DADP

Urmările codului roșu la Slobozia:

Roșca și Mocioniu își spală rufele în piața publică 

Codul roșu de viscol și vânt puternic s-a lăsat cu demiteri în administrația locală din Slobozia. Primarul Adrian Mocioniu l-a demis pe Valeriu Roșca, șeful Direcției de Administrare a Domeniului Public Slobozia, pe motiv că nu a acționat după ce s-a ieșit de sub cod roșu și portocaliu de viscol și vânt puternic. Mai mult decât atât, Mocioniu susține că Roșca i-ar fi oferit informații eronate, „neconforme” cu realitatea. Joaca „de-a șoarecele și pisica” pe străzile municipiului Slobozia l-a costat scump pe Vali Roșca, care se apără și spune că-și vrea înapoi funcția. Fostul director se apără și spune că nu are ce să-și reproșeze și chiar își acordă o notă bună la examenului de deszăpezire. 

Uns prin concurs, demis prin condeiul primarului

Nemulțumit de cum s-a acționat după ce a trecut urgia albă abătută asupra noastră, primarul Adrian Mocioniu a organizat o conferință de presă în care a anunțat că l-a demis pe șeful DADP Slobozia, Valeriu Roșca, pentru modul cum a gestionat această deszăpezire. „În ședința Comdandamentului pentru Situații de Urgență Slobozia mi-au fost furnizate date care nu au fost conforme cu realitatea, principala problemă a fost că nu s-a acționat cu material antiderapant deși în Comandament s-a raportat că s-a ieșit pe străzi încă de la ora 4 dimineața. La verificarea pe care am făcut-o în teren, personal, am constatat că nu se vedea nici un fel de implicare. Nici măcar personalul care ne-a fost raportat că participă la acțiune nu era prezent. Astăzi (n.red.: 7 februarie) am emis dispoziția prin care am încetat contractul de management al directorului Roșca”, a anunțat primarul Mocioniu.

În același context, edilul urbei i-a recunoscut activitatea și efortul pe care Roșca l-a depus în toată perioada cât a ocupat poziția de șef la DADP, dar nu a recunoscut și că a avut mai multe tentative de demitere a acestuia, motivele explicate de Roșca fiind strict politice, mai exact refuzul său de a i se alătura lui Mocioniu la Pro România.

În ceea ce privește acțiunea de deszăpezire, Mocioniu susține că fostul șef al DADP Slobozia a avut totul pus la dispoziție, chiar și finanțare, încă din anul 2019, pentru a-și asigura stocuri permanente de sare, clorură de calciu și nisip.

„A avut 150 de tone de sare, 10 tone de nisip și 27 de tone de cloruă de calciu. De asemenea, toate solicitările lui în ceea ce privesc utilajele care să fie disponibile în activitatea de deszăpezire au fost achiziționate așa cum ne-a cerut prin referat, gen motocurățător de zăpadă, tractoare, etc. În programul pe care l-am făcut erau implicate 139 de persoane dintre care 35 la întreținere și reparații străzi, 73 pentru secția spații verzi, 19 pe secția mecanizare și alte 18 persoane care să participe la gestionarea informațiilor. Desfășurarea de forțe trebuia să fie impresionantă și punctuală. Din păcate nici în acest moment nu sunt mulțumit de cum s-a acționat după 24 de ore după ce am ieșit din cod roșu”, a explicat primarul la acel moment.

Când s-a pus problema de sabotaj a lui Roșca la adresa sa, Mocioniu și-a plecat capul și a pus ochii în pământ, semn că și lui i-a trecut prin minte acest aspect, pe care însă nu a vrut să-l recunoască.

În acest moment, Valentin Dumitru, directorul adjunct al Serviciului, răspunde de activitatea DADP, aceasta urmând să intre sub coordonarea administratorului public Gheorghe Puia.

Valeriu Roșca: „Am fost <<concediat>> din cauza vânturilor care bat prin politica locală”

Într-o postare pe pagina sa de facebook, ex-directorul DADP se apără și susține că a fost demis abuziv, aceasta fiind a treia tentativă a edilului de concediere a sa. Motivul invocat de Roșca este faptul că a refuzat să i se alăture lui Mocioniu la Pro România.

„Ca urmare a deciziei abuzive a domnului primar Adrian Mocioniu de a dispune încetarea contractului meu de manager al DADP Slobozia, decizie anunțată într-o conferință de presă, mă simt obligat să fac câteva precizări pentru o corectă informare a cetățenilor. Este a treia tentativă a domnului primar de a mă îndepărta din postul câștigat prin concurs și, se vede treaba, a treia oară a fost cu „noroc”. În opinia mea, susținută de fapte și dovezi pe care le voi prezenta pe larg la momentul oportun, „concedierea” mea nu s-a datorat codului roșu de viscol, nici nu avea cum, ci vânturilor care bat prin politica locală și care l-au purtat pe dl primar din PSD în Pro România. Tentativele de demitere a mea, orchestrate de la Pro România sunt rodul unor manevre politice naive cărora dl primar le-a cedat cu gândul la un nou mandat pe care și-l dorește dincolo de orice rațiune. Motivele invocate de dl Mocioniu în conferința de presă sunt contrazise brutal de faptele pe care i le-am relatat și domniei sale în ședința desfășurată astăzi (n.red.: 7 februarie) de dimineață la primărie. Urgia și efectele sale, înfruntate de colegii mei de la DADP nu pot fi povestite și nici crezute de un interlocutor care nu de adevăr este interesat. Pentru mine intervalul 5-6-7 februarie a însemnat zeci de ore de muncă non-stop. În aceste intervale m-am ocupat împreună cu personalul din subordine de zeci de arbori și crengi de dimensiuni mari ce s-au prăbușit peste liniile de tensiune, clădiri, căi de comunicații, apoi de curățarea drumurilor. Răspunsul domnului primar a fost o conferință de presă și o misivă transmisă la sediul DADP prin care eram înștiințat că sunt demis. Este la latitudinea locuitorilor municipiului Slobozia să judece activitatea DADP pe perioada codului roșu și să decidă dacă noi ne-am făcut treaba sau nu”, a scris Roșca într-un mesaj pe facebook.

Ulterior, într-o conferință de presă, acesta a explicat problemele cu care s-a confruntat la DADP Slobozia, vorbind despre lipsa de utilaje și de personal redus în perioada de deszăpezire, mulți salariați fiind blocați în mediul rural unde își au domiciliul, dar și despre imposibilitatea de a comunica din cauza căderii semnalului GSM și neglijența celor din SVSU, care nu au pus la dispoziție stațiile de emisie-recepție așa cum ar fi trebuit.

Roșca: „Nu există utilaje suficiente (…) și avem un caz de neglijență gravă la SVSU”

„(…) Există două sărărițe la DADP, cu o capacitate de un metru cub fiecare. Pe asfalt nu a fost simplă zăpadă, au fost cel puțin 5 cm de gheață (…) Se spune că am avut un purcoi de bani. Nu este adevărat. Am avut bani pentru cele două sărărițe a câte un metru cub fiecare, care ne ajunge pentru o bandă a bulevardului Matei Basarab de la giratoriu la MB14, iar acesta are 4 benzi, și mai avem încă două bulevarde plus străzile adiacente (…) Noi am cumpărat aceste două utilaje pentru străzile adiacente (…) Mai mult decât atât, licența de deszăpezire a DADP va expira anul acesta și a fost prelungită deja o dată și nu va fi prelungită, pentru că Primăria nu a asigurat fondurile necesare achiziționării de utilaje în vederea obținerii licenței (…) Am funcționat până acum cu utilaje închiriate, dar anul acesta nu am mai găsit nici unul pe piața liberă (…) Am transmis acest lucru și mi s-a răspuns cu <<lasă că vedem>>”, a explicat ex-directorul Roșca.

Acesta a mai adus în discuție și imposibilitatea comunicării în perioada de cod roșu, timp în care semnalul GSM a „picat”, iar cel în măsură să asigure stațiile de emisie-recepție pentru comunicare era plecat la primele ore ale dimineții lăsând stațiile „prăfuite și semi încărcate”.

„În momentul în care a picat semnalul GSM am rămas orbi. Nu puteam să iau legătura cu oamenii de la DADP și nici cu primarul Mocioniu, care este președintele SVSU Ialomița (…) M-am deplasat la Primărie, dar domnul primar nu era. M-am dus la subsolul instituției cu dl Tudoran pentru a căuta stațiile de emisie-recepție. Le-am găsit aruncate într-un dulap, pline de praf, semi încărcate semn că erau nefolosite de multă vreme. Nu erau pregătite pentru a fi folosite (…) Este un caz grav de neglijență (…) Într-un final  m-am întâlnit cu domnul Mocioniu și i-am explicat ce s-a întâmplat și că nu avem semnal la telefon, iar răspunsul dânsului a fost că și-a cumpărat cartelă Telekom (…) Nu mi-a spus nici de ce ofițerul de la permanență din cadrul SVSU și-a părăsit postul încă de la primele ore ale dimineții fără să lase stațiile pregătite pentru a fi folosite (…) Serviciul de radio din cadrul Primăriei reprezintă o jucărie pentru domnul primar (…) Mă întreb ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur?!”, a concluzionat Roșca.

Pentru a-și arăta susținerea pentru fostul lor șef, salariații DADP Slobozia au organizat un protest spontan luni, 10 februarie, la primele ore ale dimineții. În urma unor discuții pe care le-au purtat cu primarul Adrian Mocioniu, protestul „s-a stins” la fel de repede pe cum a început, iar oamenii s-au reîntors la muncă.

Disputa dintre cei doi se va muta în instanță, pentru că Valeriu Roșca intenționează să-l acționeze în judecată de primarul Adrian Mocioniu pentru a anula dispoziția de încetare a contractului său de management și pentru a se întoarce în fruntea DADP.

Dorina Milea, pe lista neagră a primarului Mocioniu

În cadrul conferinței de presă pe care Valeriu Roșca a organizat-o pentru a-și explica pas cu pas intervențiile din perioada 5-7 februarie, acesta a adus în atenție că pe lista neagră a primarului Adrian Mocioniu s-ar afla și Dorina Milea, administratorul SC Servicii Publice Slobozia. Din declarațiile fostului director al DADP Slobozia se pare că aceasta va fi următoarea „victimă” a administrației Mocioniu. Cum nici în ceea ce privește dorința primarului Mocioniu de a o demite pe Dorina Milea nu este vorba de o noutate, așteptăm cu nerăbdarea evoluția vântului care bate dinspre biroul primarului de Slobozia spre foștii săi colegi de partid.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved