament este de 16 zile, cu serii de intrare periodică. Plaja de intrare în bazele de tratament a fost mărită la 7 zile, față de 3-4 zile pe fiecare serie câte erau până acum.
„Avem o solicitare fermă din partea pensionarilor privind acordarea biletelor de tratament. Ministerul Muncii, prin Casa de Pensii, prin societatea pe care o deține, respectiv T.B.R.C.M SA, care are un număr de 13 unități hoteliere pe întreg cuprinsul țării, printre care și Hotelul Ialomița din stațiunea Amara, a venit în întâmpinarea doleanțelor pensionarilor, iar astăzi (n.red.: 24 iunie) mă aflu aici pentru a inuagura acordarea acestor bilete de tratament, care reprezintă o măsură de protecție socială din partea statului, acordată pensionarilor și asiguraților (…) Am înțeles că o parte dintre pensionari sunt deja cazați, seriile de intrare s-au dilatat oarecum, în sensul că avem mai multe zile de intrare pe fiecare serie, tocmai pentru a putea fi respectate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu coronavirus (…) Comandamentul Național pentru Situații de Urgență a luat decizia ca activitatea în cele 13 unități hoteliere pe care le deținem să fie reluată astăzi, iar noi inaugurăm acordarea acestor bilete de tratament”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice la întâlnirea cu presa.
Hotelul Ialomița, pregătit să-și primească în condiții optime pe pensionarii
Liviu Ionescu, managerul Hotelului Ialomița, a făcut câteva precizări referitoare la reluarea activității în baza de tratament, susținând totodată că numărul de bilete a fost înjumătățit, astfel că pentru stațiunea Amara au fost alocate 240 de bilete de tratament.
„S-a pornit în luna februarie a acestui an cu un contract de 480 de bilete la Amara. A urmat pandemia, iar acest contract a fost suspendat. Începând cu data de 24 iunie a fost reluat printr-un act adițional, dar la dimensiuni înjumătățile. La ora aceasta sunt 240 de bilete de tratament, ceea ce înseamnă o medie de intrare pe bilete de 30-40 de persoane pe zi, tocmai pentru a putea dilua fluxul, astfel încât să fie respectate toate circuitele și măsurile de protecție (…) Chiar dacă suntem același număr de oameni și chiar dacă lucrăm la jumătate din capacitatea hotelieră, timpul de lucru s-a mărit. În baza de tratament, de exemplu, beneficiarul poate efectua tratament de la 8,30 până la 19,00. Am eliminat timpii de așteptare din sala de așteptare. Cazarea în camere se face individual, cu excepția familiei soț-soție, iar masa se face în sistem room-service”, a explicat managerul Complexului Hotelier.
Daniel Baciu, convins că problemele financiare create centrelor suport COVID vor fi rezolvate rapid
Hotelul „Ialomița” a fost unul din centrele desemnate suport COVID în județul nostru, găzduind persoanele carantinate și cele care nu au respectat măsura izolării impuse la domiciliu, până la sfârșitul lunii mai, dar s-a închis tocmai pentru a răspunde acestor doleanțe venite din partea pensionarilor. De asemenea, acesta a mai subliniat faptul că se confruntă cu probleme de ordin financiar, sumele cheltuite cu cazarea și masa celor cazați aici fiind foarte greu de recuperat.
„La data de 30 mai am aplicat toate procedurile de dezinfecție, deratizare, creare de circuite, control al DSP și ne-am reluat activitatea hotelieră (…) Noi nu am avut în această locație persoane infectate cu COVID-19. Au fost doar persoane aduse în carantină și izolare. Acum există o divergență pe plan economic între noi, UAT Amara și DSP Ialomița. Circuitul financiar la carantină este următorul: decontarea se face pe filiera Ministerul Sănătății-DSP-UAT Amara-agent economic. Apărând în ecuație izolații care nu au respectat măsura impusă la domiciliu și care nu au avut o situație clară de la început, aspectul financiar a devenit o ambiguitate, pentru că aceștia trebuie să-și suporte cheltuielile carantinei și nu se specifică nicăieri cine trebuie să recupereze banii. În orice caz, nu eu, agent economic, pentru că eu i-am tratat pe toți la fel (…) Deconturile pe care noi le-am întocmit pe filiera expusă anterior sunt în acest moment blocate. Cine plătește pentru aceștia? În cazul meu sunt 22 de persoane cu costuri totale de aproximativ o sută de mii de lei. La Hotel Parc situația este diferită, numărul de persoane fiind mai mare (…) Până la data de 2 Aprilie, raportul contractual a fost cu DSP Ialomița, de la 2 Aprilie până la 30 Mai a fost cu UAT Amara. Eu cu ei trebuie să port dialogul pentru a recupera banii. Din păcate, Primaria Amara a fost introdusă atipic în această situație pentru că doar plimbă niște bani care nu au ajuns de la Ministerul Sănătății către DSP și apoi în contul UAT Amara. Situația aceasta nu este doar la Amara, în toată țara fiind acest blocaj”, a mai spus Liviu Ionescu.
Daniel Baciu s-a arătat optimist și convins că problema se va rezolva rapid, iar banii se vor recupera mai ales că serviciile au fost prestate.
Cu ocazia acestei vizite, președintele CNPP a efectuat și un control în unitatea hotelieră pentru a vedea dacă este pregătită să primească pensionarii la tratament.
„Menirea acestei unități hoteliere este aceea de a caza pensionarii și a le acorda tratamentul balnear. Oamenii sunt suferinzi și este nevoie de aceste proceduri. Trebuie respectate toate măsurile de prevenție, iar noi trebuie să fim responsabili, de aceea am venit în sprijinul pensionarilor și am reluat această activitate. În același timp, trebuie ținut cont și de contextul în care ne aflăm și trebuie să respectăm toate măsurile impuse penru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus”, a mai spus președintele Baciu.
Reprezentanții Complexului Hotelier au luat toate măsurile de prevenție asigurând nu doar circuite separate pentru pensionarii cazați aici marcate prin stickere și săgeți, ci li se ia temperatura la intrarea în hotel, se face triaj la cabinetul medical (se ia din nou temperatura, tensiunea, se stabilește tratamentul care trebuie urmat), se fac programări pentru baza de tratament, li se asigură protecție pentru încălțăminte, între timp se face dezinfecția în camere.
La final, Liviu Ionescu a mai spus că niciunul dintre cei 90 de angajați pe care îi are și pe care i-a menținut în toată această perioadă nu a fost infectat cu coronavirus.
Președintele CNPP a plecat de la Amara la Casa Județeană de Pensii Ialomița, însoțit fiind de subprefectul Tudorița Ionescu, pentru a vedea care este situația acolo și cu ce probleme se confruntă instituția.
Petronela MOROIANU