Timp de două zile, 26 și 27 august, pe malurile Brațului Borcea și în Parcul Trandafirilor din Fetești (pe locul unde odată era stadionul Viticola) s-au derulat evenimente deosebite reunite sub numele de “Festivalului Tradițiilor Pescărești din Fetești”.
Prima zi a constat în pescuitul propriuzis, aproape cincizeci de pescari, amatori și profesioniști particpând la concursul “Feteștiul pescuiește!”.
Cert este că la final fiecare, de la mic la mare, s-a ales cu ceva, organizatorii oferindu-le participanților lansete, mulinete, undițe, juvelnice, nadă și alte accesorii de pescuit. Tot sâmbătă, WWF România a venit în fața audienței cu o prezentare a proiectului “Conservarea sturionilor prin reducerea capturilor accidentale și a comerțului ilegal și spijinirea comunităților de pescari în dezvoltarea de surse alternative de venit”, proiect susținut de IUCN Save Our Species și finanțat de Grupul La Prairie.
Seara, feteștenii au mers în Parcul Trandafirilor, unde au savurat preparate tradiționale și au asistat la un lung program artistic susținut de grupuri și soliști (adulți și copii) de muzică populară din Fetești, Mihail Kogălniceanu, Stelnica, Făcăeni și Țăndărei. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un recital al trupei Marius Marin&Band din Slobozia.
Duminică, centrul de greutate s-a mutat în Parcul Trandafirilor, unde feteștenii dar și alți ialomițeni veniți din localități învecinate dar chiar și mai depărtate au putut viziona excelenta expoziție de ambarcațiuni organizată de Criber Nautics Piatra Neamț, precum și expoziția de rulote susținută de FIM Caravans București. De asemenea, au avut ocazia să se bucure de programul artistic realizat în mare parte de către artiști locali, dar și de către invitați, Ansamblul “Doina Bărăganului”, soliștii Neagu Zamfir, Adrian Măcianu și Nicolae Datcu și, în final, festivalul s-a încheiat cu un recital susținut de Andreea Petricean&Band.
Venim și cu câteva declarații ale organizatorilor.
Mihai Ovidiu Enea, vicepreședinte Asociația Pescarilor Profesinoiști Brațul Borcea: Ideea festivalului a pornit de aici, din acest loc, pentru că dacă stai să te uiți bine, fața Feteștiului e la Dunăre, nu la gară. În acest context festivalul a fost poziționat pe malul Borcei, de la Cherhana la Parcul Trandafirilor. Festivalul îl gândim de vreo doi ani de zile și, iată, am reușit să aducem aici, pe lângă localnici, vizitatori de la Slobozia.
Dar, dialogul cu domnul Mihai Ovidiu Enea îl vom relata detaliat în numărul următor al ziarului.
Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița: Este o inițiativă lăudabilă, pornită de la Asociația Pescarilor Profesioniști Brațul Borcea, de a promova ceea ce avem de valoare în această zonă. Noi nu am folosit de mulți ani potențialul turistic al Brațului Borcea și potențialul culinar al localităților riverane. Este nevoie de astfekl de manifestări, de socializare, de a încerca să punem în valoare ceea ce înseamnă potențial turistic. Astea sunt lucrurile pe care le avem: câmpie, Dunăre, Brațul Borcea, râul Ialomița și trebuie să le promovăm. Avem proiecte și deja creionăm o zonă, o direcție spre agroturism în Ialomița.
Marin Constantin, prefectul județului Ialomița: Este bine că există un început. Ialomița, riverană Dunării, nu a valorificat marele potențial pe care îl are fluviul și Brațul Borcea. Valorificarea specificului pescăresc, dar și vânătoresc, prin crearea de restaurante și pensiuni, este doar o părticică din proiect. Consiliul Județean Ialomița are o idee foarte bună, crearea circuitului “Via Naparis”, care să plece de la Manasia și până la vărsarea Ialomiței în Dunăre, la Giurgeni, să valorificăm mănăstirile, conacele, produsele noastre tradiționale. Vom introduce și acest festival în circuit, vom încerca să obținem în viitor și fonduri europene sau naționale pentru acest proiect amplu.
Laurențiu Șonchereche, primarul municipiului Fetești: Dacă până acum eram obișnuiți cu Zilele Municipiului Fetești sau cu bâlciul de toamnă, anul acest am dorit să venim cu ceva în plus. Cred că este un succes pe care l-am avut noi, comunitatea feteșteană, pentru că fiind prima ediție a festivalului pescăresc, ne-am concentrat să iasă așa cum trebuie, mai ales că am pornit de la ideea că, ca feteșteni, trebuie să promovăm tradițiile noastre și tot ce se întâmplă în zona noastră. Pescuitul este o îndeletnicire foarte veche a feteștenilor, iar cei de azi în fața publicului au putut să-și etaleze calitățile, mă gândesc la modalitatea de preparare a produselor din pește. Este un festival pe care l-am dorit altfel decât în alte localități de-a lungul anilor, nu l-am numit Festivalul Feteștiului, pentru că am vrut să fie ceva inedit. Vom avea în curând Târgul de Toamnă, acolo unde vom prezenta lucruri de tot felul, dar de data aceasta am vrut să fim altfel. Este un succes pe care-l împărțim cu partenerii noștri, Consiliul Județean Ialomița și Asociația Pescarilor Profesioniști Brațul Borcea. Este un festival pe care-l dorim organizat anual, să-l dezvoltăm, am înțeles ce trebuie să facem în continuare, am înțeles care sunt minusurile și care sunt lucrurile bune care trebuie continuate. Ne dorim ca de la an la an feteștenii să aibă bucuria de a participa la acest eveniment organizat de Primăria Fetești și Consiliul Local. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea festivalului și tuturor agenților economici care ne-au ajutat în realizarea acestui eveniment. Le mulțumesc feteștenilor care au ținut să fie alături de noi și îi așteptăm cu drag și anul viitor.
Nicolae TACHE