D’ale Carnavalului la Gura Ialomiței

Nicu Biserică, ales primar cu majoritate confortabilă de voturi, contestat în instanță de un … flotant

După aproape două luni de la alegerile locale parțiale, comuna Gura Ialomiței nu are încă primar. Deși validat de Judecătoria Fetești, mandatul lui Nicu Biserică, ales cu 795 de voturi, a fost contestat în instanță de Spânu Lucian, unul dintre contracandidații săi în cursa electorală. Nemulțumit de cei care judecau speța, reclamantul a cerut recuzarea judecătorilor, instanța urmând să se pronunțe asupra acestui aspect.

Primăria este acum condusă de un viceprimar care a preluat atribuțiile de primar în luna martie a acestui an, dar care a fost la un pas de a fi înlocuit cu un alt ales, într-o ședință fără cvorum. Mai exact, în ședința Consiliului local Gura Ialomiței din data de 9 august, 5 dintre cei 10 consilieri locali prezenți au reușit să impună un nou viceprimar care să preia atribuțiile de primar, în persoana lui Alexandru Florea, consilier local ales pe listele Partidului Ialomițenilor. Așa cum am precizat, hotărârea nu a fost luată în cvorum, așa cum prevede Codul Administrativ, nu a fost semnată de secretarul comunei, iar Instituția Prefectului Județului Ialomița a întors-o în Consiliul local pentru a se intra în legalitate.

Despre toate aceste aspecte, Nicu Biserică ne-a vorbit într-un interviu în care a explicat pe larg ce a generat această situație, dar și ce așteptări are.

 • Vă aflați într-o situație ușor atipică aș putea spune, deși au mai fost câștigători în alegeri, ulterior fiind contestați în instanță. Știu că și în cazul dumneavoastră Judecătoria Fetești a validat mandatul de primar, astfel că vă puteați prelua atribuțiile. Ce s-a întâmplat după aceea?

 • La jumătatea lunii iulie, Judecătoria Fetești a fost cea care într-adevăr mi-a validat mandatul de primar, doar că lucrurile nu puteau fi atât de simple câtă vreme există oameni care se opun ca lucrurile să meargă în direcția pe care și-o dorește comunitatea. Decizia instanței a fost contestată și iată că, după aproape două luni, nu-mi pot exercita atribuțiile de primar al comunei Gura Ialomiței, ales de cetățeni cu un număr foarte mare de voturi.

 • Cine a contestat și de ce?

 • Contestatarul este Spânu Lucian și totul a pornit din momentul în care nu i s-a acceptat dosarul de candidatură de către Biroul Electoral Județean. Având legături cu comunitatea Gura Ialomiței, acesta și-a făcut viză de flotant în localitate înainte de depunerea candidaturilor. Legea spune că trebuie să ai domiciliul în localitatea în care candidezi, nu este de-ajuns să ai o viză de flotant și pe acest motiv i-a fost respinsă candidatura. Nu este vina mea, dar de aici a pornit întreaga poveste.

 • Acum încearcă să se răzbune pentru acest lucru sau despre ce este vorba mai exact?

 • Practic, da, cred că se răzbună, fără să se gândească la faptul că blochează o întreagă comunitate, nu doar pe mine. Mai mult decât atât, a cerut și recuzarea judecătorului doar pentru a se prelungi această situație. Nu este normal să îți bați joc de o întreagă comunitate. Bine, a făcut contestație, dar acum apelează la diferite tertipuri pentru a tergiversa și a prelungi pe cât de mult posibil această situație în speranța, cred eu, organizării de noi alegeri. Acest Spânu Lucian se bazează pe ideea că după 60 de zile de la nevalidarea primarului se vor organiza din nou alegeri. Mă îndoiesc că se va întâmpla acest lucru, dar chiar și așa, numărul mare de voturi obținut și reacțiile oamenilor îmi dau încredere că, indiferent de situație, tot eu voi câștiga. Și nu o spun eu! Vorbiți cu oamenii din comună să vedeți ce vă spun, să vedeți reacțiile lor!

 • Vă judecați în apel. Când este următorul termen?

 • Dosarul se află la Tribunalul Ialomița, termenul de judecare fiind 26 august. Ultimul termen a fost în urmă cu două săptămâni, dar, ținând cont că este și vacanță judecătorească, probabil că se va amâna pentru un alt termen.

 • Știu că mergeți la ședințele de Consiliu local unde vine și acest Spânu Lucian. Ce vă spune când vă întâlniți?

 • Senin, ca și cum ar fi vorba de ceva mărunt, spune că vrea o nouă rundă de alegeri și că această situație o să mai dureze.

 • Cine conduce Primăria în acest moment?

 • În luna martie a acestui an, Nicolae Mitu a fost ales viceprimar și tot el a preluat și atribuțiile de primar. Trebuie să știți că există o situație neplăcută și în ceea ce privește alegerea viceprimarului. În speță, la penultima ședință a Consiliului Local Gura Ialomiței, cinci dintre cei zece consilieri prezenți l-au impus pe Alexandru Florea viceprimar, căruia îi vor fi delegate atribuțiile de primar. Nu au avut majoritate pentru alegerea acestuia, dar consilierii locali care l-au votat nu au vrut să țină cont de acest aspect, nu au respectat prevederile Codului Administrativ, deși li s-a comunicat că desemarea viceprimarului se face cu majoritate simplă, adică aveau nevoie de 6 voturi, nu de 5, ca să-l aleagă pe Florea.

 • Ce a spus Prefectura în această situație?

 • S-a primit un răspuns în care se spune că hotărârea nu respectă prevederile legale, motiv pentru care trebuie anulată de Consiliul local și reluat subiectul. Nu cred că se va întâmpla asta, singura cale ar fi ca Prefectura să atace hotărârea în contencios administrativ.

 • Ce spun sătenii, cei care v-au ales cu majoritate de voturi?

 • Nu numai cei care m-au ales, chiar și cei care nu au pus ștampila pe buletinul meu de vot sunt nemulțumiți, pentru că nu au un primar în funcție care să le rezolve problemele, deloc puține. Oamenii și-au dorit ca localitatea să se dezvolte, să avem proiecte care să contribuie la îmbunătățirea vieții lor, iar acum s-au trezit cu o situație nemaiîntâlnită pentru ei. Sunt revoltați din cauza blocajului administrativ și vor să se adreseze prefectului de Ialomița pentru soluționarea situației.

 • Am văzut că au apărut și atacuri publice la adresa dumneavoastră din partea acestui Spânu Lucian. Spune că sunteți comunist, penal. Cum comentați aceste acuzații?

 • Ce-aș putea să comentez? Comunist nu sunt pentru că în vremea aceea nu aveam cum să fiu membru al Partidului Comunist, eram doar un copil. În ceea ce privește faptul că aș fi penal, aș vrea să și demonstreze acest aspect. Se leagă de o sesizare făcută la Agenția Națională de Integritate de către un consilier local PNL care vizează faptul că atunci când am fost ales viceprimar am lucrat și în altă parte, fiind astfel incompatibil cu funcția. Ce nu se înțelege este că eu mi-am depus demisia în termen, doar că s-a operat cu întârziere în REVISAL. Nu este vina mea. Pe demisie este data de înregistrare și se poate vedea că este depusă anterior alegerii mele în funcție. Nici nu știam că nu s-a transmis în REVISAL, nu aveam cum să intervin în procedură, pentru că nu m-am ocupat eu de acest lucru. Eu doar mi-am înaintat demisia.

 • O să faceți ceva în privința acestor atacuri? Adică, o să acționați în instanță pe cel ce vă acuză?

 • După ce se va termina această poveste cu contestația, bineînțeles că îl voi da în judecată, pentru că trebuie să știți că eu sunt pașnic, încerc să mă țin departe de scandaluri, nu am făcut niciodată o plângere împotriva cuiva, dar nu se poate să asistăm nepăsători la astfel de atacuri.

 • Ce așteptări aveți?

 • Aștept ca instanța să decidă corect, ca hotărârea să fie benefică, mai ales oamenilor, și să se deblocheze această situație.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved